Vestul Europei, luat pe sus de apele învolburate. Peste 120 de morţi şi zeci de dispăruţi, după inundaţiile care au lovit Germania şi Belgia

  • Furtunile puternice au transformat râurile în torenţi furioşi care au măturat maşinile de pe străzi şi au provocat prăbuşirea caselor în mai multe ţări vestice.
  • În regiunea Renania de Nord-Westfalia, Germania, au murit zeci de persoane. Guvernul olandez a trimis 70 de soldaţi în sud, pentru a ajuta la evacuări.
  • În nord-estul Franţei, ploi abundente au inundat câmpuri de legume, multe case şi un muzeu din Primul Război Mondial.
3213 afișări
Imaginea articolului Vestul Europei, luat pe sus de apele învolburate. Peste 120 de morţi şi zeci de dispăruţi, după inundaţiile care au lovit Germania şi Belgia

UPDATE: Cel puţin 120 de persoane au murit în vestul Europei, în urma inundaţiilor severe, scrie BBC. Germania conduce bilanţul negru, cu peste 100 de victime, a anunţat cancelarul Angela Merkel. Presa belgiană a raportat cel puţin 22 de decese, iar Olanda, Luxembourg sau Elveţia sunt la rândul lor afectate.

VEZI AICI VIDEO Bilanţul inundaţiilor din Germania e în creştere. Cele mai afectate zone, după ce apele au măturat vestul ţării

Vestul Europei, luat pe sus de apele învolburate

Furtunile recente din părţi ale vestului Europei au făcut ca râurile să iasă din matca lor proprie. Sunt afectate mai multe ţări. Germania este cel mai greu încercată.

„Mă întristez pentru cei care şi-au pierdut viaţa în acest dezastru”, a declarat cancelarul german Angela Merkel, în timpul vizitei la Washington, exprimând şocul declanşat de impactul inundaţiilor: „Încă nu ştim numărul victimelor. Dar vor fi multe”. Merkel a promis că se va face totul pentru a-i găsi pe cei dispăruţi.

Autorităţile din regiunea Renania de Nord-Westfalia au declarat că au murit cel puţin 30 de persoane. Operaţiunile de salvare au fost îngreunate de drumurile blocate. Unele sate au fost umplute cu moloz, întrucât casele vechi din cărămidă şi din lemn nu au putut rezista brusc apei, care a purtat copaci şi alte resturi pe străzi înguste.

Zeci de persoane au trebuit salvate de pe acoperişurile caselor folosind bărci gonflabile şi elicoptere. Germania a detaşat sute de soldaţi pentru a oferi ajutor.

"Există oameni morţi, sunt oameni dispăruţi, sunt mulţi care sunt încă în pericol", a declarat guvernatorul Malu Dreyer. „Nu am văzut niciodată un astfel de dezastru. Este cu adevărat devastator”, afirmă oficialul.

În Belgia, râul Vesdre s-a revărsat şi a trimis apa pe străzile din Pepinster, lângă Liege.

„Mai multe case s-au prăbuşit”, a declarat primarul Philippe Godin. Autostrăzile au fost inundate în sudul şi estul ţării, iar calea ferată a fost blocată, toate trenurile fiind oprite.

În Liege, un oraş de 200.000 de locuitori, râul Meuse şi-a ieşit din matcă, iar primarul a cerut oamenilor să se mute pe terenuri mai înalte.
Preşedintele Comisiei Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, s-a angajat pe Twitter să ajute: „Gândurile mele sunt cu familiile victimelor inundaţiilor devastatoare din Belgia, Germania, Luxemburg şi Olanda şi cu cei care şi-au pierdut casele”.

Amploarea pagubelor este încă neclară. Videoclipuri postate pe reţelele de socializare arată maşini care plutesc în derivă pe străzi şi căsuţe parţial prăbuşite. Mulţi dintre morţi au fost descoperiţi numai după ce apele s-au retras.

Autorităţile din regiunea Rin-Sieg, la sud de Köln, au ordonat evacuarea mai multor sate, de teama că un baraj ar putea să se rupă.
Doi pompieri au murit în operaţiunile de salvare din Renania de Nord Westfalia, cel mai populat stat al Germaniei.

Laschet, un conservator care candidează pentru a-i succeda lui Merkel în calitate de cancelar la alegerile din această toamnă, a declarat că furtunile ar putea fi legate de schimbările climatice.

Pericol de dezastru natural şi în Ţările de Jos. Autorităţile din oraşul Valkenburg, din sudul ţării, în apropierea frontierelor germane şi belgiene, au evacuat peste noapte câteva locuinţe, a informat presa olandeză.

Guvernul batav a trimis aproximativ 70 de soldaţi în provincia Limburg, din sud, pentru a ajuta la evacuări şi la umplerea sacilor cu nisip.
În nord-estul Franţei, ploi abundente au inundat câmpuri de legume, multe case şi un muzeu din Primul Război Mondial din Romagne-sous-.

MontfauconPompierii au evacuat oameni din campingurile din jurul oraşului Fresnes-en-Woevre, potrivit serviciului local de pompieri. Focurile de artificii de Ziua Bastiliei au fost anulate în unele oraşe mici.

Râul Aire s-a ridicat la cel mai înalt nivel din ultimii 30 de ani, potrivit ziarului local L’Est Republicain.
Echivalentul a două luni de ploaie a căzut în unele zone, în decurs de două zile, potrivit serviciului naţional francez de vreme, cu avertismente de inundaţii emise pentru 10 regiuni.

O cale ferată către Luxemburg a fost întreruptă, iar pompierii au evacuat zeci de persoane, potrivit France Bleu.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici