Reuşită! Satelitul ROM-2 transmite cu succes date din spaţiu

  • România are un satelit funcţional pe orbită. ROM-2 a urmat o călătorie de zece zile în jurul Pământului, la o altitudine de 540 de km.
  • Satelitul ROM-2 este proiectat şi construit de un grup de elevi de la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti.
  • În prezent, ROM-2 înconjoară Terra o dată la 95 de minute, cu o viteză de 7,6 km/s.
Urmărește
2769 afișări
Imaginea articolului Reuşită! Satelitul ROM-2 transmite cu succes date din spaţiu

Reuşită! Satelitul ROM-2 transmite cu succes date din spaţiu

România are un satelit funcţional pe orbită. ROM-2, satelitul proiectat şi construit de un grup de elevi de la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, a ajuns pe orbită pe 12 iunie, ora 9.35 pm (UTC). După 1h 20m, de pe a doua treaptă a rachetei Falcon 9 s-a desprins modulul ION al companiei D-Orbit, pe care se afla, alături de alţi sateliţi, ROM-2.

A urmat o călătorie de zece zile în jurul Pământului, la o altitudine de 540 de km, cu o viteză medie de 27 500 de km pe oră. Joi, 22 iunie, la ora 12.10 UTC, din deployer-ul Alba Orbital, montat pe modulul ION, ROM-2 a fost eliberat pe orbită. O cameră montată pe modul a înregistrat plecarea satelitului românesc. În prezent, ROM-2 înconjoară Terra o dată la 95 de minute, cu o viteză de 7,6 km/s.

Imediat după ce a ieşit din deployer, ROM-2 şi-a deschis antena şi a început să transmită date despre voltaj, amperaj şi temperatura bateriei, confirmându-şi existenţa şi funcţionalitatea. Aceste date au fost recepţionate de peste 200 de staţii radioamatori din România şi din întreaga lume.

Ce misiune are ROM-2

ROM-2 s-a aflat la bordul rachetei Falcon 9 care a decolat, potrivit anunţului SpaceX, la 0:30 ora României, de la baza spaţială din Vandenberg, California.

Proiectat şi construit de elevi ai Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti (echipa RomSpace), testat în laboratoarele Politehnicii din Madrid şi integrat pe lansator de compania britanică Alba Orbital, ROM-2 e un cub cu latura de 5 cm, care are ca principală misiune observarea Pământului.

Este echipat cu o cameră de 2 megapixeli şi cu senzori care vor culege date din spaţiu, din atmosfera terestră şi de la suprafaţa Pământului. După ce racheta Falcon 9 va ajunge pe orbită, ROM-2 a aşteptat la bordul ei între 7 şi 14 zile până când a fost eliberat în spaţiu, pentru că au prioritate sateliţii mari şi cei militari.

În zilele care urmează, imediat ce îşi va aduce bateria la parametri optimi, ROM-2 va reîncepe să transmită date, în special imagini ale Pământului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici