Serviciul de urgenţă 112, aproape de colaps. Raed Arafat, şef DSU, semnal de alarmă: Suntem la limită/ Ce spune despre timpii de preluare a apelurilor

Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă, care gestionează serviciul 112, rulează pe Windows XP, un software învechit ce nu se mai produce, iar, din cauza uzurii, poate ceda. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că e nevoie urgent de modernizare.

1403 afișări
Imaginea articolului Serviciul de urgenţă 112, aproape de colaps. Raed Arafat, şef DSU, semnal de alarmă: Suntem la limită/ Ce spune despre timpii de preluare a apelurilor

Serviciul de urgenţă 112, aproape de colaps. Semnalul de alarmă tras de Raed Arafat, şef DSU: Suntem la limită

"Echipamentele de comunicaţii care asigură interconectarea dispeceratelor cu centrele 112 judeţene, conform arhitecturii de reţea implementate în anul 2014, prin intermediul sistemelor radio de bandă largă cu acces multiplu în tehnologia LMDS, în banda 28 GHz, nu se mai fabrică şi nu mai beneficiază de suport postgaranţie iar modulele şi componentele necesare pentru reparaţii nu mai sunt disponibile. În condiţiile în care rata de defecte apărute în funcţionarea acestora este foarte mare în ultima perioadă iar posibilităţile de remediere sunt limitate este necesară implementarea unei noi soluţii de asigurare a serviciilor de comunicaţii în amplasamentele operaţionale din cadrul SNUAU", informează STS.

Prin modernizarea SNUAU, se arată în nota de fundamentare a proiectului, va creşte capacitatea de primire a mesajelor, informaţiilor şi apelurilor de urgenţă precum şi capacitatea de răspuns a sistemului la solicitările cetăţenilor aflaţi în situaţii de urgenţă prin distribuirea inteligentă a apelurilor la nivel naţional în funcţie de gradul de disponibilitate a operatorilor 112/dispecerilor.

Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat, pentru MEDIAFAX, că sistemul se află în acest moment la limita funcţionării.

”Sistemul 112 devine mai sigur pentru că foarte multe dintre echipamente sunt foarte vechi, dateză încă din anii 2003 – 2004 o parte din echipamente, servere, tot, software-ul poate fi modernizat prin acest proiect, să ajungem la un software de management al urgenţelor şi al apelurilor de urgenţă mai ales mult mai modern decât îl avem acum şi să includem nişte facilităţi pe care nu le avem precum video-call, precum conexiuni cu anumite aplicaţii din social-media care pot fi interesante în gestionarea apelurilor de urgenţă. Oricum ce se face acum este foarte necesar şi este un proiect extrem de important, consider că suntem chiar la limită şi trebuia să se facă de ceva timp aşa că mă bucur că acum se face", a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

STS mai arată prin documentul întocmit faptul că modernizarea sistemului va conduce la "reducerea timpului de gestionare a urgenţelor atât la nivelul operatorilor 112 cât şi la nivelul dispeceratelor, alertarea imediată a entităţilor înrolate în SNUAU, îmbunătăţirea posibilităţilor de preluare şi gestionare a informaţiilor de localizare asociate apelurilor de urgenţă în vederea creşterii gradului de acurateţe şi de precizie a localizării apelanţilor aflaţi într-o situaţie de urgenţă. Modernizarea SNUAU va genera o creştere a calităţii în procesarea apelurilor de urgenţă prin distribuirea inteligentă a apelurilor la orele de vârf sau în situaţii de amploare către toţi operatorii disponibili la nivel naţional, reducerea cu minimum 5 secunde a timpului mediu de procesare a urgenţelor la nivelul centrelor 112 şi al dispeceratelor".

Despre reducerea timpilor de preluare a apelurilor prin 112, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat că “ cele 5 secunde contează pentru că înseamnă să iei alt apel în aşteptare, asta se întâmplă datorită noului software, noi s-ar putea să reducem mai mult pentru că avem nişte proiecte împreună cu STS finanţate de guvernul elveţian prin care încercăm să schimbăm şi modul de lucru în dispecerate, va mai dura un pic proiectul însă eu consider acest proiect unul pozitiv şi foarte bine venit “.

La acest moment, timpul mediu de răspuns la situaţii de urgenţă, valoarea de referinţă este stabilită la 59 de secunde, iar valoarea ţintă, după implementarea programului, este 54 de secunde.

Finanţarea proiectului se realizează din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului operaţional infrastructură mare 2014 – 2020 axa prioritară 5 şi de la bugetul de stat prin bugetul STS, va fi derulat pe o perioadă de 36 de luni începând cu intrarea în vigoare a contractului de finanţare, iar valoarea totală estimată a proiectului este de 221.740.000 lei, inclusiv TVA.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici