SOS la Anestezie şi Terapie Intensivă! Salvatorii au nevoie acum de ajutor: „Sunt deja 5 luni în care noi am obosit”

  • Laura Zarafin, medic ATI: „Noi nu avem rezidenţi pe ATI, era normal să ne ajutăm”.
  • Elena Copaciu, medic ATI: „Suntem mult sub nivelul de acoperire al acestor servicii”.
  • Potrivit ultimelor date, România a pierdut peste 15.000 de specialişti, printre care şi medici de ATI.
2453 afișări
Imaginea articolului SOS la Anestezie şi Terapie Intensivă! Salvatorii au nevoie acum de ajutor: „Sunt deja 5 luni în care noi am obosit”

SOS la Anestezie şi Terapie Intensivă FOTO Profimedia

Laura Zarafin lucrează în cadrul clinicii ATI de la Spitalul Colentina şi spune cât de neputincioasă se simte atunci când nu are timp aşa cum îşi doreşte să se ocupe de toţi pacienţii. De ce? E simplu! Nu sunt suficienţi medici pentru numărul total de bolnavi.

Şi Elena Copaciu, medic tot pe ATI cu ani vechime în spate, recunoaşte că România se află într-un moment critic, când numărul cazurilor de COVID-19 creşte de la zi la zi, iar presiunea pe serviciile ATI esta una din ce în ce mai greu de gestionat.

În plus, zilele trecute, România a ajuns la cel mai mare număr de pacienţi internaţi la Terapie Intensivă din timpul stării de alertă. Marţi, potrivit Grupului de Comunicare Strategică sunt internaţi la ATI 231 de pacienţi. 

  • „Încercăm să aducem echipamente suplimentare, dar este foarte importantă şi resura umană, resursa medicală, să avem grijă de ea. Poţi să cumperi 2.000 de ventilatoare, dar dacă nu ai medici de Terapie Intensivă care să le folosească, înseamnă că ai o problemă”, a spus şeful DSU, Raed Arafat. 

 

  • Sunt deja 5 luni în care noi am obosit, fiind atât de puţini. A venit şi canicula, să stai în acele combinezoane este un pericol pentru sănătate”, explică medicul ATI, Laura Zarafin.

 

  • „Îi invit pe colegii noştri să vină şi ei să vadă, dacă nu ne-au primit rezidenţii, noi nu avem rezidenţi pe ATI. Mie mi s-ar fi părut normal aşa cum a fost în toate ţările din UE, să ne ajutăm”, a mai adăugat medicul. 

  • „Suntem mult sub nivelul de acoperire al acestor servicii. În doi medici, ce poţi să faci într-o Terapie Intensivă?”, a precizat Elena Copaciu, medic primar ATI.

 

  • „Unul dintre riscurile majore este depăşirea capacităţii de absorţie a serviciilor medicale. Şi vor fi decese evitabile. Riscăm să nu mai putem separa circuitele şi pacienţii covid, non-COVID şi de aici va fi o cascadă de probleme. Situaţia reanimărilor din sudul ţării este cea care creşte presiunea pe Bucureşti”, a mai spus Copaciu. 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici