Presa internaţională despre protestele din ţara noastră: O iarnă românească sau primăvara arabă pe străzile îngheţate din Bucureşti

Protestele din România reunesc o multitudine de oameni furioşi pentru diferite probleme, dar îngrijorările economice reprezintă fundamentul nemulţumirilor lor, comentează presa internaţională, care evocă o "iarnă românească" sau "primăvara arabă" pe "străzile îngheţate" din Bucureşti.

2562 afișări
Imaginea articolului Presa internaţională despre protestele din ţara noastră: O iarnă românească sau primăvara arabă pe străzile îngheţate din Bucureşti

Presa internaţională despre protestele din ţara noastră: O iarnă românească sau primăvara arabă pe străzile îngheţate din Bucureşti (Imagine: Octav Ganea/Mediafax foto)

Miercuri seara, aproximativ 8.000 de manifestanţi s-au adunat în ţară, potrivit Jandarmeriei, un număr în scădere faţă de 10.000 luni şi 9.700 marţi, notează Agenţia France Presse. Protestatarii au cerut în principal demisia Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu, dar unii au scandat sloganuri şi împotriva partidelor de opoziţie şi clasei politice în ansamblul său.

Al-Jazeera, care a realizat un reportaj în capitala României, vorbeşte despre o "primăvară arabă" pe "străzile îngheţate" din Bucureşti. Un reporter al postului arab de televiziune, Nick Spicer, a vorbit cu Raed Arafat, a cărui demisie din Ministerul Sănătăţii a generat proteste în întreaga ţară. Arafat şi-a explicat gestul prin faptul că fiecare pacient are dreptul la un serviciu de urgenţă fără să se pună problema unei competiţii comerciale.

El este văzut ca un simbol al schimbării, comentează reporterul Al-Jazeera, adăugând însă că marea schimbare pe care o vor protestatarii este demisia preşedintelui Traian Băsescu.

Site-ul Canoe.ca scrie că efervescenţa care agită populaţia română de câteva zile are repercusiuni până la Montreal, unde comunitatea urmăreşte cu atenţie revoltele populare împotriva Guvernului. "Oamenii de aici urmăresc cu multă curiozitate situaţia", afirmă Ortansa Tudor, de la Asociaţia Culturală română din Montreal. "Oamenilor le este puţin teamă şi citim în fiecare zi ziarele pentru a cunoaşte evenimentele care se desfăşoară acolo".

Protestatarii de la Bucureşti ştiu că îngrijorările economice reprezintă fundaţia problemelor lor. Dacă mai pui pe lângă asta corupţia, senzaţia că Guvernul vrea măsuri dure de austeritate şi sentimentul larg răspândit că preşedintele lor priveşte democraţia cu dispreţ, poţi înţelege de ce românii vor să dărâme totul şi să o ia de la început, comentează Russia Today.

Site-ul radioteleviziunii belgiene francofone RTBF prezintă, într-un articol cu titlul "O iarnă românească", exemplul sincretic al tuturor crizelor amestecate, apreciind că românii s-au săturat de populismul şi vulgaritatea preşedintelui lor. Manifestanţii ne invită la o veritabilă fotografie de grup, într-o mişcare de contestare care amestecă totul, de la revendicări sociale, la apărarea rezervaţiei naturale a Deltei Dunării şi opoziţia faţă de folosirea cianurilor pentru exploatarea minei de aur de la Roşia Montană.

Partidele de opoziţie au încercat să câştige capital de pe urma protestelor, cerând alegeri anticipate, dar manifestaţiile rămân apolitice pentru moment, comentează la rândul său MSNBC, adăugând că un miting al opoziţiei este prevăzut pentru joi. "Totul seamănă mult cu mişcarea Occupy în faza iniţială", a apreciat Chris Williamson, un voluntar în Corpul Păcii care trăieşte în România de aproape doi ani. "Sunt mulţi oameni furioşi pentru diferite probleme, dar nu există un scop sau un plan".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici