Video "Terapie" cu aer curat. Sute de oameni se mută în "Oraşul rulotelor", pe Valea Cerbului, de primăvara până toamna târziu | GALERIE FOTO

Sute de oameni devin, câteva luni pe an, cetăţeni ai oraşului Buşteni. Pe Valea Cerbului, din martie până toamna târziu, pentru ei zona devine a doua casă, unii venind în "Oraşul Rulotelor" de peste 20 de ani.

5910 afișări

An de an, sute de familii din toate colţurile ţării se mută cu rulota pe Valea Cerbului, din Buşteni. Pe Ana Butuceală, care are 72 de ani şi este din Bucureşti, am găsit-o la "Vila La Moby", după cum şi-a "botezat" rulota.

"Cu rulota am venit din martie, dar mai plecăm acasă la 2 - 3 săptămâni. Venim de 10 ani. Sunt alţii care vin de 20 şi ceva de ani. Aerul contează, suntem bolnavi", i-a povestit Ana Butuceală, corespondentului Mediafax.

Oamenii spun că nu duc lipsă de nimic. Au curent electric, aragaz, apă pe care o iau de la izvor şi, ceea ce e mai important, au aer curat. Fiecare şi-a decorat zona în care locuieşte cum a putut şi cum a ştiut mai bine. Pe lângă flori, s-au improvizat gărduleţe sau diverse sculpturi din lemn.

"Fiecare cum se gospodăreşte. Nu se întamplă să se fure ceva. Tot ca acasă. Nu lipseşte nimic. Toţi care sunt aici cu rulotele sunt pensionari. Toţi cam suntem cu probleme. Aici e aerul foarte curat", a povestit Voica Gheorghe, din Târgovişte.

Voica nu stă degeaba, şi nici vecinii rulotişti. Fiecare îşi găseşte câte o preocupare şi timpul trece repede.

"Azi am cosit iarba, ne plimbăm, ne mai ducem un pic pe la cabană, ne ducem prin pădure. Facem mişcare. Din aprilie am venit, plec în septembrie. Mai mergem la două săptămâni acasă, stăm o zi şi ne întoarcem", a mai spus Voica Gheorghe.

Potrivit acesteia, vacanţa pe Valea Cerbului este o terapie datorită aerului curat, dar nu numai.

"Este un copac foarte mare care se zice că a fost testat de doctorul Streinu Cercel şi care are o energie extraordinară. Se duc oamenii şi stau lângă el cinci minute şi se revigorează. Pentru asta stăm, pentru aer", a mai spus femeia venită din Târgovişte.

Pe Valeria Chilom am găsit-o pregătind meniul pentru două zile. Este din Urleta, de lângă Câmpina, dar noua ei casă este, pentru luni bune, Valea Cerbului.

"Fac o ciorbică de fasole verde, am pus să fac şi o fripturică. Uitasesm de usturoi şi am dat la o vecină să cumpere. Care cum pleacă întrrebăm: <Vecină! Îţi trebuie ceva?>. Şi ne servim unii pe alţii, ne înţelegem foarte bine cu toată lumea. E foarte frumos. Aer curat. Plouă, dar nu-i nimic. Când plouă, te odihneşti", a povestit Valeria.

Primarul din Buşteni, Irinel Ghiţă, ştie că Valea Cerbului se umple de oameni în perioada verii şi pentru asta a pus în zonă toalete ecologice şi containere de gunoi, pentru ca aceştia să se poată gospodări cât mai bine.

"În perioada iulie – septembrie este un exod al turiştilor şi nu numai în zonă. Este un mod de viaţa pentru ei, pentru aşa zişii locatari de vară din Buşteni. Avem pe Valea Cerbului toalete ecologice, containere de gunoi", a declarat Irinel Ghiţă, primarul din Buşteni.

Cei din cartierul rulotiştilor au parte, destul de des, şi de musafiri nepoftiţi: urşii le dau târcoale, aproape în fiecare seară, în căutarea hranei, dar oamenii s-au obişnuit şi nu îşi mai fac probleme.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici