Ion Pârvulescu, descoperitor de talente fotbalistice: Everestul valorii sportive, de neatins fără muncă | GALERIE FOTO

Ion Pârvulescu, cel care i-a descoperit pe unii dintre cei mai cunoscuţi fotbalişti români şi-a dedicat viaţa sportului rege şi, deşi a împlinit 78 de ani, încă petrece ore întregi pe terenul de sport şi continuă să „producă” fotbalişti, transmite corespondentul MEDIAFAX.

578 afișări
Imaginea articolului Ion Pârvulescu, descoperitor de talente fotbalistice: Everestul valorii sportive, de neatins fără muncă | GALERIE FOTO

Descoperitor de talente fotbalistice: Everestul valorii sportive, de neatins fără muncă

VEZI GALERIA FOTO DE MAI JOS

Ionuţ Dănciulescu, Claudiu Niculescu, Ionuş Luţu, Augustin Chiriţă sau Romeo Stancu sunt doar câteva dintre numele cunoscute din fotbalul românesc descoperite de profesorul Ion Pârvulescu, pe generaţii întregi de iubitori ai fotbalului i-au adulat fără să ştie că ascensiunea lor în fotbalul mare se datorează descoperitorului de talente din Slatina, judeţul Olt.

Dur cu elevii săi, de multe ori prea dur, Ion Pârvulescu spune că fără o muncă titanică nu se pot atinge performanţe. Din cei 78 de ani de viaţă, 43 şi i-a pus în slujba sportului cu balonul rotund.

„Mă mândresc cu adevăraţii sportivi ai acestui oraş. Sportul este groaznic de greu. Sunt mulţi care nu ştiu. Nu pot ieşi foarte mulţi sportivi academicieni sau oameni de mare anvergură intelectuală pentru că, la ei, 95% înseamnă muncă fizică. Dacă asistaţi la unele antrenamente s-ar putea să credeţi că suntem inumani, dar nu se poate ajunge pe Everestul valorii sportive fără muncă”, mărturiseşte profesorul Pârvulescu.

„O să vă spun un lucru care o să vă surprindă, dar este adevărat. Dacă ar apărea în Slatina «Miss Lumea» şi i-ar spune lui Ioneluş «ce mai faci?», Ioneluş i-ar spune «eşti extraordinar de frumoasă, dar trebuie să mă culc, pentru că la antrenamentul următor eu trebuie să muncesc»”, mai spune antrenorul.

Acuzat de mulţi că este prea dur cu nişte copii nu mai mari de 14-15 ani, Ion Pârvulescu spune că aceasta este reţeta pentru performanţă, sportivii fiind împinşi să-şi depăşească limitele.

„Am fost extrem de conştiincios, extrem de corect şi vreau să vă spun că mulţi mi-au bătut la uşă. Am deschis uşa fără să-mi fie frică de faptul că o să mi se pună cătuşele. Cei care mi-au bătut la uşă au fost oameni care m-au apreciat din toate punctele de vedere. Am ridicat o serie de copii, am lucrat cu toată dragostea şi tot ce am făcut, am făcut pentru Slatina. Nu este un lucru prin care să-i înduioşez sau să-i entuziasmez pe alţii, dar am lucrat cu conştiinciozitatee, am fost corect şi poate de multe ori copiii respectivi au suportat anumite rigori, dar datorită acestor rigori au ajuns acolo sus să reprezinte oraşul. Dănciulescu, Claudiu Niculescu, Luţu, Augustin Chiriţă, Romeo Stancu, Ciobanu, Cosmin Stanciu sunt copii care au fost în loturile naţionale ale României. Când li s-a cântat imnul, acest imn a fost cântat şi pentru Slatina, pentru că ei erau reprezentanţi de marcă ai acestui judeţ. Pe undeva, parcă, şi eu eram aşa o bucăţică din imnul acela”, a mai spus Pârvulescu.

Privind înapoi, antrenorul slătinean spune că nu-şi reproşează nimic şi crede că nu a greşit, având în vedere faptul că foştii săi elevi, ajunşi fotbalişti în primele ligi ale lumii, îl sună de fiecare dată când au ocazia.

„Am fost catalogat ca un om rău. Este firesc, dacă toată viaţa ai mâncat ficăţei de pittbull, n-ai nicio altă şansă. Ei bine, Pârvulescu cel rău a făcut întotdeauna numai bine. S-ar putea să nu mă credeţi, dar nimeni nu mi-a reproşat până acum o serie de lucruri nu foarte ortodoxe. Mi s-a mai spus că nu sunt bogat. Nu e adevărat. Bogăţia emoţională, pentru mine, la vârsta mea, este mult mai puternică decât valoarea financiară. Faptul că de Sărbători am primit 150 de telefoane şi 150 de SMS-uri m-a făcut să-mi dau seama câţi oameni sunt şi-mi apreciează adevărata valoare profesională. Nici la acest momentul acesta n-am reuşit să le răspund”, mărturiseşte Pârvulescu.

Marii sportivi care au trecut pe la antrenamentele conduse de profesorul Pârvulescu recunosc că rar aplica pedepse fizice, însă puţini puteau suporta „îndemnurile” neortodoxe ale acestuia.

„Cineva mi-a mai spus că aceşti copii sunt «Şcoala Pârvulescu». Am fost extrem de exigent, la limita exigenţei, uneori poate chiar am exagerat trecând peste. (...) Conflicte directe, iar din punctul de vedere al celor verbale, folclorul românesc este un motiv de mare valoare internă şi internaţională. Eu pot să spun că dacă pot fi acuzat de ceva, pot fi acuzat că am perpetuat folclorul”, mărturiseşte, zâmbind, Ion Pârvulescu.

Pentru întreaga activitate „în iarbă”, printre copii, pentru promovarea numelui Slatinei, în ţară şi în străinătate, profesorul Ion Pârvulescu a fost premiat de autorităţile locale, la începutul anului, în cadrul Zilelor Oraşului, el primind o diplomă de merit. Antrenorul a primit cu emoţie distincţia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici