Elisabeta a II-a şi legătura cu sportul: de la cai la fotbal şi la Jocurile Olimpice

În cei 70 de ani de domnie, suverana a trăit pe parcursul a 23 de ediţii ale Cupei Mondiale şi a 24 de ediţii ale Jocurilor Olimpice de vară şi este până acum singurul şef de stat care a deschis două ediţii ale Jocurilor Olimpice în două ţări diferite şi anume Canada (Montreal 1976) şi Regatul Unit (Londra 2012).

80 afișări
Imaginea articolului Elisabeta a II-a şi legătura cu sportul: de la cai la fotbal şi la Jocurile Olimpice

Elisabeta a II-a şi legătura cu sportul: de la cai la fotbal şi la Jocurile Olimpice

În cei 70 de ani de domnie, legătura lui Elisabeta a II-a cu sportul a fost puternică: ea a fost cea care a premiat-o pe echipa naţională a Angliei campioană mondială la Londra, în 1966, dar adevărata mare pasiune sportivă au fost întotdeauna caii.

A fost prima persoană care a crescut cai pursânge. Regina Elisabeta era, de asemenea, foarte pricepută şi perfect antrenată să călărească un cal.

Pasiunea Reginei pentru cai era atât de cunoscută încât unul dintre principalele evenimente sportive din Regatul Unit este Royal Ascot: o zi de curse în onoarea ei care nu a fost niciodată ratată şi pentru care a impus un cod vestimentar strict care presupune folosirea o pălăriei.

Fan Arsenal

Dintre sporturile care i-au plăcut Reginei Elisabeta nu putea lipsi cel care a fost inventat în Anglia: fotbalul. Ea însăşi, în 2007, a spus clar că este fana unei anumite echipe, şi anume Arsenal. „Tunarii” au fost de fapt singura echipă care a fost primită vreodată la Palatul Buckingham.

Primul ei meci la care a asistat în calitate de suverană a fost finala Cupei FA din 1953 dintre Blackpool şi Bolton. Chiar şi mai devreme, în 1945, ea a văzut deja un meci cu Chelsea în direct, dar era încă o prinţesă la acea vreme. 

Nu doar fotbalul, în Anglia există şi rugby-ul printre cele mai practicate sporturi şi care, inevitabil, au avut o legătură cu Regina Elisabeta. Suveranul a fost de fapt patrona Rugby Football Union, Welsh Rugby Union, cele două entităţi principale ale rugby-ului din Anglia şi Ţara Galilor. Regina Elisabeta a fost cea care l-a premiat pe John Eales, căpitanul Australiei, la sfârşitul finalei Cupei Mondiale de Rugby din 1999 câştigată împotriva Franţei. Evenimentul a avut loc în Ţara Galilor, prin urmare prezenţa suveranului la Cardiff a fost inevitabilă.

Legată şi de tenis

Pe lângă rugby, Elisabeta a II-a a avut întotdeauna o legătură şi cu tenisul. Deşi, aparent, nu era unul dintre sporturile ei preferate, a fost patrona All England Lawn Tennis and Croquet Club, clubul care organizează turneul de la Wimbledon. De fapt, în primii 25 de ani ai domniei, până în 1977, Regina vizitase Wimbledon doar de trei ori. 

Elisabeta a II-a s-a născut când prima Cupă Mondială de fotbal nu se jucase încă. Suveranul a trăit pe parcursul a 23 de ediţii ale Cupei Mondiale şi a 24 de ediţii ale Jocurilor Olimpice de vară.

Este singurul şef de stat care a deschis două ediţii ale Jocurilor Olimpice în două ţări diferite, respectiv Canada (Montreal 1976) şi Regatul Unit ( Londra 2012).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici