Video Prostituţia în vremea coronavirusului. Cine sunt persoanele pe care statul se preface că nu le vede

  • Numai în Bucureşti peste 10.000 de persoane practică munca sexuală, iar statul se preface că nu le vede
  • Din cauza incriminării prostituţiei, o parte din aceste persoane trebuie să lucreze şi pe timpul epidemiei
  • Ele îşi doresc ca muncă lor să intre în legalitate şi să plătească taxele şi impozitele care ar aduce bani mulţi la bugetul de stat
6946 afișări

Odată cu epidemia de COVID-19, persoanele care practică muncă sexuală în România au fost şi ele afectate. Din cauza riscului mare de infectare, unele au renunţat temporar la muncă. Altele, în schimb, practică în continuare această meserie, fiind total vulnerabile în faţa infectării. Aceştia sunt oamenii uitaţi de statul român. 

”Cea mai afectată şi cea mai vulnerabilă zonă este cea a lucrătoarelor şi lucrătorilor sexuali. Practic, noi nu existăm pentru România, nu existăm pentru autorităţi, pentru asociaţii care se ocupă de drepturilor omului”, a precizat Antonella Lerca, lucrătoare sexuală.

Antonella conduce organizaţia Sex Work Call, care se ocupă cu ocrotirea celor care practică orice formă de muncă sexuală: ”Suntem încă un subiect tabu, deşi suntem în număr foarte mare prezente în toate mediile.”

Deşi e recunoscută ca cea mai veche meserie, prostituţia este încă incriminată în România. Persoanele care practică această meserie acumulează amenzi uriaşe, ceea ce le blochează accesul la orice formă de ajutor social. Astfel, aceste persoane devin cetăţeni cu jumătate de normă. Pentru că munca lor nu este impozitată, lucrătoarele sexuale nu au nicio formă de asigurare de sănătate, nu pot accesa venitul minim garantat, locuinţe sociale sau alte beneficii. Şi toate acestea se întâmplă nu din vina lor.

”Sunt chiri neplătite, sunt copii de întreţinut, avem familii care practică această meserie şi trebuie să-şi întreţină familiile, şi atunci riscă absolut orice, chiar şi riscul de a te infecta cu coronavirus doar pentru a ieşi la muncă, pentru a avea ce pune pe masă. Nu îţi rămâne nimic decât să practici în continuare meseria indiferent de riscurile la care ne expunem. Noi ne expunem la riscuri nu doar acum în coronavirus, noi ne expunem zilnic.”, a mai precizat aceasta.

România se află pe primul loc din Europa privind victimele traficului de persoane. Dezincriminarea prostituţiei ar diminua considerabil acest fenomen. Dacă prostituţia ar fi liberă şi transparentă, statul ar încasa taxe dintr-o piaţă de zeci sau sute de milioane de dolari.

”Eu nu lucrez în stradă, dar din ce auzim noi din partea colegelor care lucrează pe stradă, mai ales în condiţiile actuale în care oamenii şi-au pierdut de fapt principala sursă de venit la care aveau acces, este necesară şi urgentă dezincriminarea. Iţi plăteşti taxele, dar pe de altă parte ai acces ca restul cetăţenilor la beneficii, asigurare, concediu medical şi aşa mai departe”, a declarat şi Claudia.

Sunt mii de persoane care practică munca sexuală numai în Bucureşti, totuşi, statul român le ignoră. Aşa că, se ajută reciproc pentru a supravieţui acestei perioade.

Sex Work Call în prezent strânge fonduri pentru a le ajuta să îşi menţină locuinţele şi să aibă din ce să se hrănească în timpul epidemiei. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici