Pentru cel puţin 700 milioane de copii din lume, copilăria s-a încheiat prea devreme. În România se înregistrează 34 de naşteri la 1.000 de adolescente între 15 şi 19 ani

România se situează pe locul 52 din 172 de ţări în care copilăria este pusă în pericol, potrivit unui raport al organizaţiei "Salvaţi Copiii" publicat de 1 iunie, care arată că pentru cel puţin 700 de milioane de copii din lumea întreagă, copilăria s-a încheiat prea devreme.

219 afișări
Imaginea articolului Pentru cel puţin 700 milioane de copii din lume, copilăria s-a încheiat prea devreme. În România se înregistrează 34 de naşteri la 1.000 de adolescente între 15 şi 19 ani

Pentru cel puţin 700 milioane de copii din lume, copilăria s-a încheiat prea devreme. În România se înregistrează 34 de naşteri la 1.000 de adolescente între 15 şi 19 ani

Primul Indice anual privind sfârşitul copilăriei, "End of Childhood Index, întocmit de "Salvaţi Copiii", compară cele mai recente date pentru 172 de ţări şi evaluează unde sunt cei mai mulţi şi unde sunt cei mai puţini copii lipsiţi de copilărie.

Norvegia, Slovenia şi Finlanda sunt în topul clasamentului. Primele zece ţări, în general, obţin scoruri foarte mari în ceea ce priveşte sănătatea, nutriţia, educaţia şi protecţia copiilor. Statele Unite se situează pe locul 36, iar Niger ocupă ultimul loc printre ţările studiate. România ocupă locul 52.

Printre factorii care duc la o copilărie închieată prea devreme este şi rata naşterilor înregistrate în rândul adolescentelor sau "copiii sau nasc copii", aşa cum sunt catalogaţi în raport.

Astfel, potrivit "Salvaţi Copiii", în fiecare an, aproximativ 17 milioane de fete dau naştere unui copil, fiind forţate să îşi asume responsabilităţi de adulţi şi punându-şi în pericol sănătatea, educaţia şi perspectivele economice. Cele mai multe naşteri în rândul adolescentelor, respectiv 95%, apar în ţările în curs de dezvoltare, iar 9 din 10 dintre aceste naşteri se produc în timpul căsătoriei sau concubinajului.

În ceea ce priveşte România, se înregistrează 34 de naşteri la 1.000 de adolescente între 15 şi 19 ani. Totodată, 6,7% dintre adolescentele din ţara noastră se căsătoresc.

În lume, aproximativ 40 de milioane de fete cu vârste între 15-19 ani sunt căsătorite,15 milioane, sub vârsta de 18 ani, sunt căsătorite încă din copilărie în fiecare an şi patru milioane sunt căsătorite în fiecare an înainte de a împlini vârsta de 15 ani.

Un alt indicator este rata mortalităţii sub vârsta de cinci ani. La nivel mondial, numărul copiilor cu vârsta sub cinci ani care mor din cauza unor cauze care pot fi prevenite s-a înjumătăţit în comparaţie cu situaţia din anul 1990, mulţumită acţiunii globale care a îmbunătăţit acoperirea şi calitatea îngrijirii materne şi medicale a copilului şi datorită imunizărilor.

În România, se înregistrează 11 decese la o mie de naşteri, aceasta fiind una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate din Europa.

Potrivit raportului, la nivel mondial, 263 de milioane de copii sunt în continuare neşcolarizaţi, 168 de milioane de copii sunt exploataţi prin muncă, iar jumătate dintre aceştia sunt supuşi unor munci periculoase. 156 milioane de copii sub vârsta de 5 ani sunt subdezvoltaţi.

Totodată, aproape 28 de milioane de copii de copii au fost strămutaţi cu forţa din casele lor, respectiv 11 milioane sunt refugiaţi, 17 milioane sunt strămutaţi pe plan intern.

Aproximativ opt milioane de băieţi şi fete cu vârste cuprinse între 0-19 ani mor în fiecare an, 75% dintre ei fiind copii cu vârste sub cinci ani. Mai mult de 75.000 de băieţi şi fete cu vârste sub 20 de ani au fost ucişi în 2015, mai arată raportul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici