Beijing 2022  O fostă înotătoare româncă, actualul ministru francez al Sportului, va asista la Jocurile Olimpice de la Beijing

Ministrul francez al Sporturilor, Roxana Mărăcineanu, va merge la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022, dar data vizitei sale nu a fost încă anunţată.

371 afișări
Imaginea articolului O fostă înotătoare româncă, actualul ministru francez al Sportului, va asista la Jocurile Olimpice de la Beijing

Mărăcineanu, o fostă înotătoare care a fost medaliată cu argint la Jocurile Olimpice de la Sydney 2000, în proba de 200 de metri spate, a fost evocată luna trecută, când oficialii guvernului francez au confirmat că nu se vor alătura boicotului diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing 2022.

Clément Beaune, secretar de stat pentru afaceri europene, a confirmat că Mărăcineanu va călători în capitala chineză, dar este puţin probabil să participe la ceremonia de deschidere de vineri (4 februarie).

„Va exista o prezenţă a ministrului delegat pentru sport, Roxana Mărăcineanu, probabil nu la Ceremonia de deschidere, dar pentru a-i susţine pe sportivii noştri la un moment dat în timpul acestor Jocuri Olimpice", a declarat Beaune pentru postul de radio francez RTL.

„Majoritatea ţărilor europene au aceeaşi strategie de a avea o prezenţă zero sau rezonabilă, adică nu la nivel de şef de stat sau de guvern, la Ceremonia de deschidere. Probabil că, pentru noi, ministrul delegat pentru sport va merge acolo mai târziu".

Se aşteaptă ca rolul lui Mărăcineanu, în vârstă de 46 de ani, să capete o mai mare importanţă în următoarele luni, pe măsură ce Franţa va intra în următoarea fază a pregătirilor sale pentru a găzdui Jocurile Olimpice şi Paralimpice din 2024 la Paris.

Preşedintele Paris 2024, Tony Estanguet, nu va face deplasarea la Beijing 2022, în urma unui test COVID-19 pozitiv.

Iniţial, Estanguet ar fi trebuit să participe la prima parte a Jocurilor Olimpice de iarnă.

Prezenţa unui oficial al guvernului francez la Jocurile Olimpice va avea loc în ciuda faptului că proaspăta Adunare Naţională a adoptat o rezoluţie la 20 ianuarie, care denunţă un „genocid" al musulmanilor uiguri din China.

Rezoluţia „recunoaşte în mod oficial că violenţele comise de autorităţile Republicii Populare Chineze împotriva uigurilor constituie crime împotriva umanităţii şi genocid".

Documentul a cerut „încetarea politicilor de genocid, de lagăr de concentrare şi represive puse în aplicare de Republica Populară Chineză".

În rezoluţie a fost oferit sprijin pentru poporul uigur şi alte minorităţi turceşti, guvernul francez fiind invitat să protejeze cetăţenii uiguri de pe teritoriul francez, precum şi să „adopte măsurile necesare împreună cu comunitatea internaţională şi în politica sa externă" pentru a pune capăt crimelor.

Franţa a ales să nu se alăture boicotării diplomatice a Jocurilor, în ciuda moţiunii, Palatul Elysee promiţând luna trecută că se va „coordona la nivel european".

Guvernul francez a adăugat că a sancţionat China cu privire la preocupările legate de drepturile omului în Xinjiang în luna martie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici