Un nou raport apărut în Belgia reconfirmă discursul producătorilor: ţigările electronice sunt mai puţin dăunătoare decât fumatul tradiţional

  • Consiliul Superior de Sănătate din Belgia confirmă că ţigara electronică este mai puţin dăunătoare decât fumatul şi este o alternativă pentru cei care vor să renunţe la fumatul tradiţional.
  • Belgia are nevoie de o legislaţie diferită în ceea ce priveşte ţigările electronice, arată raportul Consiliului Superior de Sănătate; totuşi, ţigările electronice nu (mai) trebuie promovate în rândul tinerilor.
  • În România există 5 milioane de fumători şi 330.000 de consumatori de ţigări electronice; 6 din 10 utilizatori români de ţigări electronice au apelat la această metodă pentru a se lăsa de fumat.
534 afișări
Imaginea articolului Un nou raport apărut în Belgia reconfirmă discursul producătorilor: ţigările electronice sunt mai puţin dăunătoare decât fumatul tradiţional

Un nou raport apărut în Belgia reconfirmă discursul producătorilor: ţigările electronice sunt mai puţin dăunătoare decât fumatul tradiţional

Consiliul Superior de Sănătate din Belgia, un organ ştiinţific consultativ independent în domeniul sănătăţii, confirmă, în noul său aviz, că ţigara electronică este semnificativ mai puţin dăunătoare decât fumatul şi reprezintă o alternativă pentru acei fumători care nu renunţă la acest obicei nesănătos. 

Reprezentanţii consiliului solicită o legislaţie care să facă diferenţa clară între ţigările electronice şi ţigările clasice. Conform avizului, marea majoritate a riscurilor asociate fumatului nu sunt cauzate de nicotină, ci de numeroasele substanţe nocive care sunt eliberate prin arderea tutunului.

"Este necesar să se facă distincţia între tutun, care este fumat şi ars, şi nicotină. Majoritatea riscurilor asociate fumatului nu se datorează nicotinei în sine, dar mulţi fumători şi foşti fumători cred în mod eronat că numai nicotina este responsabilă de cancerele asociate fumatului şi de patologiile cardiovasculare grave”, se arată în aviz.

Noul aviz al Consiliului Superior de Sănătate din Belgia urmăreşte două mesaje cheie. Pe de o parte, nefumătorii, în special cei tineri, sunt sfătuiţi să nu vapeze, pentru că ţigara electronică nu este lipsită de riscuri. De cealaltă parte, pentru fumători, ţigara electronică este o alternativă mai bună la fumat şi poate fi un instrument care să-i ajute să renunţe la acest obicei. În acest sens, e nevoie de o mai bună informare a fumătorilor cu privire la beneficiile acestor alternative cu risc redus. 

Evaluarea Consiliului, precum şi cea a majorităţii institutelor de sănătate din întreaga lume, este că ţigara electronică prezintă un risc substanţial mai mic decât tutunul fumat. Cu toate acestea, percepţia  despre alternative poate fi, în unele cazuri, complet greşită.

"Când am început să lucrez la acest aviz, eram decis să spun ce gândesc şi să pun capăt ţigărilor electronice, dar m-am răzgândit. Dacă interzicem vapingul, lăsăm loc pentru ţigara obişnuită", spune profesorul Filip Lardon, specialist în cancer şi fiziologie medicală la Universitatea din Anvers, care a contribuit la acest aviz.

Ministrul belgian al sănătăţii, Frank Vandenbroucke, urmează avizul Consiliului şi are deja pregătit un decret regal. "Pe de o parte, vom întocmi o listă de substanţe permise şi interzise, iar pe de altă parte, vom introduce reguli privind ambalajele, astfel încât acestea să devină mai puţin atractive. De exemplu, producătorii nu vor putea menţiona aroma decât cu un font impus de guvern."

Fundaţia Anti-Cancer, una dintre principalele organizaţii belgiene care luptă cu cancerul, salută noul document emis de Consiliul belgian de sănătate, dar cere guvernului să protejeze în continuare nefumătorii, copiii şi tinerii împotriva vaporilor. Pentru ca produsele cu vapori să nu mai fie atractive pentru adolescenţi, Fundaţia pledează pentru un ambalaj foarte sobru şi pentru interzicerea expunerii la punctele de vânzare, cum ar fi benzinăriile, chioşcurile de ziare şi supermarketurile de cartier. 

De asemenea, reprezentanţii fundaţiei solicită interzicerea ţigărilor electronice de unică folosinţă şi monitorizarea atentă a cifrelor anuale privind utilizarea acestor dispozitive.

Alţi specialişti sunt de părere că avizul Consiliului ar trebui să includă şi produsele din tutun încălzit. Dr. David Khayat, un oncolog francez care a coordonat politicile naţionale anti-cancer sub preşedintele Jacques Chirac, critică într-un editorial publicat în Le Soir poziţia Consiliului belgian de sănătate, despre care crede că "ar fi trebuit să meargă şi mai departe": "Ca om de ştiinţă şi ca medic, ştiu că ceea ce cauzează boala este expunerea la substanţe toxice şi, ca oncolog, ştiu că, cu cât este mai crescută expunerea, cu atât mai mult creşte riscul de a face cancer”. Acesta spune că astăzi există o varietate de produse care, "asemenea ţigărilor electronice, livrează nicotină cu mult mai puţine substanţe toxice decât cele prezente în fumul de ţigară, produse cum este snus-ul sau produsele din tutun încălzit. Unele dintre aceste produse sunt fabricate cu sau fără tutun, dar ceea ce au toate în comun este absenţa combustiei." Oncologul pledează pentru ca, pe lângă ţigara electronică, în cadrul strategiei de reducere a nocivităţii privind fumatul să fie incluse şi "alte produse din tutun sau cu nicotină fără combustie ».

În România există peste 5 milioane de fumători de ţigări tradiţionale (la o populaţie estimată de 19 milioane de persoane), iar numărul de fumători a continuat să crească în ultimii ani, spre deosebire de trendul de scădere din restul statelor europene. Soluţii alternative – precum dispozitivele de vaping cu nicotină sau tutun încălzit-  sunt folosite de circa 330.000 de români. Peste 60% dintre românii care folosesc dispozitive de vaping cu nicotină sau tutun încălzit au ales această metodă în încercarea de a se lăsa de fumat, arată rezultatele studiului Eurobarometru din 2021.

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici