80 la sută dintre sportivii seniori români nu au participat vreodată la un control antidoping

O proporţie de 80 la sută dintre sportivii seniori români nu au participat vreodată la un control antidopinig, procentajul apropiindu-se de sută la sută în cazul copiilor, se arată într-un studiu realizat de Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori, pe un eşantion de 5.050 de sportivi.

14 afișări
Imaginea articolului 80 la sută dintre sportivii seniori români nu au participat vreodată la un control antidoping

80 la sută dintre sportivii seniori români nu au participat vreodată la un control antidoping (Imagine: Sebastian Sascau/Mediafax Foto)

Conform acestei cercetări, 80 la sută dintre sportivii care concurează la categoria "seniori" nu au fost niciodată supuşi unui control antidoping, 15 procente au efectuat mai puţin de 5 astfel de teste şi numai 5 la sută dintre repondenţi au depăşit acest prag. În cazul juniorilor, 89 la sută dintre intervievaţi nu au efectuat niciodată un control antodoping, procentajul crescând la 99 la sută în cazul copiilor.

La întrebarea legată de cunoaşterea regulamentelor privind dopingul în România, răspunsurile negative, în proporţie de 44 la sută, "reprezintă o reală ameninţare atât asupra sănătăţii sportivilor, cât şi asupra stabilităţii performanţei lor şi, aşa cum s-a dovedit în numeroase cazuri, în fotbal sau în alte sporturi, asupra carierei lor şi chiar asupra traseului lor social de după cariera sportivă", se arată în studiul citat.

Nici în ceea ce priveşte cunoaşterea de către sportivi a efectelor pe care le au substanţele dopante asupra organismului situaţia nu este mai bună, 62 la sută dintre cei intervievaţi declarând că nu le cunosc.

Numai 30 la sută dintre toţi sportivii intervievaţi au asigurare medicală de accidente. În acelaşi timp, 38 de procente dintre sportivii seniori au declarat că au stat cel puţin o zi fără antrenamente din cauza accidentărilor suferite în ultimul an, iar 25 la sută cel puţin şase săptămâni. În ceea ce-i priveşte pe sportivii care fac parte din loturile naţionale, doar 44,4 la sută dintre ei au declarat că beneficiază de asigurare medicală în caz de accidente. Asigurarea medicală de accidente este achitată, în general, de cluburi, care plătesc pentru 58 la sută dintre cei 1.530 sportivi asiguraţi, cu o creştere semnificativă pentru sportivii din loturile naţionale, de până la 70,3 la sută.

Calitatea serviciilor medicale a fost apreciată negativ de aproximativ 40 de procente dintre toţi sportivii, aceeaşi nemulţumire exprimându-şi-o o treime dintre componenţii loturilor naţionale care au răspuns chestionarului.

Nemulţumirea sportivilor este legată şi de suportul financiar pe care ar putea conta din partea clubului în cazul încheierii premature a carierei din cauza unei accidentări. Numai 4 sută din eşantion speră la un astfel de suport, dintre aceştia 79,6 la sută fiind seniori, iar 53 la sută dintre aceştia din urmă făcând parte din loturile naţionale.

Eşantionul cercetării a fost de 5.050 de sportivi, din 35 de sporturi, reprezentând aproximativ doi la sută din numărul total de sportivi legitimaţi la nivel naţional.

(Material realizat de Adrian Tone, adrian.tone@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici