Raport al serviciilor de informaţii estoniene: Ţările NATO au la dispoziţie de la 3 la 5 ani pentru a se pregăti pentru un potenţial conflict militar cu Rusia

Surse de informaţii occidentale raportează că membrii blocului militar „vor lucra la o încercare de a respinge agresiunea rusă împotriva uneia dintre ţări”.

4333 afișări
Imaginea articolului Raport al serviciilor de informaţii estoniene: Ţările NATO au la dispoziţie de la 3 la 5 ani pentru a se pregăti pentru un potenţial conflict militar cu Rusia

Raport al serviciilor de informaţii estoniene: Ţările NATO au la dispoziţie de la 3 la 5 ani pentru a se pregăti pentru un potenţial conflict militar cu Rusia

După documentul secret al forţelor armate germane - care se pregătesc pentru un posibil atac al lui Putin asupra NATO în vara anului 2025 - şi munca comună a serviciilor germane şi lituaniene pentru unificarea unei strategii de acţiune (atacul ar urma să aibă loc în zona polono-baltică, în „Coridorul Suwalki”), astăzi, premierul estonian Kaja Kallas relansează teoria şi, în lumina informaţiilor primite de la serviciile de la Tallinn – considerate ca fiind unele dintre cele mai bune din Europa -, solicită NATO să se pregătească de război cu Rusia în termen de 3 ani.

Kaja Kallas spune pentru Times că ţările NATO au la dispoziţie între 3 şi 5 ani pentru a se pregăti pentru un potenţial conflict militar cu Rusia. „Serviciul nostru de informaţii estimează că va dura de la 3 până la 5 ani şi asta depinde în mare măsură de modul în care ne menţinem unitatea şi poziţia faţă de Ucraina”, afirmă Kallas.

Ea citează în mod explicit un raport al serviciului de informaţii extern al Estoniei, în care este scris că Rusia consideră ţările baltice „partea cea mai vulnerabilă” a blocului NATO şi ar putea iniţia în mod realist acţiuni ostile împotriva lor, trecând de la războiul hibrid (aflat în desfăşurare de mult timp) la războiul pe teren.

Dar are Rusia puterea, sleită de efortul depus pe frontul din Ucraina, de a se lua la trântă cu NATO? Potrivit oficialului estonian, „din punctul de vedere al ţărilor baltice, Rusia are încă suficientă forţă pentru a exercita o presiune militară reală în regiunea noastră”.

Cele două probleme ale NATO

Kallas solicită o strategie comună a NATO, în stilul Războiului Rece, şi menţionează ca principalele probleme sunt deficitul de arme şi dificultatea de a desfăşura rapid un număr mare de trupe pe linia frontului. Preocupările serviciilor secrete britanice merg în aceeaşi direcţie.

London Defence a anunţat ieri că Regatul Unit va ridica nivelul de angajament în cadrul exerciţiilor anuale NATO, „Steadfast Defender”, programate pentru sfârşitul lunii martie. Londra va trimite 20.000 de soldaţi.

Manevrele vor implica un grup de lovitură al portavionului format din opt nave şi submarine, centrat pe portavionul din clasa Queen Elizabeth, precum şi avioane de luptă F-35 Lightning şi avioane de supraveghere Poseidon P8.

Teatrul operaţiunilor va fi, nu întâmplător, Germania şi Polonia împreună cu cele trei ţări baltice, până la graniţele regiunii ruse Kaliningrad. Interesant, deşi până acum exerciţiile NATO s-au desfăşurat întotdeauna ca un simplu „scenariu de antrenament”, prin urmare cu inamici şi locaţii fictive, în primăvară, locaţia va fi foarte specifică şi realistă, iar inamicul este foarte clar menţionat: Moscova.

Aproximativ 16.000 de soldaţi NATO, precum şi tancuri, artilerie şi elicoptere, vor avea sediul în Europa de Est din februarie până în iunie. Marina Regală Britanică va găzdui peste 2.000 de marinari în Atlanticul de Nord, Marea Norvegiei şi Marea Baltică. Şi peste 400 de Royal Marine Commandos vor fi dincolo de Cercul Arctic: reprezintă nucleul Airborne Task Force care trebuie pregătită pentru o aterizare în teritoriile nordice ale NATO din Europa.

„Intrăm într-o nouă eră”

Surse de informaţii occidentale raportează că membrii blocului militar „vor lucra la o încercare de a respinge agresiunea rusă împotriva uneia dintre ţări”.

Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, nu ezită să numească Rusia drept ţinta care cere toate mişcările de trupe. „Vechii duşmani renasc. Liniile de luptă sunt redesenate. Tancurile sunt literalmente pe pământul Ucrainei. Bazele ordinii mondiale tremură. Suntem la o răscruce de drumuri”, a explicat, pe un ton apăsat, Shapps.

„Intrăm într-o nouă eră şi trebuie să fim pregătiţi să ne ţinem duşmanii la distanţă, să ne conducem aliaţii şi să ne protejăm naţiunea atunci când este primit un astfel de apel”, a adăugat el.

Pe scurt, Londra va asigura aproximativ jumătate din soldaţi pentru exerciţii (totalul va fi de 41.000 de soldaţi şi peste 50 de nave). În timpul manevrelor, aeronava de comandă britanică va efectua între 500 şi 700 de curse de luptă.

Directorul Centrului NATO de Excelenţă pentru Comunicare Strategică, Janis Sarts, a remarcat ieri că scenariul descris în documentul secret al forţelor armate germane este o situaţie ipotetică, simulată pentru a testa capacităţile militare ale blocului, dar luată în calcul. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici