Zeci de români şi turci, suspectaţi de evaziune şi spălare de bani cu un prejudiciu de 18 milioane euro

O grupare formată din zeci de români şi turci este suspectată de infracţiuni economice cu un prejudiciu estimat la 18 milioane de euro, produs din operaţiuni cu mari cantităţi de grâu, în acest caz fiind făcute, marţi, 45 de percheziţii în Capitală şi în mai multe judeţe, potrivit DIICOT.

670 afișări
Imaginea articolului Zeci de români şi turci, suspectaţi de evaziune şi spălare de bani cu un prejudiciu de 18 milioane euro

Zeci de români şi turci, suspectaţi de evaziune şi spălare de bani cu un prejudiciu de 18 milioane euro (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

Gruparea era specializată în delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, evaziune fiscală şi fals în evidenţele contabile, precizează Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

În urma cercetărilor efectuate, printr-o rezoluţie din 12.10.2013 a fost începută urmărirea penală pentru 42 de învinuiţi, iar printr-o ordonanţă din 14.10.2013 a fost pusă în mişcare acţiunea penală pentru 37 de inculpaţi, precizează sursa citată.

Membrii grupării sunt suspectaţi că, începând din 2009, au făcut mai multe operaţiuni vizând achiziţionarea, procesarea şi comercializarea unor importante cantităţi de grâu de la diferiţi producători, persoane fizice şi juridice din judeţele Buzău, Brăila, Giurgiu, Argeş, Ilfov, Covasna, Ialomiţa şi Arad, urmate de vânzarea produselor obţinute, fără întocmirea de documente justificative ori prin întocmirea de documente inexacte cu cantităţi mult diminuate faţă de cele reale vândute, în scopul eludării obligaţiilor de plată către bugetul general consolidat al statului român.

În unele situaţii, susţin anchetatorii, se întocmeau documente de intrare pentru grâul achiziţionat, în numele altor persoane fizice sau juridice decât furnizorii reali.

"Sumele de bani obţinute din vânzarea produselor derivate erau însuşite de inculpaţii de origine turcă, care în baza unei înţelegeri prealabile au creat o adevărată reţea de colectare a acestora, sumele fiind ulterior trimise în Turcia, Germania şi Suedia. Există indicii că în modalităţile arătate s-au expatriat în fiecare an cca. 6 milioane Euro către cetăţeni turci din afara teritoriului României", se mai precizează în comunicatul DIICOT.

Percheziţiile de marţi din acest dosar au fost făcute în Bucureşti şi în judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa, Ilfov, Constanţa, Vaslui şi Covasna, de către procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Ploieşti, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău, Brăila, Ialomiţa, Vaslui, Covasna şi Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, Bucureşti, Constanţa.

Anchetatorii au ridicat, cu acest prilej, 150.000 de euro şi 350.000 de lei, în cauză urmând să fie instituite măsuri asiguratorii asupra mai multor terenuri, imobile, utilaje şi autoturisme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici