Valentin Popa, fost ministru al Educaţiei: Putem muta catedre întregi din Ucraina la universităţile din România

  • Cum acum 6 ani au mutat universităţile din Lugansk spre Vestul Ucrainei, tot aşa putem muta acum în România;
  • Dacă ai primit bani pentru studentul ucrainean, e clar că ai bani ca să plăteşti profesorii ucraineni;
  • Diplomele pe care ar urma să le primească studenţii ucraineni vor fi recunoscute în Europa, nu ca cele eliberate de universităţile ucrainene.
695 afișări
Imaginea articolului Valentin Popa, fost ministru al Educaţiei: Putem muta catedre întregi din Ucraina la universităţile din România
Rectorul Universităţii ”Ştefan cel Mare” Suceava propune mutarea unor catedre întregi de la universităţile ucrainene la instituţiile de învăţământ superior din România: ”Eu, personal, m-am gândit şi am să vorbesc cu colegii să văd dacă înmugureşte ideea să deschidem nişte programe de studiu în limbă ucraineană, în care să vină să predea profesorii din universităţile din Ucraina. Cei care au venit peste graniţă să-şi constituie colective în universităţile noastre. Noi suntem deschişi la aşa ceva, pentru a preda unu, doi, trei, patru programe de studiu direct în limba ucraineană. Legislaţia îmi permite să fac chestia asta”. 
 
Fostul ministru al Educaţiei spune că această mişcare ar fi copia celei petrecute în urmă cu câţiva ani în Ucraina, atunci când universităţile din Estul atacat au fost mutate în Vestul ţării: ”Cum acum 6 ani au mutat universităţile din Lugansk spre Vestul Ucrainei, tot aşa putem muta acum în România. Nu neapărat întreaga universitate, câte o catedră, câte o facultate, câte un program”. 
 
La facultăţile la care vor preda profesori ucraineni refugiaţi vor învăţa studenţii ucraineni refugiaţi, pentru care Ministerul Educaţiei a dat deja dreptul la înmatriculare gratuită în universităţile româneşti. Conform ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, cetăţenii ucraineni care se vor înscrie în universităţi româneşti vor beneficia de finanţare de la bugetul de stat pentru anii universitari 2021 - 2022 şi 2022 - 2023.
Rectorul USV spune că locurile studenţilor fiind bugetate, atunci vor fi bani şi pentru plata profesorilor, pentru susţinerea învăţământului în limba ucraineană contribuind şi universitatea cu fonduri proprii: ”Ne ţine punga. Vor urma şi finanţele, nu e chiar numai din venituri proprii. Dacă ai primit bani pentru student, e clar că ai bani ca să plăteşti profesorii”. 
 
Întrebat dacă Statul Român, care ar plăti pentru profesorii şi studenţii ucraineni, ar trebui să solicite fonduri de la Uniunea Europeană pentru a acoperi parte din cheltuieli, Valentin Popa a răspuns: ”Nu poţi să scapi acest prilej. Şi eu dacă aş fi acum ministru aş solicita fonduri. Şi vom primi, sunt sigur. E mărunţiş faţă de cheltuielile care se fac acum pentru a ajuta Ucraina”.
 
Valentin Popa a subliniat că diplomele pe care ar urma să le primească studenţii ucraineni vor fi recunoscute în Europa, nu ca cele eliberate de universităţile ucrainene. 
 
Valentin Popa este vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor din România şi a fost ministru al Educaţiei în perioada ianuarie - septembrie 2018. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici