Zeci de BARAJE absorbante au fost montate în calea poluării pe râurile Bahlui, Nicolina, Jijia şi Prut

Zeci de baraje au fost ridicate în calea poluării cu ulei şi hidrocarburi a râurilor Bahlui, Nicolina, Jijia şi Prut, din Iaşi, iar la fiecare 12 ore se iau probe pentru a testa gradul de risc, în vreme ce furnizorul de apă a instituit mai multe restricţii în trei comune din judeţ.

449 afișări
Imaginea articolului Zeci de BARAJE absorbante au fost montate în calea poluării pe râurile Bahlui, Nicolina, Jijia şi Prut

Zeci de BARAJE absorbante montate în calea poluării pe râurile Bahlui, Nicolina, Jijia şi Prut (Imagine: Darius Mitrache/ Mediafax Foto)

Se lucrează fără întrerupere de mai bine de patru zile, pentru a diminua şi a ţine sub control poluarea de pe râurile Bahlui, Nicolina, Jijia şi Prut din Iaşi. La fiecare 12 ore se iau probe, acestea arâtând o ameliorare treptată a situaţiei. De asemenea, pentru a preveni orice situaţie de risc, furnizorul de apă din judeţul Iaşi a instituit, luni, mai multe restricţii în trei comune din judeţul Iaşi, asta în vreme ce liderul de sindicat al societăţii Fortus, de unde se pare că vine uleiul care a pouat apele susţine că „a fost mai multă reclamă decât realitate. S-au răsturnat petroliere în mări şi oceane şi nu a fost atâta zarvă şi atâta isterie, ca pe tema acestui ulei care s-a scurs în Nicolina”.

Reprezentanţii Apelor Române au acţionat fără oprire pentru a stopa şi pentru a diminua poluarea de pe râurile Bahlui, Nicolina, Jijia şi Prut şi, chiar dacă poluarea a fost mult diminuată, iar rezulatele probelor luate o dată la 12 ore arată că nivelul poluării a scăzut, se lucrează în continuare.

„Efectele poluării pe râul Nicolina au fost considerabil diminuate. Personalul de la Administraţia Bazinală de Apă Prut Bârlad continuă intervenţia pe râurile afectate de poluarea accidentală. Până acum au fost montate 36 de baraje absorbante doar pe râul Nicolina, 5 pe râul Bahlui şi 5 pe Jijia. Se intervine în continuare cu material granular absorbant, cu lavete, perne şi rulori absorbante pentru colectarea poluantului rămas îndeosebi pe vegetaţia acvactică fiind angrenată în rău la micile fluctuaţii de nivel. În prezent reprezentanţii ABA sunt în teren şi colectează materialele îmbibate cu poluant care mai apoi vor fi transportate în pubele şi duse pentru neutralizare”, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, Andreea Poenaru, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Prut - Bârlad.

Pentru a preveni orice situaţie riscantă, furnizorul de apă al judeţului Iaşi a decis încă de vineri alimentarea cu apă brută din sursa Prut pentru staţia de tratare de la Gorban, astfel că ApaVital va furniza apă cu restricţii între orele 7.00-9.00 şi 19.00 - 21.00 în comunele Gorban, Răducăneni şi Moşna pe toată perioada în care se lucrează la limitarea poluării.

Poluarea celor patru râuri din Iaşi pare să fi pornit de la o deversare dintr-un transformator de la ultimul combinat de utilaj greu, Fortus Iasi.

Singurul care a putut fi contactat, din echipa de conducere a vechii uzine a fost Remus Vulpescu, administratorul special al Fortus, care a declarat corespondentului MEDIAFAX că „responsabilitatea modului de efectuare a înstrăinărilor, din punct de vedere economic, tehnic şi legal - inclusiv ecologic - revine administratorului judiciar şi directorului executiv”.

„Responsabilitatea modului de efectuare a înstrăinărilor, din punct de vedere economic, tehnic şi legal - inclusiv ecologic - revine administratorului judiciar şi directorului executiv. În cazul Fortus, prerogativele administratorului special sunt foarte limitate în raport de rolul normal prevăzut de lege: în loc să pună în aplicare planul de reorganizare, administratorul special este nevoit să asiste neputincios la un fel de euforie a înstrăinărilor din partea administratorului judiciar şi directorului, eventual cu un pic prea multă îngăduinţă din partea AAAS”, a explicat Remus Vulpescu, administratorul special al Fortus.

Directorul executiv şi administratorul judiciar nu au putut fi contactaţi, în schimb, liderul de sindicat al Fortus spune că în acest caz „a fost mai multă reclamă decât realitate”.

"Eu nu vreau să acuz pe nimeni, dar dacă luăm istoricul Fortusului şi istoricul planului de reorganizare, nu aş face acuzări grave, dar aş aminiti tuturor instituţiilor că în demersurile sindicatului, ale conducerii şi ale tuturor factorilor nu s-au luat măsurile strict necesare pentru siguranţa unor active care pot aduce poluare sau alte dezastre să spunem. Aceste transformatoare cu ulei sunt greu de păzit, mai ales că ele au scurgeri direct cu canalizare, dacă se duce noaptea un hoţ şi rupe un robinet. La ulei e greu de estimat ca cineva să poată să prognozeze aşa ceva. Mai ales că a fost zăpadă s-a scurs prin canal, dar cred că a fost mai multă reclamă decât realitate. S-au răsturnat petroliere în mări şi oceane şi nu a fost atâta zarvă şi atâta isterie, ca pe tema acestui ulei care s-a scurt în Nicolina", a explicat Adrian Flondor, lider de sindicat al Fortus.

Ancheta în acest caz continuă. Specialiştii spun că până acum nu au fost găsiţi peşti morţi în apele afectate de scurgerea de ulei.

O scurgere de ulei cu hidrocarburi dintr-un transformator aflat pe platforma ultimului combinat de utilaj greu din România a făcut ca autorităţile din Iaşi să intre în alertă, vineri, mobilizându-se pentru a limita poluarea ce a afectat râurile Nicolina, Bahlui, Jijia şi Prut.

Petele imense de ulei şi hidrocarburi au apărut de joi seara pe cele patru râuri din judeţul Iaşi, primii care s-au autosesizat fiind cei de la Apele Române, care au observat petele de ulei pe cursul pârâului Valea Adâncă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici