Secţia pentru procurori CSM: Unele modificări aduse legilor justiţiei diferă de cele transmise Consiliului pentru aviz

Mai multe modificări aduse de Guvern legilor justiţiei diferă faţă de cele transmise Consiliului Superior al Magistraturii pentru aviz, avertizează Secţia de procurori din CSM, precizând că este vorba de două articole referitoare la activitatea Secţiei de anchetă a magistraţilor.

549 afișări
Imaginea articolului Secţia pentru procurori CSM: Unele modificări aduse legilor justiţiei diferă de cele transmise Consiliului pentru aviz

Secţia pentru procurori CSM: Unele modificări aduse legilor justiţiei diferă de cele primite la CSM

Toate adunările generale ale procurorilor susţin punctul de vedere al secţiei pentru procurori a CSM, în sensul abrogării tuturor prevederilor din OUG 7/2019 referitoare la Ministerul Public, se arată într-un comunicat emis de Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), remis MEDIAFAX.

,,Secţia pentru procurori a Consiliului îşi exprimă îngrijorarea cu privire la modificarea succesivă a legilor justiţiei, prin 5 ordonanţe de urgenţă adoptate într-un interval de câteva luni, de natură a bulversa activitatea magistraţilor şi a instituţiilor din sistemul judiciar", precizează acelaşi document.

În egală măsură, Secţia pentru procurori îşi manifestă dezaprobarea cu privire la împrejurarea publicării în Monitorul Oficial a unor acte normative emise de Guvern a căror componenţă diferă de cele înaintate CSM spre avizare.

,,Astfel, constatăm că în forma publicată în Monitorul Oficial a OUG nr. 12/2019 sunt prevăzute două noi articole referitoare la desfăşurarea activităţii în cadrul Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie de către ofiţeri sau agenţi de poliţie judiciară ori de către specialişti în domeniul prelucrării şi valorificării informaţiilor, economic, financiar, vamal, informatic, precum şi în alte domenii, în condiţiile în care forma înaintată Consiliului Superior al Magistraturii spre avizare nu cuprindea nicio dispoziţie referitoare la această secţie", potrivit sursei citate.

De asemenea, forma OUG 8/2019, publicată în Monitorul Oficial, cu privire la unele măsuri pentru aplicarea de către România a Regulamentului UE 2017/1939, al Consiliului din 12 octombrie 2017, de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European, cuprinde o modificare faţă de varianta avizată favorabil de către CSM, în sensul că preşedintele CSM este parte a comisiei de selecţie, şi nu un membru desemnat de Plen, arată procurorii.

Secţia pentru procurori reaminteşte faptul că, la nivelul Ministerului Public, în 2016 au fost soluţionate 4.579 de cauze, dintre care 94(2%) au fost înregistrate în urma sesizării din oficiu. Dintre acestea s-au soluţionat 2.860, 19 cauze prin trimitere în judecată şi 2.841 prin clasare. În 2017, numărul total al cauzelor de soluţionat a fost de 4034, dintre care 77 (1,9%) au fost înregistrate în urma sesizării din oficiu. Dintre acestea, s-au soluţionat 2.580 de cauze, 10 prin trimitere în judecată şi 2.569 prin clasare. În 2018, numărul total al cauzelor soluţionate a fost de 2.321, dintre care, 39 (1,68%)de cauze au fost înregistrate în urma sesizării din oficiu, fiind soluţionate un număr de 1.008 cauze, 3 prin trimitere în judecată şi 1004 prn clasare.

,,Cu referire la situaţia statistică a cauzelor preluate de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, din raportul de activitate al Secţiei pe anul 2018 rezultă că au fost preluate 1242 cauze de pe rolul celorlalte parchete, dintre care 105 dosare au fost soluţionate în cursul anului 2018, respectiv 103 cauze prin clasare, iar în 2 cauze s-a dispus trimiterea în judecată", se precizează în încheierea comunicatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici