Video Un nou focar de Covid-19 în Suceava. Peste 300 de cazuri au fost confirmate într-un centru pentru persoane cu dizabilităţi

  • ​Focar de COVID-19 în judeţul Suceava. 301 persoane, pacienţi şi îngrijitori la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică de la Sasca Mică, au fost depistaţi pozitiv
  • Deşi angajaţii din centrele rezidenţiale sunt obligaţi să fie izolaţi în centre alături de beneficiari, ei nu sunt testaţi în prealabil
  • DGASPC Suceava cere testarea tuturor persoanelor din centrele de rezidenţiale. Persoanele din centrul rezidenţial vor fi îngrijit de personalul sănătos rămas
810 afișări

În judeţul Suceava s-a depistat un nou focar de infecţie cu COVID-19 într-un centru de îngrijire pentru persoane cu dizabilităţi. Peste 300 de persoane sunt infectate, atât pacienţi cât şi angajaţi. Principala problemă semnalată este legată de faptul că nu se fac teste în centre, decât la depistarea primului caz.

”Sunt 242 de beneficiari care au fost testaţi pozitivi şi 59 de angajaţi la Centrul de la Sasca Mică. Trebuie să vă spunem că noi am încercat şi am luat toate măsurile posibile când pe 26 feburarie am interzis orice intrare şi mişcare în centre. Am interzis ieşirile din centre, excursile, vizitele la medic, absolut totul”, declară Nicoleta Daniluc, purtator de cuvânt DGASPC Suceava.

DGASPC Suceava cere testarea personalului şi a pacuienţilor din toate centrele rezidenţiale din ţară, chiar dacă Ordonanţa militară nr.8 nu prevede această măsură.

”Dacă erau testaţi toţi angajaţii care lucrează cu beneficiarii, cred că s-ar fi redus la minimul. Poate nu ar fi existat absolut deloc. Din păcate această testare nu a fost posibilă, deşi noi ne-am fi dorit acest lucru şi atunci Ordonanţa 8 a venit cu această limitare”, mai spune purtătorul de cuvânt.

”Să aşteptăm ca din fiecare centru să se îmbolnăvească cineva ca să putem să cerem testarea, mi se pare umpic tardiv. Deci ar fi extrem de important să se facă această testare nu numai la noi, în toată ţara”, adaugă Nicoleta Daniluc.

Direcţia de Sănătate Publică Suceava anunţă că persoanele infectate din centru vor fi îngrijite de personalul sănătos, dar anagajaţii nu vor fi testaţi înainte de intrarea în tură.

”Cei 242 de beneficiari depistaţi pozitiv vor fi îngrijiţi de personal sănătos care va veni de acasă în schimbul doi, după aceştia care pleacă şi care au stat timp de două săptămâni în carantină cu beneficiarii. Personalul sănătos care va veni şi va prelua serviciul pentru următoarele două săptămâni în sensul respectării Ordonanţei 8, va fi testat în a 7-a, a 10-a zi de la intratea în serviciu”, explică Dr. Manuela Trifan, director DSP Suceava.

Până acum, jumătate dintre angajaţii centrului au fost acasă, dar nu au stat în izolare şi nici nu au fost monitorizaţi de DSP.

”Ei au fost la domiciliu, nu nu au fost monitorizaţi de câtre noi în niciun caz”, mai adaugă aceasta. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici