Video Sudul ţării deschide noi şi noi fronturi de război cu pesta porcină, nordul închide focar după focar. Cum s-a stopat virusul pestei porcine ÎN PĂDURE

Într-o vreme în care sudul ţării deschide noi şi noi fronturi de război cu pesta porcină africană, nordul închide focar după focar. De ce? Am mai spus-o: pentru că românii din această zonă, autorităţi şi cetăţeni, au înţeles un adevăr simplu: dacă te joci cu sănătatea animalelor, te joci cu propria-ţi sănătate. Depăşit de situaţie, ministrul Agriculturii îşi face campanie electorală afişându-se prin pieţe cu comisarii europeni, îi dojeneşte la tv pe cei care aruncă porcii morţi în păduri şi oferă recompense celor care găsesc cadavrele.

2733 afișări

O investigaţie jurnalistică demarată de Gândul pe urmele pestei porcine africane (PPA) în România a descoperit nişte adevăruri simple. În sudul ţării, virusul a fost adus peste Dunăre de mistreţii din Ucraina, pe care nimeni nu i-a monitorizat. De la cadavrele lor, alte animale şi mai ales oamenii, l-au răspândit în gospodării şi ferme. Măsuri de prevenţie - ioc, iar filtrele la ieşirile din localităţile cu focare de virus funcţionau doar 8 ore pe zi, conform programului legal al oricărei prăvălii săteşti. Singurele exploataţii comerciale care au scăpat până acum, pierd zeci de mii de euro pe zi cu menţinerea unui cordon de biosecuritate, dar mai ales din cauza interdicţiei de a mai vinde carne şi a suprapopulării din ferme. Administratorii lor cer schimbarea legislaţiei şi compensarea pagubelor, dar - cel puţin deocamdată - ANSVSA despăgubeşte doar fermierii şi gospodarii ai căror porci au fost omorâţi în urma epidemiei. Şi nu sunt puţini: 353.914 până la data de 18 octombrie.

Despăgubirile plătite până la aceeaşi dată depăşesc 90,5 milioane de lei (adică 20 de milioane de euro), anunţă ANSVSA, care se laudă cât de prompt au ajuns banii la 7.500 dintre proprietarii afectaţi. Nu mai suflă o vorbuliţă despre economia de 6 milioane de euro raportată la bugetul de stat înainte de rectificare, prin realizarea din birou a inspecţiei veterinare de primăvară. Care a dus instituţia în situaţia de a raporta, până pe 18 octombrie, 1.021 de focare de PPA în 260 de localităţi din 14 judeţe. Şi cifrele continuă să crească în sudul ţării.

Când investigaţia Gândul s-a mutat în zona de nord vest a României, unde virusul a ajuns prin carne şi preparate din carne de porc infestat cu PPA adusă din Ucraina de comercianţi locali, am constatat că aplicarea măsurilor din manualul de prevenţie şi combatere a PPA a fost  suficientă ca epidemia să fie stopată în focarele de apariţie. Mai precis, proverbiala seriozitate ardelenească cu care au fost aplicate.

După întâlnirile pe care le-am avut cu directorii DSVSA Satu Mare şi Bihor, am mers la Zalău. Sălajul este unul dintre cele trei judeţe din nord vestul României în care au fost declarate focare de PPA. Primul, pe data de 24 iulie. Deosebirea, extrem de importantă, este că, faţă de toate celelalte judeţe, în Sălaj, virusul descoperit în cazul a patru porci mistreţi nu s-a difuzat în gospodăriile oamenilor şi nici nu a afectat vreun porc domestic.

Citeşte continuarea articolului în Gândul

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici