Primele avioane F-16 olandeze au fost trimise în România pentru antrenarea piloţilor ucraineni

Olanda a trimis marţi primele cinci avioane de luptă F-16 în România, pentru a fi folosite la pregătirea piloţilor ucraineni, relatează The Guardian, care citează Reuters.

566 afișări
Imaginea articolului Primele avioane F-16 olandeze au fost trimise în România pentru antrenarea piloţilor ucraineni

Primele avioane F-16 olandeze au fost trimise în România pentru antrenarea piloţilor ucraineni

ACTUALIZARE: Cinci aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat marţi, în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă” din Feteşti, a informat Ministerul Apărării Naţionale.

Aeronavele vor deservi Centrul European de Instruire F-16 (European F-16 training center- EFTC), înfiinţat ca urmare a colaborării dintre Ministerul Apărării Naţionale, prin Forţele Aeriene Române şi Ministerul Apărării din Ţările de Jos, prin Forţele Aeriene Regale, în parteneriat cu Compania Lockheed Martin şi cu sprijinul Regatului Danemarcei, stat coordonator alături de Ţările de Jos, a Coaliţiei internaţionale F-16.

Centrul va fi un hub internaţional pentru instruirea piloţilor de aeronave F-16 şi va facilita creşterea interoperabilităţii dintre aliaţi. Totodată, acesta va contribui la crearea unor standarde operaţionale comune şi la întărirea capacităţii Alianţei Nord-Atlantice de a face faţă provocărilor complexe din regiunea Mării Negre şi din Europa de Est.

Conform acordului de colaborare, ministerul român al apărării pune la dispoziţie Baza 86 Aeriană, facilităţile de instruire şi sprijinul naţiunii-gazdă, Forţele Aeriene Regale ale Ţărilor de Jos pun la dispoziţie aeronave F-16, iar Compania Lockheed Martin asigură instructorii şi mentenanţa.

EFTC va contribui la accelerarea procesului de formare a piloţilor români, în contextul în care Armata României se pregăteşte să primească 32 de aeronave F-16, achiziţionate recent din Norvegia.

„Având în vedere contextul geopolitic actual şi poziţia strategică a României în regiunea Mării Negre, acest centru devine esenţial pentru colaborarea transfrontalieră, întărirea securităţii şi consolidarea solidarităţii în cadrul NATO. Prin înfiinţarea Centrului European de Instruire F-16, România se angajează să ofere un mediu de pregătire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice şi know-how de ultimă generaţie, nu doar pentru piloţii români, ci şi pentru cei din statele aliate şi partenere, inclusiv Ucraina”, susţine Ministerul Apărării Naţionale.

Centrul European de Instruire F-16 din Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă” din Feteşti va fi inaugurat printr-o ceremonie oficială, la o dată care deocamdată nu a fost anunţată.

ŞTIREA INIŢIALĂ: Olanda va livra între 12 şi 18 avioane F-16 pentru a fi folosite în noul centru european de pregătire F-16 din România, care va fi deschis în curând, a declarat ministerul olandez al apărării.

De asemenea, olandezii au promis să livreze Ucrainei F-16 pentru a fi folosite în luptă.

Promisiuni similare au mai venit din partea Danemarcei, Norvegiei şi Belgiei.

Premierul olandez demisionar Mark Rutte declara, în urmă cu câteva săptămâni, că primele avioane de luptă F-16 de fabricaţie americană pe care Olanda le donează Ucrainei vor ajunge curând la centrul de antrenament din România.

„Mă aştept ca rachetele Patriot să fie livrate în scurt timp, pentru a ajuta Ucraina în iarna care urmează. Şi aceeaşi viteză este valabilă şi pentru avioanele F-16", spunea Rutte în timpul unei videoconferinţe cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
olanda,
avioane,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici