Ponta va discuta cu Secţia de judecători a CSM despre nominalizările pentru CEDO

Premierul Victor Ponta se va întâlni săptămâna viitoare cu magistraţii din Secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii pentru a discuta despre procedura de nominalizare a candidaţilor la funcţia de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din partea României.

120 afișări
Imaginea articolului Ponta va discuta cu Secţia de judecători a CSM despre nominalizările pentru CEDO

Ponta va discuta cu Secţia de judecători a CSM despre nominalizările pentru CEDO

Primul ministru a participat joi la şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), din care jurnaliştii au putut urmări doar o mică parte, deşi şedinţa a fost declarată publică.

Ponta a spus că va avea o întâlnire, săptămâna viitoare, cu Secţia de judecători a CSM, pentru a discuta lucrurile pe care Guvernul trebuie să le facă, fie legislativ, fie din punct de vedere al bugetului, al logisticii, pentru ca instanţele să lucreze mai bine decât o fac acum.

Potrivit celor discutate în timpul şedinţei Plenului CSM, într-un interval în care s-a transmis şi în afara sălii, pentru presă, premierul şi magistraţii din CSM au stabilit să se întâlnească miercuri, la ora 14.00, pentru a discuta despre procedura de desemnare a candidaţilor pentru funcţia de judecător CEDO din partea României.

Premierul a subliniat că este important ca procedura şi desemnarea candidaţilor să fie finalizate la termen, precizând că până la începutul lunii iulie trebuie să trimită cele trei propuneri şi este obligatoriu ca printre acestea să fie şi o femeie.

La şedinţa CSM de joi, jurnaliştii nu au avut acces în sală, pe motiv că erau prea mulţi, urmând să urmărească în schimb şedinţa, prin transmisie, în afara sălii. Transmisia s-a întrerupt la scurt timp după începerea şedinţei, care, în cea mai mare parte, nu a putut fi urmărită de presă.

Guvernul a adoptat, în 27 martie, o ordonanţă care reglementează, prin modificarea unei alte ordonanţe, procedura de selectare a judecătorului care va lucra din partea României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, candidaţii urmând să fie stabiliţi până spre sfârşitul lunii iulie.

Ordonanţa Guvernului modifică şi completează OU 94/1999 privind participarea României la procedurile în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Comitetului Miniştrilor ale Consiliului Europei şi exercitarea dreptului de regres al statului în urma hotărârilor şi convenţiilor de rezolvare pe cale amiabilă.

Guvernul a justificat urgenţa actului normativ prin faptul că, la 16 decembrie 2013, încetează mandatul actualului judecător din partea României, iar Secretariatul General al Consiliului Europei a solicitat României să prezinte candidaţii până la 26 iulie 2013.

Potrivit Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, fiecare stat parte are dreptul de a propune Adunării Parlamentare a Consiliului Europei trei candidaţi în vederea alegerii unui judecător al respectivului stat la CEDO.

Guvernul susţine că legislaţia românească în vigoare nu prevede condiţiile în care persoanele ce întrunesc cerinţele impuse de Convenţie pot accede la o astfel de poziţie, etapele procedurale care trebuie urmate, măsurile pentru a asigura transparenţa, obiectivitatea, rigoarea şi profesionalismul selecţiei, precum şi calendarul procesului de selecţie.

Astfel, conform Executivului, noua ordonanţă stabileşte înfiinţarea unei comisii interinstituţionale care să gestioneze procesul de selecţie şi stabilirea componenţei acesteia, comisie care va fi formată din ministrul Justiţiei, ministrul Afacerilor Externe, agentul guvernamental pentru CEDO din cadrul MAE, directorul Direcţiei Afaceri Europene din cadrul MJ, un membru al CSM, un judecător al ICCJ, Avocatul Poporului, un cadru didactic universitar de competenţă recunoscută.

Guvernul susţine că actul normativ va asigura implicarea în procedura de selecţie a tuturor instituţiilor cu atribuţii în problematica protecţiei drepturilor omului, accesul cât mai larg al juriştilor cu înaltă reputaţie profesională la funcţia de judecător al CEDO, o selecţie transparentă şi o evaluare riguroasă şi echidistantă a candidaturilor, precum şi un calendar predictibil de desfăşurare a procedurii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici