Aurul olimpic e mai valoros ca niciodată. Cât a ajuns să coste cel mai vânat simbol al recunoaşterii perfecţiunii sportive

Medaliile acordate sportivilor câştigători la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 sunt mai valoroase ca niciodată.

Urmărește
1434 afișări
Imaginea articolului Aurul olimpic e mai valoros ca niciodată. Cât a ajuns să coste cel mai vânat simbol al recunoaşterii perfecţiunii sportive

Imagine cu caracter ilustrativ

Medaliile olimpice de aur valorează mai mult ca niciodată la ediţia din acest an a Jocurilor Olimpice de la Paris, materiile prime care intră în compoziţia lor  având o valoare totală de până la 900 de dolari pe bucată, scrie Bloomberg.

Medaliile conţin şase grame de aur, al cărui preţ a ajuns la un nivel record la jumătatea lunii iulie, datorită achiziţiilor băncilor centrale şi aşteptărilor de relaxare a politicii monetare a SUA. În acest an, preţurile au crescut considerabil şi pentru argint, care reprezintă cel puţin 92,5% din greutatea medaliilor de aur.

Chiar şi după ajustarea în funcţie de inflaţie, valoarea medaliilor rămâne cea mai mare din istorie, olimpicii beneficiind atât de creşterea puternică a preţurilor lingourilor, cât şi de medaliile din ce în ce mai mari.

Premiile oferite de fiecare ţară

În practică, olimpicii nu tind să îşi topească sau să îşi vândă medaliile, care în acest an conţin şi o mică bucată din Turnul Eiffel.

Mai profitabile sunt cadourile pe care ţările le oferă sportivilor câştigători, care includ bani, sau beneficii precum scutirea de serviciul militar.

Carlos Yulo - care a devenit săptămâna trecută primul bărbat din Filipine medaliat cu aur - se va bucura de un apartament complet mobilat şi de o viaţă întreagă de servicii medicale gratuite.

Medaliile care totuşi ajung să se vândă pot valora mult mai mult decât preţul materialelor care s-au folosit pentru a le confecţiona.

Una dintre medaliile de aur castigate de atletul american de culoare Jesse Owens la Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936  a ajuns să se vândă cu 1,5 mil. dolari la o licitaţie în 2013.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici