Scandal pe cheia celulei lui Nelson Mandela. Nepotul îşi acuză mătuşa: „După ce a furat-o, a vrut să o scoată la licitaţie”

În urmă cu o lună, licitaţia de la New York a valorosului obiect a fost blocată de guvernul sud-african: „Este un simbol al luptei împotriva apartheidului”.

281 afișări
Imaginea articolului Scandal pe cheia celulei lui Nelson Mandela. Nepotul îşi acuză mătuşa: „După ce a furat-o, a vrut să o scoată la licitaţie”

Cine a vrut să vândă cheia celulei lui Nelson Mandela?

Licitaţia urma să aibă loc pe 28 ianuarie, la New York. În urmă cu o lună, ministrul sud-african al Culturii anunţase: „Simbolul cheie al luptei împotriva apartheidului se va întoarce în patria sa”. Alături de alte suveniruri „minore”: o bicicletă de exerciţii folosită în ultima perioadă a captivităţii, una dintre celebrele sale cămăşi colorate, o rachetă veche de tenis, un tablou cu farul Robben Island, un cadou primit de la Barack şi Michelle Obama.

După anunţul licitaţiei blocate a rămas îndoiala cu privire la identitatea misteriosului vânzător. Acum, unul dintre cei 11 nepoţi ai lui Madiba, Ndaba Mandela, în vârstă de 39 de ani, o acuză pe mătuşa Makaziwe (singura fiică supravieţuitoare a câştigătorului Premiului Nobel pentru Pace, care a murit în 2013).

Fratele vitreg al lui Mandla, Mandela (şeful de trib din Mvezo, satul natal al lui Mandela, care a fost întotdeauna în dezacord cu cercul apropiat de membri ai familiei) a declarat pentru Newzroom Africa TV că mătuşa lui i-ar fi furat cheia din casă.

Cheia s-a aflat la un gardian

Disputele economice legate de moştenirea lui Mandela sunt pe ordinea de zi în familie. Mătuşa Makaziwe, în vârstă de 67 de ani, a refuzat să răspundă noilor acuzaţii ale nepotului ei.

Cheia celulei de pe Insula Robben, lângă Cape Town, unde Mandela a fost reţinut între 1964 şi 1982, se afla în mâinile lui Christo Brand, temnicerul care fusese prieten cu cel mai faimos deţinut al insulei încă din anii 1980.

Dar Brand, care a ajuns pe insula Robben, în vârstă de 18 ani, în 1978 şi l-a urmărit şi pe Mandela în închisoarea Pollsmoor, din care a fost eliberat pe 11 februarie 1990, tocmai a spus pentru London Times că a donat cheia pentru o „licitatie caritabilă, în vederea realizării unei grădini dedicate lui Mandela în orasul în care este înmormântat, în Qunu (nu departe de Mvezo, în Eastern Cape).

Cu toate acestea, nepotul său, Ndaba, spune că nu ştie nimic despre proiectul grădinii. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici