Femeile iraniene visează să se întoarcă în tribunele stadioanelor

Femeile iubitoare ale sportului rege din Iran aşteaptă cu nerăbdare următoarea competiţie majoră de fotbal găzduită de Teheran, turneul final al Campionatului Asiei Under 16, sperând că se vor putea întoarce în tribunele stadioanelor.

114 afișări
Imaginea articolului Femeile iraniene visează să se întoarcă în tribunele stadioanelor

Femeile iraniene visează să se întoarcă în tribunele stadioanelor (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Până acum, tradiţionaliştii le-au împiedicat pe femei să asiste la meciurile de fotbal şi probabil că nu vor înceta să se opună oricărei schimbări în acest sens. Perspectiva ca bărbaţi şi femei să stea împreună pe stadioane este de aşteptat să-i asmută pe tradiţionalişti împotriva celor în favoarea creşterii rolului social al femeilor, printre care se numără şi membrii gruvernului condus de preşedintele Mahmoud Ahmadinejad.

Restricţiile privind prezenţa femeilor pe stadioane au fost impuse după Revoluţia Islamică din 1979. Tradiţionaliştii, care deţin o mare influenţă politică în Iran, consideră că femeile nu trebuie să asiste la meciuri de fotbal din diverse motive, se arată într-un material al BBC.

Cu toate acestea, regulamentele fotbalistice internaţionale prevăd că nu trebuie să existe niciun fel de discriminare sexuală printre spectatori, iar Iranul este obligat să respecte regulile dacă vrea să organizeze competiţii.

Confederaţia Asiatică de Fotbal (AFC) este conştientă de această problemă. Un înalt oficial al AFC, Shin Mnagil, speră ca Iranul să respecte egalitatea de sexe.

"Atât timp cât AFC este preocupată de această situaţie, nu ar trebui să existe discriminare cu privire la prezenţa bărbaţilor şi femeilor pe stadioane", a spus el.

Autorităţile de la Teheran au promis că se vor supune cerinţelor AFC, la fel preşedintele Federaţiei de Fotbal din Republica Islamică Iran, Ali Kafshian.

"Acţionăm conform regulilor AFC. Toate eforturile noastre sunt făcute în concordanţă cu aşteptările lor", a declarat Ali Kafshian.

Problema a fost supusă deja dezbaterii publice. Un editorial în cotidianul pro-reformist Sharq a salutat declaraţia şefului federaţiei.

"Campionatul de juniori ar putea produce o schimbare majoră în privinţa imaginii fotbalului iranian. Este o oportunitate excelentă", a scris autorul editorialului.

Susţinătorii prezenţei femeilor pe arene spun că acestea ar reduce comportamentul violent pe stadioane şi ar rafina atmosfera. Meciurile din competiţiile interne, mai ales cele disputate între echipele fruntaşe, se soldează de multe ori cu pagube materiale în urma încăierărilor

În rare ocazii femeilor li s-a permis să urmărească meciuri de aproape. În preliminariile Cupei Mondiale din 2007, femeile au avut voie pe terenurile de sport şi patru ani mai târziu "familii şi femei" au urmărit un meci la Isfahan.

Dar în 2006, când preşedintele Ahmadinejad a cerut autorităţii sportive să pregătească măsuri pentru prezenţa femeilor pe stadioane, clericii conservatori ar reacţionat tăios, mulţi dintre ei condamnând iniţiativa.

"Este inadecvat ca femeile să se uite la corpul unui bărbat. Mai mult, Islamul insistă că femeile şi bărbaţii nu ar trebuie să se amestece", a comentat marele ayatolah Fazel Lankarani.

Un alt mare ayatolah, Hoseyn Nuri-Hamedani, a declarat, cu ironie, că era de aşteptat ca "onorabilul preşedinte" să consulte experţi şi seminarii islamice în asemenea probleme delicate. A rezultat o dezbatere intensă pe acest subiect, iar liderul spiritual al Iranului, ayatolahul Ali Khamenei, a fost nevoit să intervină în favoarea clerului.

Femeile iraniene sunt pasionate de fotbal, iar pasiunea lor a fost reflectată în multe pelicule. Filmul Offside, regizat de Jafar Panahi în 2006, expune povestea unor tinere care s-au deghizat în băieţi ca să intre pe stadion la un important meci de fotbal, dar unele dintre ele au fost descoperite şi reţinute. Într-un film mai recent, Shirin Was A Canary, o fetiţă este dată afară din şcoală pentru că este pasionată de fotbal.

Campionatul Asiei under 16 va avea loc între 22 septembrie şi 6 octombrie, la Teheran, iar femeile iraniene visează că odată cu această competiţie va lua sfârşit interdicţia impusă lor de a asista la meciurile de fotbal, pentru că jucătorii evoluează în pantaloni scurţi.

(Material realizat de Adrian Petculescu, adi.petculescu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici