Un incubator şi două monitoare de 34.400 euro, donate Spitalului de copii "Grigore Alexandrescu"

Un incubator de terapie intensivă şi două monitoare, în valoare de 34.400 de euro, au fost donate Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu de Organizaţia Salvaţi Copiii. În România, rata mortalităţii infantile este de 7,2 la mia de locuitori, dublă faţă de Uniunea Europeană.

141 afișări
Imaginea articolului Un incubator şi două monitoare de 34.400 euro, donate Spitalului de copii "Grigore Alexandrescu"

Un incubator şi două monitoare de 34.400 euro, donate Spitalului de copii "Grigore Alexandrescu"

“Este a treia dotare pe care o facem secţiei de terapie neonatală. (...) Anterior am mai fost aici cu o donaţie care a constat într-un incubator şi un ventilator de suport respirator. (...) Spitalul de Urgenţă de Copii primeşte anual aproape 180 de cazuri grele de la maternităţi din Bucureşti sau din judeţele de lângă Bucureşti, cazuri foarte grele de malformaţii, afecţiuni severe sau patologii complexe, care vin către spital. E un număr mare. Aparatura e limitată, e destul de redusă şi de multe ori veche. Sunt cinci incubatoare, dar două au vechime de peste zece ani. Sunt şase ventilatoare, dar trei au vechime de peste 18 ani”, a declarat preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii, Gabriela Alexandrescu, într-o conferinţă de presă organizată, marţi, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu.

Gabriela Alexandrescu susţine că rata mortalităţii infantile în România este dublă faţă de Uniunea Europeană.

“Unele mămici nasc în maternităţi care nu sunt pregătite, iar noi am dezvoltate programe de suport în 41 de judeţe. (...) Vestea bună e că mortalitatea infantilă a scăzut de la 10,1 la mie la 7,2 la mie, dar încă stăm destul de prost în acest domeniu. Avem rata moralităţii dublă faţă de Uniunea Europeană”, a mai spus Gabriela Alexandrescu.

Reprezentanţii instituţiei medicale susţin că incubatoarele sunt binevenite, mai ales pentru că numărul solicitărilor din partea pacienţilor este mare.

“Avem aici un număr de zece paturi însă primim cazuri deosebite, complexe. (...) Ei vin pentru patologii digestive, chirurgicale, respiratorii. (...) Această dotare modernă este absolut necesară, pentru că pe lângă un personal calificat trebuie să ai şi aparatură de ultima generaţie cu care să asiguri aceste îngrijiri specifice. (...) Trei sferturi din pacienţii noştri sunt şi prematuri, pe lângă aceste îngrijiri de monitorizare, trebuie să le asigurăm şi îngrijirile specifice prematurului, respectiv incubatoare performante”, a explicat şefa secţiei terapie intensivă nou-născuţi, Ana Maria Brădeanu.

Salvaţi Copiii dotează cu 122 de echipamente medicale 37 de maternităţi. Până la sfârşitul anului 2018, bilanţul programului va cuprinde 88 de maternităţi dotate cu 515 echipamente, pentru salvarea a 41.000 de prematuri.

Potrivit datelor din analiza efectuată de Salvaţi Copiii în 2016, 13% din maternităţile din România, de nivel I, nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56% din maternităţile de nivelul II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% din maternităţile de nivelul III au o singură masă de reanimare pentru copii.

De asemenea, maternităţile se confruntă cu o vechime mare a echipamentelor. Potrivit organizaţiei, în unele maternităţi există incubatoare din 1967, iar ventilatoare pentru nou-născuţi din anul 1966.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici