Video Românii nu pleacă în Germania dacă sunt plătiţi bine la fermele din ţară. O dovedeşte un fermier din Mehedinţi care a reuşit să-şi ţină angajaţii aproape

  • Sute de mii de români pleacă anual peste hotare să muncească în agricultură
  • Unii fermieri spun că au fost nevoiţi să crească salariile ca să-şi ţină angajaţii în ţară
  • În Germania salariul este de 1.700 de euro pe lună, în România porneşte de la 700 de euro
1767 afișări

Sute de mii de români pleacă în fiecare an să lucreze în agricultură în Germania, Franţa sau Italia, pe salarii care ajung la 1.700 de euro net. Dacă ar fi plătiţi la fel în România, n-ar mai pleca. O dovedeşte acest fermier din Mehedinţi care a reuşit să-şi ţină angajaţii aproape.

Cornel Stroescu, fermier din Mehedinţi: Eu nu am o problemă cu forţa de muncă. Eu îmi respect angajaţii. După munca pe care o prestează îşi iau şi salarii. Pot să spun că am şi salariaţi cu salarii aproape ca în Vest”.

Ilie Popescu este unul dintre marii fermieri din judeţul Olt, dar şi unul dintre angajatorii importanţi din zonă. Aroximativ 4 mii de lei primeşte, în medie, un tractorist care lucrează la ferma lui, plus alte bonusuri.

“Noi nu lucrăm cu sezonieri avem doar angajaţi permanenţi pe care n-o să-i trimitem nici în şomaj, o să le plătim şi impozitele, încercăm să ne protejăm singuri.(…) În jur de 4 mii de lei este un salariu mediu net”.

Dimitrie Muscă, un alt fermier, are 500 de angajaţi cărora le dă salarii între 3.500 şi 7.000 de lei. 

,,Sunt de vină antreprenorii români care nu i-au plătit cum trebuie. Le-au dat minimul pe economie, le-a mai dat ceva pe sub mână şi oamenii n-au mai putut rezista şi s-au dus’’

Pentru că nu toţi fermierii le respectă munca, mii de români s-au înghesuit săptămâna trecută pe aeroporturile din Cluj şi din Iaşi ca să meargă la cules de sparanghel în Germania. 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici