Peste 95 la sută dintre copiii daţi dispăruţi pleacă voluntar de acasă

Peste 3.000 de dispariţii de copii au fost înregistrate în ultimul an, 96 la sută dintre ele fiind plecări voluntare, potrivit datelor înregistrate de Inspectoratul General al Poliţiei Române, prezentate, vineri, într-o dezbatere organizată de Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi.

119 afișări
Imaginea articolului Peste 95 la sută dintre copiii daţi dispăruţi pleacă voluntar de acasă

Peste 95 la sută dintre copiii daţi dispăruţi pleacă voluntar de acasă (Imagine: www.salvaticopiii.ro)

Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi, aniversată în 15 ţări membre ale Federaţiei Europene pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi, a fost marcată în România de Organizaţia "Salvaţi Copiii" şi Inspectoratul General al Poliţiei Române, printr-o campanie de informare şi sensibilizare a elevilor, părinţilor, profesorilor şi opiniei publice în legătură cu creşterea numărului de copii declaraţi dispăruţi de către părinţi, prin sesizări adresate poliţiei.

Potrivit datelor înregistrate de IGPR, în ultimul an au fost sesizate 3.285 de cazuri de dispariţii, 96 la sută fiind plecări voluntare. Majoritatea copiilor care au decis să plece de acasă au vârste cuprinse între 11 şi 18 ani.

Specialiştii au stabilit că 3,5 la sută din cazurile sesizate reprezintă dispariţii accidentale şi 1,5 la sută dispariţii îngrijorătoare, cauzate de agresiuni, răpiri, sechestrări sau exploatări sexuale.

Şeful Serviciului Urmăriri din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale, Adrian Dumitrescu, afirmă că sunt şase tipuri de situaţii care duc la dispariţii de copii: părăsirea voluntară a domiciliului sau a centrelor de ocrotire, rătăcirea - caracteristică în special copiilor mici, alarmări nejustificate cauzate lipsei de comunicare, producerea unor accidente (înec, căderi în puţuri, râpe, accidente de maşină), agresarea copiilor cu diverse scopuri (răpire, sechestrare, traficare) sau luarea unui copil de către un părinte fără consimţământul celuilalt sau fără să anunţe centrul de ocrotire.

Adrian Dumitrescu a mai precizat, în cadrul dezbaterii organizate joi de "Salvaţi Copiii", că în ultimii ani, după ce s-a constatat o creştere a numărului de dispariţii de minori, în cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative a fost regândită metodologia de lucru în astfel de cazuri, astfel încât intervenţia poliţiei să se poată face imediat după constatarea dispariţiei.

Şeful Serviciului Urmăriri din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale a îndemnat părinţii să anunţe imediat eventualele dispariţii, precizând că şansele ca un copil să fie găsit cresc direct proporţional cu rapiditatea cu care a fost anunţată dispariţia.

Specialiştii din cadrul IGPR au identificat şi o serie de soluţii pentru prevenirea acestor situaţii, precum informarea copiilor cu privire la riscurile pe care le presupune părăsirea domiciliului, precum şi cu privire la ajutorul pe care îl pot primi când se confruntă cu situaţii dificile acasă.

Totodată, spun specialiştii, este necesară informarea părinţilor şi a responsabililor centrelor de ocrotire cu privire la riscul dispariţiei minorilor, acordarea de asistenţă familiilor afectate de conflicte frecvente, precum şi verificarea adecvată a centrelor de octrotire a copiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici