Poteraş a lansat cu mare pompă 24 de locuri de parcare, primele din miile necesare în Militari

Primarul Sectorului 6, Cristian Poteraş, a inaugurat, vineri, prima parcare verticală amenajată în Bucureşti, "fericiţii posesori" ai celor 24 de locuri de parcare primindu-şi cheile într-un cadru ce aducea a festivitate de premiere, chiar dacă ei vor plăti suficient pentru respectivul serviciu.

143 afișări
Imaginea articolului Poteraş a lansat cu mare pompă 24 de locuri de parcare, primele din miile necesare în Militari

Poteraş a lansat cu mare pompă 24 de locuri de parcare, primele din miile necesare în Militari (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Poteraş a ajuns pe strada Reveriei, o alee de spate de bloc din supra-aglomeratul cartier bucureştean Militari, cu vreo zece minute întârziere faţă de ora anunţată. "Din cauza traficului", conform unei angajate a Biroului de Presă al instituţiei conduse de edil.

La sosire, a aruncat o privire către construcţia nouă, din tablă, înaltă de două-trei etaje, care adăposteşte primele două module smart-parking date în folosinţă în Capitală. Fiecare din ele poate adăposti 12 maşini, care stau suspendate pe câte o platformă şi care sunt rotite de ansamblul instalaţiei pentru a ajunge, pe rând, la sol.

După câteva discuţii cu cei din zonă, Poteraş a deschis ceremonia din stradă, citind, rând pe rând, ca la şcoală, numele celor 24 de "fericiţi posesori" ai unui loc de parcare, pentru care fiecare va plăti, lunar, o sută de lei. Aceştia şi-au primit cheile şi au fost invitaţi să-şi parcheze maşinile. Nu înainte ca primarul Poteraş, însoţit de doi coreeni care reprezintă firma producătoare a instalaţiilor, să taie cele două panglici - câte una pentru fiecare modul.

Cei 24 a fost aleşi din 40 de cereri depuse la Administraţia Domeniului Public din sector - conform reprezentanţilor Biroului de Presă - sau 80 de cereri, conform primarului Poteraş.

Cei care au primit dreptul de a parca acolo au fost aleşi întrucât locuiesc în imediata apropiere şi au făcut cererile personal, şi nu în numele vreunei firme, "persoanele fizice având prioritate".

Ansamblul, care se montează în cinci zile, costă 190.000 de euro şi arată aidoma unui lift circular şi funcţionează silenţios, fără a produce, practic, vreun disconfort locatarilor din blocurile din apropiere.

Suprafaţa pe care o ocupă la sol este, aparent, mică, pentru fiecare modul fiind necesar un spaţiu de amplasare nu mai mare de suprafaţa ocupată de două maşini. Este însă necesar un spaţiu similar pentru accesul maşinilor pe platformele fiecărei instalaţiei, şi, în plus, alţi câţiva metri pătraţi în apropiere, pentru instalarea motoarelor care operează ansamblul, astfel că, din ochi, cele 24 de locuri ocupă cam nouă-zece amplasate normal, pe pământ.

Fiecare proprietar al unui astfel de loc de parcare primeşte o cheie pe care o foloseşte pentru a comanda modulul atât la parcare cât şi la ieşirea din aceasta. După ce şoferul bagă cheia într-un panou de comandă şi tastează numărul corespunzător, platforma sa coboară la sol iar maşina este gata de parcat. La plecare, folosind aceeaşi cheie, şoferul tastează numărul platformei pe care se află garată maşina sa, iar în maximum două minute şi jumătate aceasta coboară la sol.

Conform datelor prezentate de Primărie, durata de viaţă a instalaţiilor este de 20-25 de ani. Întrebat în cât timp se va amortiza investiţia, primarul de sector a răspuns, iniţial, că nu acesta este scopul acestor investiţii, ci "crearea unui confort pentru locatari". Totuşi, Poteraş a afirmat că intenţiona ca plata lunară pentru un astfel de loc de parcare să fie de 200 de lei, caz în care instalaţiile "s-ar fi amortizat în 30 de ani".

După ceremonie, primarul a fost întrebat de jurnalişti şi localnici din zonă şi despre alte probleme din sectorul pe care îl administrează. Un tânăr i-a mulţumit edilului pentru gardul cel nou cu care i-a fost împrejmuită grădiniţa de flori din faţa blocului, însă i-a cerut, "dacă se poate", să-i facă şi o portiţă pentru a putea intra să planteze flori pe micul petic de pământ.

Un altul i-a reproşat lui Poteraş faptul că, la blocul din apropiere, pentru că acolo locuieşte fiul unui parlamentar, "s-a făcut tot". "I-a împrejmuit lu' ăla acolo tot blocul cu asfalt d-ăsta negru, frumos, şi la mine, lângă, e gaura până aici", i-a spus bărbatul primarului Poteraş, arătând cu mâna la şold.

Totuşi, primarul a reuşit să rezolve o problemă: aceea a relocării, cu câţiva metri, ce-i drept, a unui chioşc de doi pe doi metri în care funcţionează o cizmărie apărată vehement de cei din zonă, clienţii ei fideli. Poteraş s-a consultat cu locatarii, a cerut aprobarea unuia de la parter pentru apropierea gheretei de blocul de lângă, a primit-o şi a statuat: "Aşa rămâne!". După care, către presă: "Dacă nu vorbeşti cu oamenii nimic nu rezolvi".

Mai greu i-a fost primarului atunci când a fost întrebat despre sincronizarea semafoarelor de pe Bulevardul Iuliu Maniu, care face imposibil traficul prin zonă în majoritatea momentelor zilei. Sau despre măsura ridicării maşinilor din zonă, în contextul lipsei totale de locuri de parcare pe care chiar el a recunoscut-o, atunci când a afirmat că, pentru normalizarea situaţiei, ar fi nevoie de încă aproximativ zece mii numai în cartierul Militari.

"Vom mai face alte 16 astfel de module, pe care le vom concentra în zonele Militari, Drumul Taberei şi, sper eu, în Crângaşi. Orice loc de parcare câştigat este benefic, uşurează viaţa oamenilor de pe-aici", a spus Poteraş.

Şi a plecat, nu înainte de a i se adresa la "pertu" unui bătrân al străzii care, cu lacrimi în ochi şi purtând pe cap o şapcă galbenă cu PNL, i-a cerut o casă şi i-a reproşat că "nu se rezolvă nimic".

"Te aştept la Primărie, să vorbim", i-a spus Poteraş, după care s-a urcat în maşină şi a plecat prin traficul infernal de vineri după-amiaza din Militari.

În urma lui au rămas, ce-i drept, cele două module de parcare pe verticală, adăpostite de construcţia nouă de tablă înaltă de aproape 13 metri. În imediata ei apropiere a rămas însă şi vechiul corp de centrală de utilităţi, scorojit şi ponosit, cu uşile vopsite verde, dar crăpând de rugină pe la colţuri, care, pentru câteva ore, a fost acoperit cu mesh-uri pe care scria cu litere uriaşe: "Proiect iniţiat şi finanţat de Primăria Sectorului 6".

(Material realizat de Ovidiu Vanghele, ovidiuv@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici