Video Protest în Piaţa Universităţii faţă de măsurile luate în domeniul justiţiei/ Se cere demisia Guvernului Dăncilă/ Manifestaţii şi în Cluj, Timişoara şi Iaşi | VIDEO

Mai multe persoane se află, la ora transmiterii ştirii, în Piaţa Universităţii din Capitală, pentru a protesta faţă de actuala guvernare şi faţă de măsurile pe care le adoptă, în special cele din domeniul justiţiei. Protestatarii spun că vor demisia Guvernului Dăncilă.

4193 afișări

„Mă sperie ceea ce se poate întâmpla în România, mă sperie că ai mei copii ar ajunge să trăiască într-o teroare în care am trăit şi eu, copil fiind, şi nu cred că îmi doresc asta. Este clar că e făcătură (dosarul lui Kovesi, n.r.). Orice om greşeşte, dar culmea e că tocmai acum, când urmează să ajungă procuror european s-a făcut o sesizare de un inculpat şi s-a luat în considerare. Eu, dacă mâine mă duc la Secţia Specială şi depun o plângere împotriva lui Dragnea, sigur nu mă ia nimeni în seamă. Secţia specială a fost făcută ca sa intimideze. De doi ani nu vrem nimic altceva decât să vină cineva la guvernare. PSD are oameni foarte competenţi, care ar putea să lucreze pentru România, dar a ajuns o gaşcă de mafioţi să lucreze doar pentru ei, să schimbe legi ale justiţie ca să scape de puşcărie”, a spus, pentru MEDIAFAX, Mihai, venit din Sibiu.

Altă protestatară, venită din Galaţi, spune că vrea demisia Guvernului.

„Sunt nemulţumită de guvernare, de politicieni. Ei fură, se îmbogăţesc şi nu se ocupă de soarta românului de rând. (...) Avem premier care nu ştie să citească de pe foaie, avem un ministru de Finanţe care ne jefuieşte ca la drumul mare. (...) Vrem demisia de Guvernului de urgenţă, să lase justiţia să-şi facă treaba. (...) Dosarul lui Kovesi este politic”, a spus Violeta Creţu, din Galaţi.

De altfel, protestatarii strigă mesajele obişnuite la astfel de manifestaţii, precum „Demisia!” sau „PSD, ciuma roşie!”.

„Dictatura e instaurată aproape total. Dacă un procuror al României care va ajunge european, tu îl anchetezi după datele de la un fugar, Ghiţă? Ce s-a întâmplat lui Kovesi i se poate întâmpla oricui. (...) Nu se mai poate cu ordonanţele. Nu se poate schimba nimic în bine cu actualui Guvern”, a declarat Mugurel.

La acţiune sunt prezente dispozitive ale jandarmeriei şi ale poliţiei rutiere. Potrivit unor surse avizate, au fost amplasate garduri de-a lungul bulevardului în contextul în care, la acest protest s-a anunţat şi un lanţ uman, din Piaţa Universităţii, până la DNA.

„În urma „reformelor” din ultimii doi ani, între care şi modificările aduse prin OUG nr. 7/2019, care duc la subordonarea politică a justiţiei, care au pus în pericol statul de drept şi integritatea funcţiei publice, solicităm demisia imediată a preşedintelui Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea şi a ministrului Justiţiei Tudorel Toader”, se arată pe una din paginile care anunţă protestul.

Tudor Chirilă şi Stere Gulea, printre protestatari

Muzicianul Tudor Chirilă şi regizorul Stere Gulea s-au alăturat protestului de duminică din Piaţa Universităţii din Capitală. Aceştia spun că în România nu se mai poate vorbi despre stat de drept în adevăratul sens al cuvântului şi că incompetenţa a devenit mai gravă decât corupţia.

„Îmi pare rău că s-a pierdut acel momentum de la Ordonanţa 13. (...) Eu voi fi aici chiar dacă vor fi 3 oameni. Sper să nu ni se ia dreptul de a protesta. (...) Situaţia nu se poate remedia decât pe termen lung, dar trebuie să înceapă. O clasă politică curată este un prim pas. Nu avem chestia asta acum. Al doilea pas ar fi ca instituţiile să nu mai fie atât de politizate şi numirile în diverse posturi din ministere să nu se mai facă pe criterii politice”, a declarat Tudor Chirilă.

De asemenea, muzicianul a mai subliniat că Guvernul nu o să ducă la bun sfârşit promisiunile electorale. Chirilă a vorbit şi despre dosarul fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi.

„Mai e de comentat ce se întâmplă cu Codruţa Kovesi? Pare că e ţara lui Erdogan. (...) Mie îmi pare rău că oamenii nu se indignează mai mult. Probabil că multă lume e fericită. Poate multă lume e fericită cu felul în care se trăieşte acum în România. Trebuie să acceptăm asta. Eu refuz să cred că oamenii pot fi fericiţi când văd că sunt conduşi de o femeie mai incompetentă decât Elena Ceauşescu. S-a ajuns şi aici. (...) Avem o problemă foarte mare. Corupţia devine mai puţin importantă decât incompetenţa acum. Această ţară nu mai e guvernată, ţara noastră merge din inerţie. Nu o să vedem spitalele regionale prea curând, nu o să vedem autostrăzi”, a mai spus Tudor Chirilă.

La rândul său, regizorul Stere Gulea consideră că în ţara noastră nu se poate vorbi despre statul de drept.

„Nu mai e democraţie, stat de drept, în adevăratul sens al cuvântului. Acesta este riscul din România în momentul de faţă, tocmai pentru că totul este la bunul plac al unor oameni care, având o majoritate parlamentară, schimbă de la o zi la alta totul. Că nici ei nu ştiu ce schimbă, e altă problemă. E clar că e intenţie de a scăpa de judecată, de dosare”, a spus Stere Gulea.

Câteva sute de persoane se află, potrivit unor surse avizate, în Piaţa Universităţii din Capitală, pentru a protesta faţă de actuala guvernare şi faţă de măsurile pe care le adoptă, în special cele din domeniul justiţiei. Protestatarii spun că vor demisia Guvernului Dăncilă.

Proteste şi la Iaşi, Cluj, Timişoara

Câteva zeci de persoane s-au adunat la Cluj, Timişoara şi Iaşi pentru a protesta faţă de guvernare şi faţă de măsurile pe care le adoptă, în special cele din domeniul justiţiei. La Timişoara, unde oamenii au format un lanţ uman, s-a aflat şi filosoful Mihai Şora.

Aproximativ 50 de persoane au participat, sâmbătă seara, în Piaţa Victoriei din Timişoara la un protest faţă de guvernul PSD. Oamenii au scandat mesaje precum „Aţi reuşit, ne-aţi unit” sau „În democraţie, hoţii stau la puşcărie”, iar la un moment dat au format un lanţ uman pe platoul din faţa Operei.

„În spiritul Timişoarei, vom construi simbolic legătura între vechea tradiţie de dezvoltare a acestui oraş şi viitorul pe care ni-l dorim”, au informat organizatorii protestului din centrul Timişoarei.

Filosoful Mihai Şora (102 ani) s-a aflat şi el în centrul Timişoarei pentru a participa la protest, afirmând că „o justiţie care nu e independentă nu e justiţie”.

„O justiţie care nu e independentă nu e justiţie. Justiţia trebuie să fie deasupra celor pe care-i judecă, intangibilă, pentru ca să se poată păstra ca justiţie, altfel e o fantomă. De justiţia cu majuscule lor le e frică, ar vrea o justiţie mititică de tot, care să le fie la îndemână şi să stea în poziţia de drepţi la ordinele lor. În fond, ei nu sunt inconştienţi, ştiu foarte bine ce fac şi ce au făcut şi ştiu de ce le e frică. Această putere de a rezista există în fiecare dintre noi dacă suntem împreună. Împreună e un cuvânt fundamental, e un cuvânt care face ca oamenii să fie solidari, să aibă o singură ţintă cu toţii, să nu meargă în direcţii diferite, e singurul fel în care pot să-şi răpună duşmanul. Duşmanul e viclean, nu stă drept în faţă cu pieptul sus, se strecoară, ia aparenţe umile până când pune mâna pe tine şi odată ce te-a înhăţat, lucrurile sunt terminate”, a spus Mihai Şora.

De asemenea, filosoful i-a încurajat pe oameni să participe la referendumul pe justiţie, declarând că „este important să spună «asta este voinţa noastră». Dacă nu ies la vot, degeaba ies ei şi duşmănesc ei fiecare în parte masa aceea de sus care-i tiranizează. Dacă nu ies în stradă cu toţii, împreună, ca să reprezinte o forţă, risipiţi fiecare în cămăruţa lui nu reprezintă o forţă”.

Înainte de a pleca, Mihai Şora a scandat de câteva ori, alături de protestatari, mesajul „Uniţi, salvăm toată România”.

La Cluj-Napoca, peste 50 de persoane au protestat, sâmbătă, faţă de intenţia Guvernului de a emite OUG cu privire la completele de 5 judecători şi şi-au manifestat susţinerea faţă de fosta şefă a DNA scandând „Kovesi nu uita, Clujul e de partea ta”.

Participanţii la protest s-au adunat, sâmbătă, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca unde au scandat „PSD, ciuma roşie”, „Kovesi nu uita, Clujul e de partea ta”, „Pui de hoţi şi de mafioţi”, „În democraţie hoţii stau la puşcărie”, „Jos Dragnea jos, eşti un ticălos”, „Jos Guvernul” şi „Anticipate”.

„În urmă cu doi ani şi trei luni, actuala coaliţie formată din PSD-ALDE a ajuns la guvernare, iar prioritatea ei a devenit modificarea legilor justiţiei, astfel încât politicienii corupţi şi cu dosare penale, cum este Liviu Dragnea, să scape de puşcărie. Nicio clipă nu i-a interesat dezvoltarea României, prosperitatea românilor sau îmbunătăţirea sistemului de sănătate sau de educaţie, un mediu economic predictibil. Acum Guvernul vrea să emită o nouă OUG cu privire la completele de 5 judecători, să fie siguri că scapă Dragnea, ceea ce este inadmisibil. Au încercat să blocheze prin orice mijloace accederea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror şef european, iar noi vrem să îi transmite acesteia că o susţinem şi o încurajăm să continue”, a spus unul dintre protestatari.

Participanţii la protest au mers şi într-un marş până la Prefectura Cluj.

La Iaşi, cele câteva persoane care au ieşit să protesteze au scandat „Ne-am săturat, cât ne-aţi furat”, „Dragnea la închisoare, nu la guvernare”, „Nu mor procurorii, când vor infractorii” sau ”Europa ajutor, scapă-ne de infractori”. De asemenea, ei au afişat mesaje precum „Vrem autostrăzi, nu drumuri cu gropi”, „Susţinem LCK”, „Vrem o Românie europeană” şi „Cerem o justiţie independentă”.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici