Tensiuni şi replici dure în CSM. Chiş: Boicotul e o premieră pe care a început-o Savonea în 2016

Plenul CSM a fost amânat, pentru a treia oară, din lipsă de cvorum, iar după ce Lia Savonea, şefa CSM, a făcut acest anunţ, a urmat o discuţie tensionată între membrii prezenţi şi au fost lansate acuzaţii potrivit cărora opiniile membrilor nu sunt respectate şi şedinţele nu sunt transparente.

1306 afișări
Imaginea articolului Tensiuni şi replici dure în CSM. Chiş: Boicotul e o premieră pe care a început-o Savonea în 2016

Tensiuni şi replici dure în CSM. Chiş: Boicotul e o premieră pe care a început-o Savonea în 2016

Doi din cei şapte membri care au semnat scrisoarea de săptămâna trecută unde au subliniat că nu vor veni la plenul CSM până nu sunt eliminate de pe ordinea de zi punctele ce vizează Secţia de anchetă, s-au prezentat la plenul de luni (amânat însă, tot din lipsă de cvorum).

Judecătorul Andrea Chiş, care a semnat scrisoarea, a spus că boicotul de săptămâna trecută nu este o premieră, deoarece la un astfel de demers a participat în trecut şi Lia Savonea.

„Fiecare coleg care lipseşte astăzi are o justificare. Fie este în concediu, fie este în delegaţie. Boicotul - numiţi-l cum vreţi dumneavoastră - de data trecută nu este o premieră a celor şapte colegi care fac acastă solicitare din martie. Este o premieră pe care aţi început-o dumneavoastră, doamna preşedinte, atunci când a fost vorba despre discutarea raportului de audit al Inspecţiei Judiciare pe anul 2016 pe vremea când doamna preşedinte Mariana Ghena conducea acest Consiliu. Cinci membi ai Consiliului au refuzat să participe la plen, lăsând plenul fără cvorum, cu justificarea că protejează dreptul la apărare al inspectorului-şef. Aţi condiţionat participarea la plen de scoaterea de pe ordinea de zi a acelui punct care nu s-a mai discutat niciodată pentru că s-a discutat doar raportul de audit pe 2017. Acum spuneţi că trebuiau să vină colegii şi să discutăm”, a spus Chiş.

În replică, Savonea, şefa CSM, i-a spus că „întotdeauna au fost deschişi la discuţii”.

„Din păcate, cererea dumneavoastră şi a colegilor de a se amâna această şedinţă şi a se scoate de pe ordinea de zi - eu am citit-o în presă, trebuie să recunoaştem. Cea de săptămâna trecută. Ea nu a fost solicitată oficial Consiliului, am citit-o în presă. Aţi ales să o trimiteţi în presă şi nu să o discutăm. Puteaţi să coborâţi în şedinţă şi să discutăm”, a spus Savonea.

La rândul său, judecătorul Mihai Bălan, semnatar al scrisorii transmise în presă, a spus că au discutat deja informal nemulţumirile privind punctele contestate de pe ordinea de zi.

„Eu cred că discuţiile informale arată că există nişte punţi de comunicare. Nu trebuie să înregistrăm o cerere şi doar atunci să discutăm. (...) În ce priveşte aceste afirmaţii agresive de condiţionare înlătură orice urmă de cooperare pe viitor. Asta am susţinut înainte: să discutăm între noi. Sunt subiecte sensibile, care ne preocupă pe toţi. Dar trebuie să le discutăm. Dacă punem piciorul în prag şi nu vrem să-i ascultăm pe ceilalţi doar pentru că avem o majoritate, atunci este clar că vom ajunge în aceste situaţii, că ne ridicăm din şedinţă. Acela este boicot adevărat, nu când încercăm să discutăm. Noi v-am rugat ca atunci când veţi face ordinea de zi să ne consultaţi”, a spus Bălan.

Lia Savonea: „Dacă ajungem să ne consultăm şi cu privire la ordinea de zi, nu vom mai putea funcţiona”.

Mihai Bălan: „E a treia oară când reiterăm să ne ascultaţi”.

Judecătorul Evelina Oprina: „Am auzit tot felul de discursuri manipulatorii. Eu vreau să spun că din acest moment voi apela la orice mecanism legal pentru a încerca să punem stavilă acestor discursuri, acestor manipulări. (...) În ce priveşte cele trei puncte care vizează Sectia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, este evident că punctul meu de vedere este că este o încercare pentru ca această secţie să nu funcţioneze sub nicio formă, îmi amintesc discursurile iniţiale, nu există această nevoie (nevoie de a fi înfiinţată Secţia, n.r.), că nu există dosare care să vizeze magistraţii (...), s-a spus că numărul de 15 posturi de procurori este insuficient. Eu nu mai înţeleg această abordare, de aceea am spus că este o acţiune concertată”.

La discuţie a intervenit şi Ana Birchall, care a spus, din nou, că vrea să fie anunţată din timp cu privire la calendarul secţiilor şi al plenului.

„Când am fost întrebată de presă, la prima mea participare, cred că acum vreo două luni de zile, când mi se spunea că este foarte multă tensiune (...) am spus că sunt anumite tensiuni. Eu observ că aceste tensiuni, nu numai că continuă, dar se agravează. Fac apel la dumneavoastră, doamna preşedintă, dacă aveţi nevoie şi de sprijinul Ministerului Justiţiei, vă reiterez şi ceea ce v-am reiterat şi în discuţii personale, telefonice şi instituţionale. Eu nu am spus o anumită zi, am indicat ca preferinţă ziua de marţi, explicându-vă că de obicei şedinţa de Guvern este joi şi atunci miercurea şi dimineaţa zilei de joi sunt foarte dificile pentru mine având în vedere că majoritatea, 90% din actele normative care intră în şedinţa de Guvern trebuie să poarte şi semnătura ministrului Justiţiei”, a explicat Birchall.

Ministrul Justiţiei a mai atras atenţia că fiecare opinie a membrilor trebuie respectată, mai ales pentru că blocajul creat „nu face bine nimănui”.

„Noi, în momentul în care am primit la Ministerul Justiţiei raportul GRECO, l-am tradus, este deja un memo înaintat către Guvern pentru a se propune publicarea. O să vă anunţ din timp data publicării pentru că după cum ştiţi trebuie să ne consultăm cu cei de la GRECO. (...) Am fost la o secţie, aştept de la dumneavoastră să-mi spuneţi când sunt şi celelalte secţii, dar din punctul meu de vedere, aşa cum am observat eu în toată această perioadă, cred că trebuie să găsim o cale de a depăşi aceste tensiuni care se agravează, escaladează şi nu fac bine nimănui. (...) Asta este solicitarea mea şi sper să putem să depăşim această situaţie de a fi la a treia şedinţă, am venit să avem de unde să ne întoarcem, din punctul meu de vedere. (...) Doresc să particip şi la sedinţa plenului şi la secţia judecători. Dacă puteţi să îmi daţi un calendar cu o lună înainte”, a cerut Birchall.

Lia Savonea: „Cu un an...”

Ana Birchall: „E o rugăminte practică”.

Nicoleta Ţinţ: „Noi avem mâine şedinţă de secţie. Înteleg că nu ştiţi. Am reţinut rugămintea. Se întâmplă lucruri de neînţeles. Eu am în faţă mailul prin care am fost convocată la această şedinţă de secţie, este expediat în 27 iunie. Este şi doamna preşedinte al Înaltei Curţi şi cabinet ministru (în lista destinatarilor, n.r.)”.

Ana Birchall: „Dar mâine este MCV (vizita delegaţiei MCV în România, n.r.). Eu v-am spus cu titlu de rugăminte generală. (Ţinţ intervine) Eu nu v-am întrerupt, dacă îmi permiteţi”.

Lia Savonea: „Vorbeşte un judecător, doamna ministru, vă rog”.

Ana Birchall: „Suntem membri CSM cu toţii, să ştiţi”.

Lia Savonea: „E adevărat, dar vorbeşte un judecător cu grad de curte de apel”.

Preşedintele CSM, Lia Savonea, a anunţat, luni, că plenul va fi amânat pentru a treia oară, deoarece cei şapte membri (Anamaria Chiş, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, .Florin Deac şi Tatiana Toader) care au boicotat şedinţa săptămâna trecută au transmis un e-mail pentru a cere din nou eliminarea de pe ordinea de zi punctele privind SIIJ până sunt dezbătute rapoartele europene.

Taguri:
csm,
plen,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici