Peste 100 de persoane au protestat în Cluj faţă de amenajarea unui mal al Someşului. Boc vrea referendum

Peste 100 de persoane au protestat, joi seară, faţă de proiectul Primăriei Cluj-Napoca de amenajare a unui mal al râului Someş, primarul Emil Boc, prezent la faţa locului, declarând că propune organizarea unui referendum local pe această temă, ”pentru a nu-i învrăjbi pe clujeni”.

583 afișări
Imaginea articolului Peste 100 de persoane au protestat în Cluj faţă de amenajarea unui mal al Someşului. Boc vrea referendum

Peste 100 de persoane au protestat în Cluj faţă de amenajarea unui mal al Someşului. Boc vrea referendum (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Peste 100 de persoane au participat, joi seară, în zona podului Elisabeta, din Cluj-Napoca, la un protest faţă de intenţia Primăriei de a amenaja un mal al râului Someş, proiectul iniţial prevăzând extinderea cu o bandă de circulaţie a străzii Splaiul Independenţei, care ar fi dus la tăierea mai multor copaci.

Protestatarii au avut asupra lor pancarte cu mesaje precum ”Clujul iubeşte Someşul”, ”Rădăcinile mele sunt aici”, ”Nu vrem betoane, vrem acces la Someş”, ”Nu vrem pietonale transformate în autostrăzi”.

Ei au reclamat începerea lucrărilor de desfiinţare a trotuarului din zonă, precum şi faptul că s-a săpat pe spaţiul verde, fiind afectaţi mai mulţi copaci plantaţi pe malul râului.

Szakats Istvan, unul dintre protestatari, a declarat că este contestată oportunitatea proiectului şi susţinută ideea transformării malului râului într-un spaţiu de promenadă.

”Iniţial, proiectul prevedea extinderea cu o bandă de circulaţie a Splaiului Independenţei, care ar fi dus la dispariţia trotuarului şi a zonei verzi de pe malul Someşului pe partea cu podul Elisabeta, dar şi tăierea unor copaci. Am contestat oportunitatea şi utilitatea proiectului şi am susţinut să ne întoarcem cu faţa spre Someş, să fie malul râului un spaţiu de promenadă, cu pistă de bicicletă. Primăria Cluj-Napoca a revenit în urma unei dezbateri publice şi a anunţat că transformă banda rutieră în pistă pentru biciclişti şi pietoni, dar avem dubii că acest proiect ar fi în regulă din punct de vedere legal”, a spus Szakats.

Primarul Emil Boc a venit în mijlocul protestarilor şi a explicat că a dispus sistarea lucrărilor de amenajare a malului Someşului şi aducerea terenului la starea iniţială.

”Proiectul care prevedea extiderea Splaiului Independenţei cu o bandă face parte dintr-un proiect european de modernizare a tramei stradale aferente liniei de tramvai şi are toate avizele legale. Toţi avem interesul să avem un oraş modern cu care să fim mulţumiţi. În urma discuţiilor cu societatea civilă am decis să se realizeze acea bandă suplimentară, dar care să aibă o destinaţie pietonală şi de biciclete. Pentru a nu se ajunge la învrăjbirea clujenilor, am propus sistarea lucrărilor pe malul Someşului, dar continuarea lucrărilor la trama stradală, realizarea unui studiu de mobilitate şi a unui plan de modernizare a malului Someşului, organizarea unei largi dezbateri publice, inclusiv organizarea unui referendul local, care să ne spună ce destinaţie se va face aici”, a spus Boc.

Explicaţiile edilului au fost întrerupte de câţiva protestatari care au strigat ”Nu ne minţiţi”.

După ce a explicat ce va face Primăria cu acest proiect, Emil Boc a plecat, iar protestatarii au mai rămas în zonă circa o jumătate de oră.

La începutul lunii octombrie, peste 50 de persoane au protestat tot în zona podului Elisabeta faţă de proiectul de extindere cu o bandă a Splaiului Independenţei, iar preşedintele Ordinului Arhitecţilor din Transilvania, Şerban Ţigănaş, a criticat proiectul, deşi fusese unul dintre cei care au avizat Planul Urbanistic de Detaliu al zonei.

Ulterior, Primăria Cluj-Napoca a organizat o dezbatere publică în care s-au oferit detalii despre proiect, reprezentanţii municipalităţii explicând că acesta are rolul de a fluidiza traficul rutier în zonă. Ei au dat asigurări că ”pe porţiunea de teren dintre Opera Maghiară şi Podul Garibaldi va rămâne un spaţiu verde cuprins între 1,5 şi trei metri”.

Proiectul “Modernizarea tramei stradale şi acces la zona industrială în municipiul Cluj-Napoca”, care include modernizarea din zona Splaiului Independenţei, a fost adoptat în anul 2010 şi aprobat conform procedurilor legale, având toate avizele necesare şi autorizaţie de construire din anul 2012. Proiectul este finanţat din fonduri europene care au o valoare totală de 53 de milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici