Video Prof. Dr. Dinu Albu, directorul medical al spitalului Giuleşti: Este ideală testarea tuturor gravidelor pentru COVID-19. Sarcina este o urgenţă!

  • COVID-19 are aceleaşi mecanisme ca gripa, poate să ajungă la făt şi să producă malformaţii
  • Nu este testat tot personalul medical, dacă prezintă simptome se pune în izolare
  • Izolarea populaţiei acasă s-ar putea să aibă un efect pozitiv şi natalitatea să crească
1974 afișări

Prof. Dr. Dinu Albu, directorul medical al spitalului Giuleşti: Este ideală testarea tuturor gravidelor pentru COVID-19. Sarcina este o urgenţă!

Reporter: Domnule profesor Dinu Albu, sunt femeile gravide şi cele care au născut mai vulnerabile la Covid 19?

Prof. Dr. Dinu Albu: Studiile nu sunt extinse. Se pare că ar exista o transmitere verticală a Covidului 19 de la mamă la făt sau prin intermediul lichidului amniotic, prin sânge, dar nu sunt determinate. În orice caz, partea de patologie, de mortalitate şi de influenţă asupra fătului, aşa cum ştie toată lumea, a persoanelor cu vârstă mică este foarte scăzută. Aproape zero. Practic nu s-a consemnat niciun caz de mortalitate, de deces din acest punct de vedere. Dar nu trebuie să nu luăm în considerare faptul că este posibilă şi există o viremie care, aşa cum este şi în cazul gripei, poate să ajungă la făt şi poate să producă unele anomalii, unele tulburări din astea în dezvoltare, în diferenţiere, recte malformaţii. Aşa cum se ştie foarte bine că gripa poate să dea malformaţii este exact acelaşi lucru pentru că mecanismele sunt aceleaşi.

Reporter: În ce trimestru de sarcină este fătul mai vulnerabil la COVID -19?

Prof. Dr. Dinu Albu: Cred că în primul trimestru de sarcină e mai vulnerabil pentru că, repet, datorită unei posibile viremii ajungerea la embrion poate să determine apariţia unei malformaţii. Ulterior, cea care ia tot impactul este mama. Dacă luăm în considerare că mama este tot o persoană tânără, atunci fireşte că impactul este mai redus decât în mod obişnuit. Dar trebuie să ţinem cont şi de faptul că starea de graviditate este o stare deosebită, în care sunt modificate atât mecanismele imune, cât şi alte mecanisme umorale. Şi atunci fireşte că ar trebui luată în considerare ca un factor de risc această infecţie, aşa cum este luată în considerare ca factor de risc orice infecţie virală în timpul sarcinii, cum ar fi gripa sau cum ar fi citomegaloviroza. Bineînţeles, aici sunt alte aspecte. Deci, problema la Covid este că este extrem de contagios. Contagiozitatea este foarte mare, mai ales prin picăturile astea Flugge, cum le spunem noi, picăturile care apar în timpul conversaţiei. Şi de aia este bine că gravidele să şadă la distanţă de cel puţin doi metri de persoanele din jur, care ar putea să fie suspecte sau posibile purtătoare. Sau chiar bolnave asimptomatice. Pe de-o parte. Pe de altă parte, se evită aglomeraţia. Exact ceea ce sunt transpuse în documentele acestea şi în ordonanţele care au fost date şi cum se comunică din cadrul Ministerului Sănătăţii. Sunt foarte precise şi foarte clare. La fel trebuie aplicate la gravide şi eu cred că ar trebui aplicate cu mai multă atenţie, cu mai multă severitate decât, poate, în cazul altor persoane care ar zice că: nu le luăm aşa de mult în considerare fiindcă suntem tineri, fiindcă suntem puternici. Gravida este o persoană deosebită. Şi starea de graviditate este o stare care este, cum să spun, determinată numai pentru femei şi numai pentru femeile care devin mame. Nimeni nu poate să ştie ce înseamnă să fii gravidă, în afară de mame. Numai mamele ştiu ce înseamnă să simtă prima oară că îi mişcă copilul... De el au grijă chiar cu preţul vieţii. Aşa că acest instinct matern şi aceste simţăminte materne sunt absolut deosebite şi, normal, acestea sunt susţinute, trebuie să ştim, sunt susţinute şi de celelalte mecanisme neurofiziologice.

 

Reporter: Gravidele trebuie să facă o serie de teste, de analize. Unde trebuie să le facă în aşa fel încât să nu intre în contact cu aglomeraţia? Cum se procedează în acest moment, pe epidemie, în aşa fel încât să nu intre în aglomeraţie, să fie la o distanţă mare de alte gravide?

Prof. Dr. Dinu Albu: Deci actualmente în epidemie ar trebui să se facă programări. Programările să fie spaţiate atât temporal cât şi fizic astfel încât să nu existe un contact apropiat, un contact direct al gravidei cu celelalte persoane din jur. Personalul medical este avizat pentru aşa ceva şi personalul medical va proteja atât pacientul respectiv, gravida, cât şi pe el însuşi astfel încât riscurile sunt foarte mici din acest punct de vedere. Dar într-adevăr, exact cum aţi observat, riscurile sunt mari în momentul în care vine în aglomeraţie. Deci trebuie în aşa fel făcut încât să se evite această aglomeraţie, să se respecte toţi ceilalţi parametrii de timp şi de spaţiu astfel încât ea să fie expusă cât mai puţin. De asemenea, de aerisire şi aşa mai departe. Pentru că se consideră că însăşi aerisirea camerei, spaţiului respectiv scade foarte mult concentraţia de posibili germeni. De aceea este bine să fie într-un spaţiu aerisit sau să se aerisească după fiecare procedură. Să nu mai existe o succesiune foarte rapidă intre proceduri.

Reporter: Unde este mai sigur să meargă să îşi facă analizele şi unde îşi pot face testele genetice, cele clasice care se fac?

Prof. Dr. Dinu Albu: Da, aceste teste prenatale şi analizele deci dacă este să fie făcute în clinicile specializate pentru aşa ceva, deci pentru recoltare şi care au posibilităţi de recoltare foarte bine puse la punct şi care se respectă toate normativele pe de-o parte. De asemenea, ca să faci dublu test, triplu test sau alte teste, teste doar invazive sau teste genetice, tot aşa. Deci dacă nu este nici contact, atunci totul merge absolut obişnuit cu măsurile de prudenţă necesare. Dacă este însă, suspectă sau contactă, atunci personalul medical şi toată incinta va fi protejată  specific şi se va merge în continuare cu testele respective. Dar trebuie să subliniez aici că sarcina merge în continuare. La sarcină nu poţi să spui: lăsaţi că e cronică şi o lăsăm mai peste o lună sau peste două. Că s-ar putea ca peste o luna sau peste două e mai mare sau peste o lună sau peste două ea poate să nască. Sau într-o lună-două se pot întâmplă o mulţime de situaţii neplăcute, chiar deosebite ca să fiu eufemistic aşa. Dar din cauza asta cred şi toată lumea este de acord în această situaţie. Deci sarcina se poate încadra ca atare ca o urgenţă. Pentru că o sarcină indiferent chiar dacă o sarcină merge foarte bine, pe un cer senin se poate întâmplă să apară o furtună, şi atunci sarcina trebuie considerată că o urgenţă. Deci urmărirea gravidei şi urmărirea gravidelor trebuie să se facă cu foarte mare stricteţe pentru că această pandemie va dura, eu ştiu, două – trei luni de zile, după care se vă reduce. Dar dacă sarcina are acum doua luni, să zicem că e gravidă în doua – trei luni, în iunie ar fi şase luni. În intervalul ăsta se pot produce multe lucruri mai mult sau mai puţin plăcute. Noi ne dorim să fie plăcute. Şi de asemenea, dacă vrei să faci o investigaţie din aceasta prenatală, ca să vezi dacă exista vreo malformaţie , existenţa unei malformaţii sau alte investigaţii, în cazul unei patologii asociate, trebuie să o faci. Nu poţi să o amâni. N-ai cum pentru că vârstă, sarcina însăşi te obligă. Pentru că repet. Sarcina evoluează. Sarcina nu sta pe loc, nu este cronică. Sarcina evoluează şi toţi ne dorim să ajungem la naştere la un făt sănătos şi mama sănătoasă.

 

Reporter: În acest moment în care deja virusul se transmite intracomunitar nu ar trebui testate toate gravidele pentru Covid 19?

Prof. Dr. Dinu Albu: Ar fi ideal. Dar posibilităţile… Acum am văzut că măsurile care s-au luat sunt măsuri foarte ferme. Şi se testează, nişte testări din acestea foarte largi. Lucru care este de salutat. Pentru că vedeţi, dacă ne uităm Coreea, China sau chiar Lomobardia, este un orăşel în plina Lombardie, în zona roşie, care este liber de corona virus. Cum s-a întâmplat acest lucru? Orăşel de 4000 de locuitori a fost închis complet. Primăria, consiliul local a luat decizia ca să fie testată toată populaţia. S-a testat toată populaţia. A fost închis. Care au fost pozitivi au fost trataţi şi reintroduşi la negativare. Negativul a rămas acolo. Şi iată rezultatul… Coreea de Sud, de asemenea, după cum ştim a făcut acele testări în masă. Şi făcând acele testări în masa atunci incidenta îmbolnăvirilor a scăzut foarte mult. Se poate urmări. Ai puţine testări, nu ştii ce se întâmplă în realitate. Nu ştii ce se întâmpla în realitate nu ştii cine este şi de unde vine şi cum poate să apară că de obicei în unele cazuri s-a apucat să facă testarea în momentul în care prezintă simptome. În momentul în care este severă, în momentul în care sunt alte elemente asociate dar uneori poate să fie tardiv , ştiind dinainte este ideal să încercăm să se facă testare în masă. La gravide aşa cum aţi remarcat, ar fi bine să se facă testarea în măsură posibilităţilor.

Reporter: Aveţi speranţe semnale că vor veni teste pentru gravide?

Prof. Dr. Dinu Albu: Nu sunt teste speciale pentru gravide sunt aceleaşi teste  dar aşa cum se face pentru MRSA respectiv stafilococul auriu cum se fac teste multiple aşa se poate face şi pentru această. La noi la maternitate este o testare pentru MRSA în masă sunt toate testate sunt puţine care sunt aşa şi chiar dacă sunt , să zicem între ghilimele nu că ar scapă, tot sunt testate până la urmă şi ştim despre ce este vorba. Practic fiecare pacienta este cunoscută dacă este purtătoare de MRS acolo. Din punct de vedere epidemiologic acelaşi lucru este cu COVID-19,  dacă le-ai cunoaşte aşa, dar bineînţeles că aici din cauza aspectului deosebit al maladiei determinată de corona virus trebuie văzut şi sub formă acestei contagiozităţi teribile şi a posibilităţi a unei evoluţii uneori fudroiante. Aţi văzut sunt cazuri în care sunt foarte bine şi după două zile deja nu se mai poate face nimic, sunt şi oameni care s-a spus că dacă au mers printre cei în vârstă marea majoritate, dar se poate să fie şi unii mai tineri. Dar fireşte acest virus este unul nou sI până ne obişnuim să coabităm cu el, durează şi va face victime.

Reporter: În acest moment când o gravidă vine să se interneze în spital ea este testată să nu aibă covit?

Prof. Dr. Dinu Albu: Nu, numai dacă prezintă simptome, sau dacă vine dintr-o zona sau dacă a avut contact cu vreo persoană atunci se izolează se iau toate măsurile de izolare sub toate aspectele, circuite separate costume şamd, este izolată şi se testează dacă este pozitiv şi atunci se merge spre maternitatea care este desemnată în acest scop, pentru naştere, dacă nu este pentru naştere, sarcina fiind în parametrii normali, se merge către Balş sau Babeş. Şi acolo este tratată pentru această boală după care revine şi totul va fi în mod obişnuit.

Reporter: Pentru personalul medical au fost teste de ajuns, este tot personalul testat?

Prof dr. Dinu Albu: Nu, nu este testat tot personalul şi se aplică şi la personalul medical în sensul că dacă prezintă simptome se pune în izolare se testează, pozitiv , negativ , dacă nu personalul trebuie să poarte echipamentul de protecţie respectiv masca mănuşi să evite cât mai mult deplasările din diferitele zone, să nu meargă pe secţii diferite dacă este suspiciune se izolează dacă este pozitiv se merge pe toate traiectoriile care sunt deja cunoscute şi sunt permanent în publicitate.

Reporter: La ce va aşteptaţi în următoarele săptămâni?

Prof dr. Dinu Albu: Ne aşteptăm să crească numărul de pozitivi şi este normal sunt multe lucruri este migraţia mare din zone , şi este inerent  că acestea să fie persoane purtătoare pe de altă parte este vorba de transmisibilitate comunitară am spus că este extrem de contagios asta este una dintre caracteristicile acestui virus este extrem de contagios, e mai contagios decât o gripă. Dar asta este arma redutabilă a acestui virus,  este contagiozitatea şi atunci ne aşteptăm să crească numărul de oameni contagioşi şi probabil şi numărul de oameni cu îmbolnăviri încă suntem pe partea ascendentă a pantei.

Reporter: Ce s-ar întâmplă în ipoteza în care aţi descoperi, că timpul de incubaţie este mare, aţi descoperi după un timp că o gravidă este infectată cu COVID 19, adică ar fi internată în spital fară simptome şi s-ar descoperi ulterior? Ce măsuri s-ar lua în asemenea situaţie?

Prof. Dr. Dinu Albu: Dacă ar fi asimptomatică şi nu ar prezenţa absolut niciunul dintre criteriile pentru care ar putea fi inclusă în cazurile de suspiciune fireşte că imediat s-ar, în primul rând mă întreb cum, care ar fi motivul,  şi ar fi testată şi dacă s-ar depista pozitiv este clar că este că o persoană bolnavă, şi atunci toate măsurile se aplică izolarea şi pentru personalul medical şi pentru restul. Au fost situaţii în care o singură persoană a reuşit să închidă un spital de aceea este de evitat acest lucru. Această situaţie care este specială şi aţi văzut că s-a întâmplat în mai multe spitale aici este momentul că dacă ai o suspiciune normal că ai testat-o şi ai izolat-o, dacă totul decurge normal aici asta este cel mai mare pericol. Ea îşi va termină sarcina în funcţie de situaţia respectivă, naşte la maternitatea care este desemnată pentru aşa ceva, dar poate să fie naştere intempestivă,  vine în travaliu nu ai ce să faci ... Noi la maternitate, de exemplu, sunt circuite separate, camere separate, se desemnează echipe separate care se va preocupă în continuare de pacientă în cazul în care se constată că în timpul internării este pozitivă, fireşte că se va face anchetă epidemiologică.

Reporter: Cât de sigure sunt operaţiile cezariene în acest moment?

Prof. Dr. Dinu Albu: Nu este nicio diferenţa atâta timp cât o maternitate respectă aceste reguli. Fireşte există nişte riscuri dar aceasta sunt foarte mici  nu există ceva care să elimine complet în nico situaţie,  dar dacă regulile sunt respectate riscurile sunt extrem de mici. Nu ar trebui că gravidele să îşi pună problema la naştere cum naşte normal sau prin cezariană, totul se face cu echipe care care sunt fără nici un risc, dacă apare ceva atuncea se tratează şi intrăm pe alte filiere. Dar repet nu ar trebui să existe vreun moment de suspiciune că s-ar putea întâmplă ceva.

Reporter: Din experienţă dumneavoastră sau din intuiţie, ce efect credeţi că va avea asupra natalităţii epidemia de covid ?

Prof. Dr. Dinu Albu: Dacă ţii un cuplu în izolare două săptămâni s-ar putea să aibă un efect benefic pe de o parte,  pe de altă parte nu are risc avortogen această epidemie deci nu este o situaţie decât dacă produce o malformaţie gravă , nu s-a constatat până acum, care ar duce la întreruperea sarcinii.Aşa că nu cred că va influenţă prea mult natalitatea mai ales că perioada de evoluţie este de câteva luni, o să fie câteva valuri până când începe să se creeze imunitatea în masă şi fireşte că pot fi probleme dar rată natalităţii nu cred că va fi influenţată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici