Alina Dumitru: Ar fi fost păcat să pierd finala, după ce am învins cea mai valoroasă sportivă

Campioana olimpică la judo Alina Dumitru a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că ziua câştigării titlului olimpic a fost cea mai fericită din viaţa ei şi a adăugat că ar fi fost păcat să piardă finala, după ce a învins-o în semifinale pe cea mai valoroasă sportivă a categoriei, japoneza Tani Ryoko.

179 afișări
Imaginea articolului Alina Dumitru: Ar fi fost păcat să pierd finala, după ce am învins cea mai valoroasă sportivă

Alina Dumitru: Ar fi fost păcat să pierd finala, după ce am învins cea mai valoroasă sportivă (Imagine: Mediafax Foto)

"A fost destul de greu. Am picat iar cu japoneza şi era un pic dificil acest meci, dar am reuşit să o înving, ceea ce mă bucură foarte mult. Victoria în faţa japonezei este cea mai importantă din cariera mea. Cum să nu fie importantă din moment ce Tani Ryoko era cea mai valoroasă sportivă la această categorie şi cred că toată lumea şi-ar dori să o învingă. Japoneza este neînvinsă de ani de zile. Am avut emoţii şi în finală. Mă gândeam că am învins cel mai valoros sportiv şi să pierzi în finală ar fi fost mare păcat. M-am adunat şi am reuşit să o înving", a spus campioana olimpică a categoriei 48 kg.

Alina Dumitru a adăugat că performanţa de la Beijing reprezintă "împlinirea unui vis". "Nu mă puteam stăpâni să nu plâng pe podium. Când auzi cum îţi cântă imnul nu poţi să nu izbucneşti în plâns. Ştii că o lume întreagă se uită la tine, este un moment foarte emoţionant. Pe podium am fost cea mai fericită din lume şi am realizat că mi-am îndeplinit visul. Era visul meu de la Atena, când am ratat medalia", a afirmat sportiva.

Românca a precizat că îi dedică victoria fratelui ei, pe care nu l-a mai văzut de peste cinci ani. "Dedic victoria în primul rând fratelui meu, care mi-a promis că dacă devin campioană olimpică vine acasă. El stă în Canada şi nu l-am mai văzut de cinci ani şi jumătate. Chiar acum am vorbit cu el şi mi-a zis că vine să mă vadă. Toată familia m-a văzut la televizor din Canada", a spus Alina Dumitru.

Prima campioană olimpică din istoria acestui sport în România a mai menţionat că a fost foarte onorată când preşedintele Traian Băsescu a sunat-o să o felicite. "M-a sunat preşedintele Traian Băsescu şi m-a felicitat. A fost o onoare pentru mine", a recunoscut sportiva.

Alina Dumitru, în vârstă de 26 de ani, de cinci ori campioană europeană, nu avea în palmares nicio medalie olimpică, după ce la Atena, în 2004, a ratat podiumul terminând pe locul cinci. Pe lângă titlurile europene, Alina Dumitru mai are în palmares două medalii de bronz la Campionatele Mondiale, în 2005 şi în 2007.

Tani Ryoko este una dintre cele mai titrate sportive la această categorie, având în palmares două titluri olimpice, la Sydney 2000 şi Atena 2004 şi două medalii de argint, obţinute la JO-1992 de la Barcelona şi la JO-1996 de la Atlanta. Palmaresul impresionant al sportivei japoneze cuprinde şi şapte titluri mondiale (1993, 1995, 1997, 1999, 2001, 2003 şi 2007). În vârstă de 33 de ani, japoneza s-a retras temporar din activitate după JO de la Atena, pentru a naşte primul ei copil în 2005, însă a revenit pe tatami în 2007, pentru a-şi pregăti participarea la competiţia de la Beijing.

Medalia de aur obţinută de Alina Dumitru este prima pentru România în istoria acestei discipline. Palmaresul românesc la JO mai cuprinde trei medalii la judo, toate de bronz, câştigate de Mircea Frăţică şi Mihai Cioc la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1984 şi de Simona Richter, la JO-2000, de la Sydney.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici