Universitatea din Bucureşti, scrisoare către Viktor Orban privind activitatea Universităţii Central Europene

Conducerea Universităţii din Bucureşti a transmis o scrisoare deschisă premierului Ungariei prin care solicită retragerea iniţiativei legislative care ar afecta activitatea Universităţii Central Europene. Asociaţiile de studenţi din România transmit instituţiei un mesaj de solidaritate.

2422 afișări
Imaginea articolului Universitatea din Bucureşti, scrisoare către Viktor Orban privind activitatea Universităţii Central Europene

Universitatea din Bucureşti, scrisoare către Viktor Orban privind activitatea Universităţii Central Europene

”După căderea comunismului, Universitatea Central Europeană a reprezentat un adevărat reper pentru dezvoltarea democraţiei în fostul bloc sovietic. Dacă s-a întâmplat ceva substanţial în reinventarea ştiinţelor umaniste, acest lucru se datorează, în mare măsură, existenţei Universităţii Central Europene, un jalon al cunoaşterii academice şi al valorilor democratice”, se arată în scrisoarea adresată de către Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti, premierului Ungariei Viktor Orbán.

Conducerea Universităţii din Bucureşti atrage atenţia că libertatea academică şi de gândire reprezintă valori fundamentale ale unei societăţi democratice, iar iniţiativa legislativă care pune sub semnul întrebării activitatea Universităţii Central Europene reprezintă un asalt la adresa libertăţii academice.

”Universitatea din Bucureşti este recunoscătoare pentru întreaga activitate a CEU şi îşi exprimă solidaritatea faţă de comunitatea academică a Universităţii Central Europene de la Budapesta. Vă solicităm respectuos să reflectaţi asupra oportunităţii proiectului legislativ, ale cărui efecte negative vor afecta comunitatea academică internaţională, şi a retragerii documentului. Vă adresăm rugămintea de a menţine integritatea academică, libertatea de gândire şi de expresie, şi să continuaţi în sprijinirea dezvoltării cercetării ştiinţifice”, reiese din scrisoarea lui Mircea Dumitru.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) vine în sprijinul sudenţilor şi echipei academice de la Universitatea Central Europeană.

"Concepte fundamentale ale educaţiei, precum autonomia universitară şi libertatea academică, sunt într-un real pericol, într-o ţară vecină României, cu scopul de a cenzura opiniile reprezentanţilor unei anumite părţi a societăţii maghiare. Măsurile ce se anunţă a fi impuse CEU simplifică acest concept în sistemul de învăţământ maghiar la o noţiune lipsită de conţinut. ANOSR îşi exprimă susţinerea şi sprijinul pentru studenţii şi cadrele didactice române ce studiază şi lucrează în cadrul Central European University, precum şi în institutele de cercetare subordonate acesteia. De-a lungul anilor, românii care au absolvit sau au lucrat în cadrul CEU, şi-au adus o contribuţie importantă în generarea unei societăţi deschise şi democratice în România, participând în acest mod la consolidarea şi dezvoltarea societăţii civile româneşti. În prezent, 73 de tineri români studiază la CEU, aceştia fiind în pericol de a nu-şi putea finaliza studiile dacă iniţiativa legislativă menţionată mai sus va fi adoptată de Parlamentul maghiar", se arată într-un comunicat al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR)

Ungaria a aprins o dispută cu o universitate fondată de miliardarul George Soros printr-un proiect de lege despre care instituţia susţine că ar putea să o oblige să închidă porţile, scrie Financial Times.

Marţi, Parlamentul din Ungaria a votat un act legislativ care aduce modificării legii educaţiei superioare, universităţiile internaţionale fiind oblicate să aibă un campus şi în ţara care a oferit acreditarea, dar să existe şi un acord interguvernamental între cele două ţări. În acest context, Universitatea Central Europeană, care este acreditată în Statele Unite ale Americii, are un campus doar în Budapesta, iar noul act legislativ ar duce la închiderea unităţii de învăţământ superior.

Central European University (CEU), care oferă diplome cu certificare americană şi ungară către 1800 de studenţi din 117 ţări, spune că schimbările ar însemna că universitatea ar trebui să finalizeze înscrierile şi admiterile în februarie, în absenţa unui acord între SUA şi Ungaria. 10.000 de persoane au protestat, duminică, la Budapesta.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici