Protest al angajaţilor din penitenciare

Angajaţii din penitenciare declanşează, în 30 iunie, acţiunile de protest care vor include pichetarea Ministerului Justiţiei şi greve, din cauza subfinanţării sistemului penitenciar, a condiţiilor delucru degradante şi umilitoare şi lipsa de colaborare a autorităţilor cu sindicatele din domeniu.

44 afișări
Imaginea articolului Protest al angajaţilor din penitenciare

Protest al angajaţilor din penitenciare (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Astfel, 11.000 de sindicaliști afiliați la Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP), membru al Federației Sindicatelor din Administrația Publică Publisind - Blocul Național Sindical și Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), membru al Confederației Sindicale Cartel Alfa, vor declanşa în 30 iunie protestele în toate unităţile sistemului penitenciar, potrivit unui comunciat comun remis, vineri, de SNLP şi FSANP.

Protestele vor începe în 30 iunie, cu o grevă de tip japonez, fără încetarea lucrului, prin purtare de banderole albe şi vor continua în 15 iulie cu pichetarea Ministerului Justiției și Libertăților Cetățenești şi în 30 iulie cu grevă de avertisment.

Potrivit sindicaliştilor, greva va fi declanşată conform legii conflictelor de muncă după parcurgerea etapelor legale.

Sindicaliştii reclamă lipsa de interes și de profesionalism care au dus la subfinanțarea cronică a sistemului penitenciar, condițiile de lucru care sunt degradante și umilitoare" şi faptul că autoritățile refuză să-și onoreze obligațiile legale privind transparența decizională și colaborarea cu organizațiile sindicale reprezentative.

Sistemul penitenciar este în incapacitate funcțională, susţin sindicaliştii care adaugă că 112 de milioane de lei (aproximativ 15% deficit) sunt necesari pentru plata facturilor la utilități, majoritatea penitenciarelor fiind amenințate cu întreruperea utilităților.

"Investițiile au fost oprite, iar drepturile salariale ale personalului nu pot fi asigurate. Se legalizează munca forțată, capitolul ore suplimentare fiind eliminat din buget, iar lipsa acută de personal a fost combătută printr-o simulare de concurs care nu a adus niciun nou angajat în sistem", susţin sindicaliştii.

Referitor la condiţiile de lucru, sindicaliştii susţin că "dotările și amenajările sistemului penitenciar rămân, în lipsa unui program de investiții, la nivelul anilor ’60". Angajaţii din penitenciare susţin că bolile profesionale și riscurile pentru viața și sănătatea personalului "sunt o problemă ignorată de autorități", iar "protecția este doar un text în lege".

"Transparență decizională. MJLC și ANP promovează în mod netransparent și discreționar măsuri care sunt, în lipsa consultărilor, dar și a unor evaluări corecte, aventuri costisitoare pentru plătitorul de impozite. Măsuri absolut nefundamentate precum reprofilarea penitenciarelor au crescut nejustificat cheltuielile de funcționare. Săptămâna trecută, la 8 luni după începerea acestui program, ANP încearcă să facă o notă de fundamentare dar constată triplarea unor costuri.
Acte normative inclusiv privind reorganizarea sunt promovate în secret, iar ANP și MJLC resping programat orice încercare de dialog", potrivit sursei citate.

Referitor la Acordul Colectiv, "ANP și MJLC refuză, deși negocierile s-au încheiat, să semneze Acordul Colectiv privind activitatea funcționarilor publici".

Angajaţii din penitenciare mai reclamă că ANP este "printre puținele instituții din România care nu au reusit să adopte un punct de vedere comun cu sindicatele susținând că nu are un punct de vedere dar atacând sindicatele când acestea au încercat să ia poziție".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici