Video VIDEO Zeci de poliţişti au protestat în faţa Ministerului Muncii, nemulţumiţi de salarii/ Lider sindical: Olguţa Vasilescu a zis că-şi dă demisia dacă legea salarizării nu intră în vigoare

Liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor (SNPPC), Dumitru Coarnă, a declarat, joi, după întâlnirea cu Lia Olguţa Vasilescu, că aceasta i-a transmis că va demisiona în cazul în care legea salarizării unice, la care lucrează în prezent, nu va intra în vigoare.

2504 afișări

"Doamna ministru mi-a spus că în situaţia în care nu va intra în vigoare această lege, o să îşi dea demisia. Noi am reacţionat că nu ne încălzeşte prea mult demisia dumneaei. Ar însemna ca din iulie să reluăm negocierile cu noul ministru al muncii şi să rămânem la aceaşi paradigmă, adică salariilor să rămână tot la 1.450, cum avem acum la Ministerul de Interne. Sunt 86.000 se oameni plătiţi cu salariul minim pe economie, din 126.000. Aici spun despre poliţişti, despre personalul contractual, spun despre jandarmi şi pompieri", a declarat Dumitru Coarnă, după discuţiile cu ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale.

Câteva zeci de cadre din poliţe au protestat, joi, în faţa Ministerului Muncii, nemulţumiţi de salariile actuale şi au cerut să aibă acces la proiectul noii legi a salarizării unitare, în forma lui completă.

"Doamna ministru a avut disponibilitate. Am analizat împreună noua proiecţie unitară a salarizării. Avem o promisiune fermă de la doamna Vasilescu: joi sau vineri, săptămâna viitoare, vom primi tot acest corp al legii. Tot doamna ministru ne-a mai promis două lucruri fundamentale, că la 1 iulie o să intre în vigoare această lege unitară, iar sistemul de apărare, siguranţă şi ordine publică, salariile mici de la baza piramidei, lucru pe care îl solicităm şi noi în mod frecvent şi cu intensitate maximă, vor fi dublate, vor fi peste 100% creşterile salariale. În cifre, vă dau un exemplu simplu. Dacă acum avem 1.450, ar fi la dublu, un 2.500", a mai spus Coarnă.

Cu toate acestea, liderul sindical anunţă că mitingul de protest, programat pentru sâmbătă, 25 martie, se va desfăşura aşa cum a fost stabilit. La manifestaţie sunt aşteptaţi peste 10.000 de poliţişti. Protestul va debuta la ora 10:00, în faţa Ministerului de Interne, apoi poliţiştii vor pleca în marş până în Piaţa Victorie, şi vor continua protestul în faţa Guvernului până la ora 16:00.

VIDEO Zeci de poliţişti protestează în faţa Ministerului Muncii, nemulţumiţi de actualele salarii

Zeci de poliţişti pichetează, joi, sediul Ministerului Muncii, nemulţumiţi de salariile şi indemnizaţiile pe care statul le acordă, în prezent, angajaţilor din domeniul ordinii şi siguranţei publice, ameninţând cu încetarea lucrului în cazul în care Guvernul nu va da curs solicitărilor formulate.

"Este începutul unui protest de amploare, astăzi şi mâine pichetăm Ministerul Muncii, iar sâmbătă, 25 martie, miting de amploare la Ministerul de Interne şi în marş apoi spre Guvernul României. Nemulţumirile sunt de natură salarială, pentru că în sistemul public de salarizare au fost creeate multe dinsfuncţii iar ordinea publică a fost, practic, lăsată la subsolul piramidei. Din discuţiile purtate chiar am rămas un pic interzis când am aflat că prioritari sunt doar sănătatea şi învăţământul. Sper să înţeleagă actuala guvernare că omul care nu se simte în siguranţă nu poate să creeze, nu poate să dezvolte sisteme viabile de educaţie, de tot ce înseamnă societate normală", a declarat Dumitru Coarnă, reprezentantul sindicatului angajaţilor din Poliţie (SNPPC).

Cu toate că în proiectul noii legi a salarizării se prevăd majorări chiar şi de peste 200% pentru anumite categorii de angajaţi ai MAI, reprezentanţii poliţiştilor spun că nu au încredere în promisiunile guvernanţilor deoarece nu le-a fost prezentat decât o mică parte a legii, ceea ce îi face să creadă că ar putea exista elemente ascunse care să îi defavorizeze.

"Ni s-a prezentat doar un anumit segment, iar adevărul spus pe jumătate este mai periculos decât o minciună. Neavând corpul integral al legii, eu sunt convins că există capcane în această construcţie juridică. Noi am solicitat să ne înmâneze în tot această iniţiativă juridică, ca să putem să analizăm, să vedem sisteme de comparaţie, să avem o idee clară să vedem ce înseamnă acele atât de mediatizate majorări. Eu nu cred în ele, nu cred în aceste majorări, am impresia că e o problemă de imagine, e o problemă de comunicare publică", a mai spus Dumitru Coarnă.

Poliţiştii cer emiterea unei ordonanţe de urgenţă a guvernului care să prevadă majorarea salariilor funcţiei de bază cu 20%, calcularea sporurilor pe bază de pontaj (pentru munca de noapte, pentru condiţii grele, pentru sâmbete, duminici şi sărbători legale lucrate, pentru judiciarişti) la salariul funcţiei de bază de la 01 aprilie 2017.

Pe 23 şi 24 martie protestatarii vor sta câte patru ore, între 10.00 şi 14.00, în faţa Ministerului Afacerilor Interne, urmând ca pe 25 martie să aibă loc un miting, care se va desfăşura între orele 10.00 şi 12.00 în faţa MAI şi va continua cu un marş până în Piaţa Victoriei, unde protestatarii vor rămâne până la ora 16.00.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici