Video Protest la Cluj faţă de dorinţa Guvernului Ungariei de restructurare a Academiei Maghiare de Ştiinţe

Peste 100 de persoane au protestat, marţi, în faţa Consulatului General al Ungariei din Cluj-Napoca faţă de dorinţa Guvernului de la Budapesta, care ar intenţiona să restructureze Academia Maghiară de Ştiinţe, fapt care va afecta şi cercetătorii din Transilvania, transmite corespondentul MEDIAFAX.

976 afișări

Protestatarii s-au adunat, marţi, în jurul orei 14 pe trotuarul din faţa Consulatului General al Ungariei din Cluj-Napoca având asupra lor cărţi în limba maghiară.

Directorul Teatrului Naţional din Târgu Mureş, Attila Gasparik, prezent la protestul din faţa Consulatului General al Ungariei din Cluj-Napoca, a declarat, marţi, presei, că protestul este şi unul de solidaritate cu cercetătorii Academiei Maghiare de Ştiinţe de la Budapesta, dar şi cu cei din Europa.

”Este un gest cultural de protest împotriva Guvernului de la Budapesta care, fără acordul Academiei Maghiare de Ştiinţe şi fără dialogul cu reprezentanţii acesteia, vrea să modifice structura instituţiei şi să distrugă reţelele care au funcţionat până acum. Poate că academia are nevoie de reformă, dar nu putem accepta ca politicul să facă reforma într-o reţea ştiinţifică, unde savanţii trebuie să îşi spună părerea şi să vină cu idei. Este o chestiune de principiu, noi suntem beneficiarii roadelor Academiei Maghiare de Ştiinţe de la Budapesta. Sunt lucruri sfinte în care niciun guvern şi niciun partid nu are dreptul să se implice”, a spus Gasparik.

Potrivit acestuia, multe persoane simt că actualul Guvern al Ungariei începe să închidă ţara în sfera gândirii, a ştiinţei, a umanităţii.

”Societatea maghiară a fost foarte deschisă în anii ’90 şi solidară cu toate ţările în care exista dictatură, iar acum simţim că se închid porţile şi nu ar fi bine. Noi vrem să trecem prin Ungaria când mergem în Vestul Europei, vrem să fie, în continuare, o ţară deschisă dialogului”, a subliniat directorul Teatrului Naţional din Târgu Mureş.

Un alt protestatar a contestat, la rândul său, schimbările preconizate în cadrul Academiei Maghiare de Ştiinţe de la Budapesta în condiţiile în care mulţi cercetători din Transilvania au legături ştiinţifice cu această instituţie.

”Vrem să îi sprijinim pe colegii noştri din Ungaria, care vor fi afectaţi de restructurarea masivă a Academiei, şi să fim solidari cu ei. Guvernul de la Budapesta vrea să aloce mai puţini bani pentru ştiinţele umaniste. Sunt şi ardeleni care vor fi afectaţi de decizia de restructurare, deoarece mulţi sunt colaboratori ai institutelor de cercetare care aparţin Academiei Maghiare de Ştiinţe”, a spus acesta.

Printre protestatari s-a numărat şi fostul senator UDMR, Eckstein Kovacs Peter, care a susţinut că a venit din solidaritate cu comunitatea ştiinţifică din Ungaria.

”Nu cred că este binevenit ca politicul să se implice şi să spună ce şi cum să facă cei din academie”, a susţinut Eckstein.

Acţiunea de protest a durat o jumătate de oră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici