Sportul ajută somnul. Ce exerciţii fizice au efect benefic asupra calităţii somnului şi sănătăţii cardiovasculare. STUDIU

  • Somnul bun, odihnitor este vital pentru sănătatea cardiovasculară, dar într-o perioadă marcată de pandemie, instabilitate economică şi război, pare un ideal greu de atins.
  • Însă sunt şi veşti bune: exerciţiile fizice ne ajută să dormim mai bine.
  • Nu este însă vorba despre pilates, aerobic sau dans.
9818 afișări
Imaginea articolului Sportul ajută somnul. Ce exerciţii fizice au efect benefic asupra calităţii somnului şi sănătăţii cardiovasculare. STUDIU

FOTO Hepta

Orice formă de activitate fizică este benefică, însă unele tipuri de exerciţii îmbunătăţeşte calitatea şi durata somnului. Unul dintre cele mai exhaustive studii pe efectul exerciţiilor fizice asupra somnului arată ce tip de activitate fizică are cele mai bune rezultate în rândul adulţilor.
 
Cercetarea, publicată în „American Health Association”, arată că cei mai mulţi oameni au probleme cu somnul: dorm prea puţin (mai puţin de opt ore pe zi) sau prea prost, ori suferă de insomnii. Iar asta afectează funcţionarea optimă de zi cu zi, plus sănătatea cardiovasculară. Astfel, pe lângă productivitate şi atenţie scăzute, lipsa unui somn de calitate duce la creşterea riscului de tensiune arterială, colesterol crescut, asteroscleroză, creştere în greutate, diabet, inflamaţii.
 
Totodată, dacă dormim prea mult sau prea puţin, ne afectează sănătatea: creşte riscul de infarct, accident vascular cerebral şi deces. 
 
Concret, studiul a urmărit activitatea fizică a 386 de adulţi cu probleme de greutate sau obezi. Toţi erau inactivi şi aveau tensiune crescută.  Participanţii la studiu au fost împărţiţi în mai multe grupuri (cei care au continuat să nu facă sport/ cei care fac doar aerobic/cei care fac exerciţii de rezistenţă/cei care fac ambele tipuri de exerciţii). Studiul a durat 12 luni. 
 
Cei care au făcut sport, au avut activitate fizică timp de 60 de minute, de trei ori pe săptămână.  Participanţii au efectuat trei seturi de câte 8 sau 16 repetiţii. 

Exerciţiile de rezistenţă asigură un somn mai bun şi protejează sistemul cardiovascular

Pe scurt, exerciţiile de rezistenţă i-au ajutat pe participanţi să doarmă mai bine, mai mult, să adoarmă mai rapid şi mai profund. 
 
Dacă la începutul studiului, 35% din participanţi aveau un somn deloc odihnitor şi dormeau mai puţin de şapte ore pe noapte, în cele 12 luni ale studiului, durata somnului a crescut cu circa 40 de minute în rândul celor care au făcut exerciţii de rezistenţă şi mult mai puţin (circa 17 minute) pentru cei care au făcut aerobic. 
 
Exerciţiile de rezistenţă lucreză diferite grupuri majore de muşchi din corp. Pot fi efectuate la sală, sau acasă. Acestea pot include lucrul cu aparatele (la sală), genoflexiuni, flotări, abdomene. Totuşi, înainte de orice exerciţiu, este obligatoriu partea de încălzire, pentru a preveni accidentările.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici