Palestinienii, în "război" cu Israelul din cauza restricţiilor privind sportivii

Comitetul Olimpic Palestinian a lansat o campanie vizând sancţionarea Israelului de către instanţele sportive internaţionale din cauza refuzului de a permite sportivilor palestinieni să circule liber.

16 afișări
Imaginea articolului Palestinienii, în "război" cu Israelul din cauza restricţiilor privind sportivii

Palestinienii, în "război" cu Israelul din cauza restricţiilor privind sportivii (Imagine: Mediafax Foto)

Diferendul a izbucnit în această săptămână. Şase jucători din echipa naţională palestiniană de fotbal originari din Gaza, care trăiesc şi joacă în Cisiordania ocupată, au fost reţinuţi "din motive de securitate" de către autorităţile militare israeliene la frontiera dintre acest teritoriu şi Iordania, ei fiind în drum spre Mauritania pentru un meci amical. Ei au fost înlocuiţi in extremis de trei jucători palestinieni evoluând în campionatul iordanian, iar meciul s-a încheiat remiză, scor 0-0.

Acest caz ar putea compromite anii de efort care au permis fotbalului palestinian să progreseze considerabil, în special prin construirea în Cisiordania, la porţile Ierusalimului, a unui stadion de 6.000 de locuri, unde Palestina a disputat primul său meci internaţional în 2008, contra Iordaniei, în prezenţa preşedintelui FIFA, Joseph Blatter.

Potrivit unui responsabil al securităţii israeliene, jucătorii originari din Gaza au omis să prelungească un permis special ce le permite să evolueze în Cisiordania "cu titlu umanitar".

"Jucătorii au rămas în Cisiordania ilegal, deoarece federaţia palestiniană nu le-a prelungit permisele şi când au cerut să plece în Iordania, accesul le-a fost refuzat din motive de securitate", a declarat responsabilul de securitate, citat sub acoperirea anonimatului.

Şocat de această decizie, preşedintele Comitetului Olimpic Palestinian, Jibril Rajoub, a dezgropat "securea războiului".

"Vom lansa un război deschis împotriva ocupantului pentru a garanta libertatea mişcării jucătorilor palestinieni, a echipelor şi a membrilor cluburilor, ceea ce ne va permite să stabilim instituţii sportive pe pământul nostru", a declarat Rajoub, fost şef al securităţii Autorităţii Palestiniene a preşedintelui Mahmoud Abbas.

El s-a alăturat mai multor zeci de manifestanţi în faţa stadionului Faycal al-Husseini. "Cerem ca Israelul să fie radiat din organizaţiile sportive internaţionale", a declarat Rajoub, care conduce şi federaţia palestiniană de fotbal.

"Când mi s-a spus că nu pot merge în Mauritania, am fost foarte dezamăgit, deoarece visul oricărui sportiv este să poarte culorile ţării sale în străinătate", a declarat Suleiman al-Obeid, unul dintre cei şase sportivi.

El trăieşte de un an şi jumătate în Cisiordania şi nu s-a mai întors în Gaza pentru a-şi vedea soţia şi cei doi copii de teama de a nu primi interdicţie să revină la echipă.

Permisele acordate de Israel îi autorizează pe cei şase fotbalişti să joace pentru echipa naţională. Teoretic, ei pot fi arestaţi şi trimişi în Gaza dacă joacă la echipe locale în Cisiordania.

Oficialii israelieni şi palestinieni au încercat şi au şi reuşit în ultimii ani să disocieze fotbalul de conflictul din Orientul Mijlociu.

Palestina este afiliată la FIFA din 1998, deşi teritoriile din Cisiordania şi Gaza nu sunt încă independente.

În ciuda conflictului dintre Hamas, care a preluat violent controlul în Gaza în iunie 2007 şi Autoritatea Palestiană a cărei putere se limitează la Cisiordania, echipa naţională este formată din jucători din cele două teritorii.

(Material realizat de Luminita Turcu, luminita.turcu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici