Sesizările MEDIAFAX pe protocoalele secrete, confirmate de CCR. De ce tac anchetatorii de un an

Motivarea CCR pe protocoalele dintre PG şi SRI ridică probleme esenţiale în ceea ce priveşte depăşirea competenţelor de către SRI şi cât i s-a permis să acţioneze în Justiţie. Aceleaşi probleme au fost ridicate şi de MEDIAFAX în două sesizări. Cu toate acestea, procurorii nu au luat nicio măsură.

1523 afișări
Imaginea articolului Sesizările MEDIAFAX pe protocoalele secrete, confirmate de CCR. De ce tac anchetatorii de un an

Sesizările MEDIAFAX pe protocoalele secrete, confirmate de CCR. De ce tac anchetatorii de un an

MEDIAFAX SA a transmis Procurorului General, în data de 2 aprilie 2018, sesizarea în legătură cu posibile infracţiuni comise prin semnarea şi punerea în aplicare a Protocolului SRI- Parchetul ÎCCJ, cu următoarele suspiciuni: uzurparea funcţiei, abuz în serviciu, compromiterea intereselor justiţiei, delapidare, deturnare de fonduri.

Ulterior, Mediafax Group a depus luni, 27 august, plângere penală pe numele celor care au redactat şi semnat protocolul PG-SRI nr.00750/003064, din 2009, fiind nominalizate şase posibile infracţiuni, printre care abuz în serviciu şi delapidare. Semnatarii protocolului sunt Tiberiu Niţu, Florian Coldea, Laura Codruţa Kovesi şi George Maior.

Adrese cu privire la protocoalele secrete şi abuzurile care s-au putut înfăptui în baza lor, au fost transmise de compania MEDIAFAX către Avocatul Poporului, Comisia abuzuri, Comisia juridică, Comisia pentru drepturile omului, preşedinţii Camerelor Deputaţilor şi Senatului, ICCJ, Ministerul Justitiei, Presedintia României, Comisia SRI.

Prima sesizare a procurorilor, din luna aprilie se află momentan la Parchetul Militar, iar cea de-a doua este la Parchetul General, fără vreo soluţionare. Cât priveşte celelalte instituţii ale statului şi comisii parlamentare, acestea au răspuns că analizează sesizarea sau au deja verificări similare şi au cuprins în acelea şi plângerea MEDIAFAX (exemplu: Comisia de Control SRI anunţase că există un raport comun legat de existenţa protocoalelor).

Niciuna nu a luat vreo măsură concretă.

Motivarea transmisă de Curtea Constituţională a României din această săptămână vine însă să confirme ceea ce MEDIAFAX a sesizat.

CCR a admis, în 16 ianuarie, sesizarea Camerei Deputaţilor referitoare la existenţa unui conflict între Parlament şi Ministerul Public care prevede, printre altele, că efectele protocoalelor continuă să se producă, chiar şi după denunţarea lor. În urmă cu două zile magistraţii au făcut publică şi motivarea în care se arată că Ministerul Public a avut o conduită neconstituţională prin cedarea către SRI a unor competenţe în desfăşurarea urmăririi penale: “ceea ce se impută în cauza de faţă Ministerului Public este o conduită instituţională, care a dus la încheierea a două „protocoale de colaborare” succesive, cu încălcarea atribuţiilor sale constituţionale. Se apreciază, astfel, că o asemenea conduită a încălcat, pe de o parte, atribuţiile constituţionale ale Parlamentului, iar, pe de altă parte, a generat o practică judiciară contrară art.124 din Constituţie’.

În sesizările MEDIAFAX s-a cerut verificarea faptului că Ministerul Public a permis ofiţerilor SRI din cadrul Institutului pentru Tehnologii Avansate sa efectueze acte de urmarire penală in dosarul 332/P/2014.

Motivarea CCR arată, totodată, că Ministerul Public a încălcat atribuţiile constituţionale ale Parlamentului. În sesizarea MEDIAFAXX se preciza: Prin Protocol a fost încălcat principiul separaţiei puterilor în stat, atunci când are loc delegarea unei atribuţii ce apartine în totalitate legiuitorului.

Motivarea CCR anunţă că prin semnarea şi punerea în aplicare a protocoalelor, s-a stabilit în sarcina SRI competenţe în alte domenii decât cele prevăzute de lege. Sesizarea MEDIAFAX: Conform Legii 14/1992 SRI nu poate efectua acte de urmărire penală, dar şi că SRI a căpătat atribuţii de organ de urmărire penală conform art 17 din protocol.

O altă problemă ridicată de MEDIAFAX şi care se regăseşte în motivarea CCR este legată de competenţele conferite ofiţerilor SRI pe care e are doar procurorul.

Apoi, CCR a stabilit că funcţionarea protocolului afectează drepturile şi libertăţile fundamentale, prin diminuarea garanţiilor şi încalcă dreptul la un proces echitabil. În plângerea MEDIAFAX se menţionează că: Protocolul a produs o vătămare a drepturilor Mediafax Group SA şi a încălcat dreptul la un proces echitabil.

De asemenea CCR a transmis că între SRI şi Ministerul Public s-au stabilit raporturi contra legii. În sesizarea MEDIAFAX s-a menţionat că, prin aplicarea Protocolului, procurorii au transmis SRI informări în legatură cu anchetele penale, fapt interzis şi sancţionat de art 304 cp”Divulgare a informatiilor secrete de serviciu sau nepublice”.

MEDIAFAX aşteaptă în continuare o reacţie din partea instituţiilor de anchetă, măcar acum după motivarea Curţii Constituţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici