Un membru al grupării "Academia infractorilor", căutat de nouă luni, a fost arestat preventiv. VIDEO

Un membru al grupării "Academia infractorilor", căutat de anchetatori de nouă luni, a fost prins în judeţul Neamţ şi arestat preventiv, fiind acuzat de sprijinire a unui grup infracţional şi favorizarea infractorului.

1128 afișări
Imaginea articolului Un membru al grupării "Academia infractorilor", căutat de nouă luni, a fost arestat preventiv. VIDEO

Un membru al grupării "Academia infractorilor", căutat de nouă luni, a fost arestat preventiv (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

Poliţia Română a anunţat, sâmbătă, că în 14 ianuarie a fost prins, de poliţiştii de la IPJ Neamţ, un bărbat de 22 de ani, membru al unei grupări de crimă organizată, specializată în comiterea de tâlhării la magazine de bijuterii şi ceasuri de lux din ţări ale Uniunii Europene.

Surse din Poliţie au declarat, pentru MEDIAFAX, că bărbatul prins în judeţul Neamţ este Olivian Mihai Stănică, membru al grupării "Academia infractorilor", care era căutat din 23 aprilie 2015, după ce, la percheziţiile care au avut loc atunci, nu a fost găsit pentru a fi ridicat şi dus la audieri.

Potrivit surselor citate, anchetatorii îl monitorizau de mai mult timp pe Olivian Mihai Stănică, reuşind să îl localizeze în judeţul Neamţ, prin intermediul mesajelor şi postărilor acestuia pe internet.

Anchetatorii l-au ridicat, joi, pe Olivian Mihai Stănică şi, după ce l-au audiat, au emis pe numele lui ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore. Tribunalul Bucureşti a dispus vineri, la cererea procurorilor, arestarea preventivă a bărbatului, pentru aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat şi favorizarea infractorului.

"Persoana depistată se sustrăgea urmăririi penale, fiind căutat în baza unui mandat de aducere, emis de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală", se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

În 23 aprilie 2015, poliţiştii au făcut 52 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Iaşi, Neamţ şi Vrancea, la membrii grupării "Academia infractorilor", condusă de liderul interlop Adrian Marin Botez, zis "Ţâţă". Anchetatorii aveau informaţii că membrii grupării au comis jafuri cu violenţă la magazine de bijuterii şi ceasuri de lux din mai multe state europene, printre care Marea Britanie, Franţa, Belgia, Italia şi Andorra.

Liderul grupării "Academia Infractorilor", Adrian Botez, şi 17 locotenenţi ai acestuia au fost trimişi în judecată, de procurorii DIICOT, în 14 octombrie 2015, pentru 27 de tâlhării, acuzaţiile fiind de constituire sau aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, instigare şi complicitate la tâlhărie calificată, instigare la furt calificat, favorizarea făptuitorului şi tăinuire.

În cursul urmăririi penale s-au administrat probatorii care au demonstrat legătura între 29 de infracţiuni, dintre care 27 de tâlhărie sau tentative de tâlhărie, comise în Marea Britanie, Belgia, Italia, Franţa, Germania, Austria şi Danemarca, alte două fiind infracţiuni de furt calificat comise în Andorra şi Marea Britanie. Membrii grupării ar fi produs un prejudiciu de 8.452.667 de euro.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 2011, reţeaua criminală autointitulată "Academia Infractorilor Români" a fost concepută, iniţiată şi organizată pe criterii militare, având o structură piramidală. Liderul reţelei, considerat "comandant suprem", era Adrian Marin Botez, acesta având subordonate mai multe eşaloane de conducere.

Fiecare palier era specializat şi condus de anumite persoane de încredere, ce aveau grad de "ofiţer", ultimul eşalon fiind cel de execuţie, în cadrul acestuia fiind recrutaţi tineri, atât minori, cât şi majori, din tot judeţul Neamţ, de regulă provenind din familii fără posibilităţi financiare, unii din orfelinate, alţii cu antecedente penale, dispuşi să se alăture grupării şi să comită jafuri armate la magazine de lux din vestul Europei, primind sume modice în raport de sumele de bani câştigate prin comiterea infracţiunilor, au scris procurorii DIICOT în actul de sesizare a insteanţei.

Iniţial, membrii grupării furau noaptea, din centre comerciale din ţările vest europene. Ulterior, Adrian Marin Botez a regândit strategia infracţională şi modurile de atac asupra magazinelor de ceasuri şi bijuterii de lux, folosind tineri nou recrutaţi în grupare, pe care îi instruia pentru comiterea de jafuri în plină zi, imitând metodele folosite de celebra grupare infracţională Pink Panters, apărută în fosta Iugoslavie, respectiv prin violenţă şi ameninţare, bazat pe şocul celor atacaţi, reuşind ca în câteva zeci de secunde să fure bijuterii, pietre preţioase şi ceasuri scumpe, de ordinul milioanelor de euro.

Gruparea s-a structurat şi s-a cristalizat de-a lungul timpului, ajungând chiar la "codificarea" regulilor şi a modului de organizare şi funcţionare, într-un aşa numit "Regulament al Academiei", având capitole distincte cu privire la profilul viitorului membru al academiei, un model de "contract secret de muncă", precum şi capitole referitoare la pregătirea fizică, psihică, teoretică, practică şi de anchetă, prin care trebuia să treacă fiecare recrut, precum şi un capitol distinct referitor la "judecata" la care trebuie să se supună cel care greşeşte ori trădează.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici