Zeci de muncitori chinezi cer ambasadei din România ajutor pentru repatriere

Zeci de cetăţeni chinezi, veniţi să muncească în construcţii în România, cer de mai multe săptămâni ajutor pentru repatriere de la ambasada chineză, în faţa căreia şi-au improvizat adăposturi, situaţia lor fiind deja cunoscută de misiunea diplomatică, dar şi de instituţiile statului român.

427 afișări
Imaginea articolului Zeci de muncitori chinezi cer ambasadei din România ajutor pentru repatriere

Zeci de muncitori chinezi cer ambasadei din România ajutor pentru repatriere (Imagine: Mediafax Foto)

Aproximativ 50 de muncitori chinezi care au lucrat în Bucureşti, în domeniul construcţiilor, stau zi şi noapte în faţa Ambasadei Chinei în nişte corturi improvizate şi nu au bani de alimente, iar în timpul zilei li se alătură sute de concetăţeni, care le aduc şi câte ceva de mâncare.

Marţi, mai multe persoane - cetăţeni de origine română - le-au adus celor câteva sute de chinezi aflaţi în faţa Ambasadei alimente, pături, saltele, medicamente.

Aceştia au stat civilizat la rând aşteptând câte un pacheţel, iar după ce-l primeau, plecau uşor capul în semn de mulţumire şi se retrăgeau. Când o maşină cu ajutoare pleca din mijlocul lor, chinezii aplaudau şi strângeau cutiile de la alimentele primite, pe care le duceau în corturi.

Şi jandarmii, care sunt prezenţi alături de ei în fiecare seară, spun că sunt liniştiţi, că nu au făcut scandal, că se aşează pe cutiile din corturile lor improvizate şi se mai încălzesc câteodată lângă un foc.

Marţi, a venit şi o ambulanţă, iar medicii au făcut un control sumar câtorva dintre ei, majoritatea fiind bolnavi din cauza frigului.

Aproape niciunul dintre cei aflaţi în faţa Ambasadei Chinei la Bucureşti nu ştie nici limba engleză şi nu se descurcă nici în limba română, motiv pentru care comunicarea cu ei este destul de dificilă.

Chinezii au ajuns în România în urmă cu aproximativ un an, prin două firme de intermediere, una din România şi una din China. Aceştia au plătit un comision să ajungă în ţara noastră de minimum 8.000 de euro, fiind angajaţi în construcţii cu un salariu de cel puţin 800 de euro pe lună. Însă nu primeau decât 100 de lei lunar pentru mâncare, cazarea fiindu-le asigurată, iar restul de bani îi plătea firma din China direct familiilor muncitorilor. Deci aceste persoane sunt angajate la firma din China şi detaşate în România.

Problemele acestui grup de aproximativ 800 de chinezi au început încă de la sfârşitul anului trecut, când firmele din Bucureşti, unde erau angajaţi nu le-au mai putut plăti salariile. Cei mai mulţi dintre ei au rămas în locurile de cazare iniţiale, însă cei aproximativ 50 de chinezi care dorm acum în faţa Ambasadei Chinei ar fi fost mutaţi din hotelul unde au fost cazaţi iniţial, dar au refuzat să stea în noile locuinţe şi au venit în faţa Ambasadei, sperând că astfel vor fi trimişi mai repede acasă în China.

Ambasada Chinei la Bucureşti recunoaşte faptul muncitorii chinezi au venit, majoritatea, în anul 2008 în România, printr-o serie de firme intermediare chineze sau române, pentru a munci în construcţii. "Venirea lor a constituit o contribuţie cuvenită atât la ameliorarea lipsei forţelor de muncă, cât şi la dezvoltarea economică din România. Însă o dată cu trecerea timpului, aceşti muncitori au fost expuşi unor litigii şi greutăţi", susţine ambasada.

Astfel, potrivit ambasadei, muncitorii au venit în România pentru a munci legal, pe baza unui permis temporar, dar în cazul multora formalităţile nu au fost făcute. De asemenea, unele dintre firmele intermediare sau angajatorii nu şi-au asumat promisiunile făcute în contracte, veniturile muncitorilor chinezi neajungând la nivelul convenit prealabil între cele două părţi sau fiind redus drastic.

Ambasada chineză a comunicat, de altfel, într-un anunţ postat pe site-ul său, că a depus cele mai mari eforturi, îndemnându-i pe cât posibil pe muncitori şi patronatul să dialogheze şi, în urma eforturilor depuse, problemele unor muncitori chinezi au fost soluţionate în mod just, iar ale altora sunt în curs de rezolvare.

Ambasada a comunicat, la solicitarea MEDIAFAX, că a plătit cheltuielile de repatriere pentru 350 de muncitori. Ambasada nu a putut preciza numărul total al chinezilor care muncesc în România însă a comunicat că există şi alţii, în afara celor 350, care au plecat deja înapoi în ţara de origine.

Ambasada a comunicat de asemenea la solicitarea MEDIAFAX că a contactat mai multe instituţii româneşti în legătură cu această problemă: Ministerul Muncii, Oficiul pentru Imigranţi, Ministerul de Interne şi Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit ambasadei, instituţiile au promis că se vor implica pentru rezolvarea problemei.

(Material realizat de Geanina Sandu şi Miruna Badea; geanina.sandu@mediafax.ro, miruna.badea@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici