Video Zeci de lucrători ai serviciilor din silvicultură au protestat în faţa Guvernului - FOTO & VIDEO

Aproximativ 50 de membri ai Asociaţiei Profesionale a Prestatorilor de Servicii în Silvicultură din România (APPSS-RO) au protestat, miercuri, în faţa Guvernului, nemulţumiţi de disfuncţiile programului de împădurire a terenurilor degradate.

208 afișări

Membrii APPSS-RO susţin că există mai multe disfuncţii în implementarea proiectelor de reconstrucţie ecologică forestieră pe terenurile degradate. Printre acestea se numără contracte abuzive care nu prevăd termene pentru Administraţia Fondului de Mediu (AFM), lipsa transparenţei în aprobarea şi derularea proiectelor, sistarea finanţării de către AFM pentru perioade mari de timp, dar şi refuzul Ministerului Mediului şi al AFM de a dialoga cu executanţii perimetrelor de ameliorare.

De asemenea, reprezentanţii APPSS-RO spun că verificarea dosarelor de tragere durează luni de zile, ceea ce duce la blocarea finanţărilor şi a implementării proiectelor şi că există riscul ca perimetrele de ameliorare să fie compromise în cazul în care finanţările vor întârzia prea mult sau vor fi sistate.

Toate aceste probleme au fost semnalate Ministerului Mediului şi Guvernului României şi vor duce la pierderea investiţiilor realizate, intrarea firmelor implicate în proiecte în faliment şi a muncitorilor în şomaj şi la afectarea furnizorilor şi a producătorilor de puieţi forestieri, susţin membrii APPSS-RO.

Aceştia doresc plata urgentă a sumelor aferente cererilor de tragere depuse, eliminare clauzelor abuzive din ghidul şi contractele de finanţare, transferul programului de ameliorare sub implementarea şi îndrumarea directă a Departamentului Păduri şi Gărzilor Forestiere. Totodată ei cer demisia Ministrului Mediului , a preşedintelui AFM şi a personalului AFM care se face responsabil de blocarea programului, cât şi publicare pe site-ul AFM a rezultatelor ultimei sesiuni de finanţare a proiectelor din cadrul Programului de îmbunătăţire a calităţii mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate, reconstrucţia ecologică şi gospodărirea durabilă a pădurilor, aprobat prin Ordinul nr. 1726 din 17 iunie 2011.

APPSS-RO a fost înfiinţată în 2008 şi până în prezent a predat fondului forestier naţional peste 10.000 de hectare de pădure. În acest moment, APPSS-RO execută perimetre de ameliorare pe o suprafaţă de peste 7.000 de hectare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici