Turneu Wizz Air Sport Arena Streetball în Piaţa Constituţiei. Joacă şi un campion olimpic. AICI te poţi înscrie

Cel mai mare turneu de baschet 3x3 din România, Wizz Air Sport Arena Streetball a adunat deja, în primele trei zile de înscrieri, peste 200 de echipe la start. Toţi cei care vor să joace baschet între 21 şi 23 iunie în Piaţa Constituţiei din Bucureşti se pot înscrie în continuare pe site-ul www.3la3.ro.

716 afișări
Imaginea articolului Turneu Wizz Air Sport Arena Streetball în Piaţa Constituţiei. Joacă şi un campion olimpic. AICI te poţi înscrie

Turneu Wizz Air Sport Arena Streetball în Piaţa Constituţiei. Joacă şi un campion olimpic. AICI te poţi înscrie (Imagine: www.3la3.ro)

Jucătorii vor avea şansa să joace alături de un nume legendar al baschetului mondial, campionul olimpic Sarunas Marciulionis, unul dintre invitaţii speciali de la Wizz Air Sport Arena Streetball.

“Îi invit pe toţi bucureştenii să vină în Piaţa Constituţiei, între 21 şi 23 iunie pentru a juca baschet şi a duce împreună baschetul 3x3 din stradă la Jocurile Olimpice”, a fost mesajul celui care a cucerit aurul olimpic în 1988 la Seul şi mai are în palmares alte două medalii olimpice de bronz, la Barcelona în 1992 şi la Atlanta în 1996.

Opt terenuri de baschet 3x3 vor fi amplasate în Piaţa Constituţiei, Bucureştiul urmând să devină pentru trei zile capitala baschetului. Wizz Air Sport Arena Streetball 2013 este parte din circuitul european 3x3 EuroTour şi din cel mondial 3x3 World Tour.

Calendarul turneelor din sezonul 9 al campionatului naţional de Streetball

Campionatul Sport Arena Streetball este cea mai mare competiţie pentru baschetul 3x3 din România. Prima ediţie a avut loc în anul 2005.

În cei opt ani de existenţă, Sport Arena Streetball a adunat anual la start, în medie, peste 900 de echipe, peste 3.600 de jucători, meciurile fiind urmărite pe parcursul unui sezon de peste 10.000 de spectatori.

Sport Arena Streetball se desfăşoară sub forma unui campionat, alcătuit din cinci turnee. În primele patru dintre acestea, echipele acumulează puncte, urmând ca cele mai bune, potrivit ierarhiei, să se califice la Turneul Master, unde se desemnează campioana României la baschet 3x3.

Jucătorii vor primi gratuit tricoul oficial al competiţiei.

Programul sezonului 2013:

Turneu 1: 24-26 mai - disputat;
Turneu 2: 21-23 iunie;
Turneu 3: 12-14 iulie;
Turneu 4: 2-3 august;
Turneu Master: 3-4 august;

Turneele 1, 3, 4 si Master se organizează în baza sportivă din Universitatea Politehnică Bucureşti, turneul 2 urmând să se dispute în Piaţa Constituţiei.

Valoarea totală a premiilor depăşeşte 30.000 de euro, dintre care 6.000 de euro vor fi premii în bani (câte două mii de euro pentru câştigătoarea categoriilor Elite, la masculin şi feminin, respectiv pentru câştigătorul concursului de slam dunk).

Câştigătoarea Turneului 2 Wizz Air Sport Arena Streetball va reprezenta România în FIBA Europe 3x3 EuroTour, urmând să participe la finala de la Budapesta. Câştigătoarea sezonului 2013 a Wizz Air Sport Arena Streetball va reprezenta România în FIBA 3x3 World Tour, urmând să participe la Mastersul de la Praga.

De asemenea, tot cu statut de calificator pentru FIBA 3x3 World Tour va fi şi a doua ediţie a Sport Arena Bucharest Challenger, care va avea loc în perioada 27-28 iulie 2013 în Piaţa Universităţii şi va reuni echipe din 12 ţări europene.

Câştigătoarea Sport Arena Bucharest Challenger va reprezenta Bucureştiul în FIBA 3x3 World Tour, urmând să participe la Mastersul de la Praga.

La finele anului 2012, in clasamentul FIBA 3x3 mondial, Romania ocupa locul 3 la fete si locul 6 la baieti.

“Din stradă, la Jocurile Olimpice”. Baschetul 3x3 ar putea deveni disciplină olimpică

Sezonul 2013 este unul extrem de important pentru baschetul 3x3, Comitetul Internaţional Olimpic urmând să decidă în august dacă această disciplină va fi inclusă în programul Jocurilor Olimpice, cu şanse ca acest lucru să se întâmple chiar de la ediţia Rio 2016.

Astfel, turneul 3x3 EuroTour Wizz Air Sport Arena Streetball 2013 a fost ales de către Federaţia Internaţională de Baschet (FIBA) pentru a fi prezentat drept exemplu Comitetului Internaţional Olimpic, care evaluează baschetul 3x3 în vederea introducerii acestei discipline în programul olimpic, începând cu ediţia de la Rio 2016.

Turneul de la Bucureşti va fi monitorizat de către  Walter Sieber, reprezentant al Comisiei Programe din cadrul Comitetului Internaţional Olimpic.

Pentru a susţine această cauză, Federaţia Română de Baschet şi Sport Arena Streetball au demarat campania “Din stradă, la Jocurile Olimpice” , în care sunt implicate legende ale sportului românesc.

Ştefan Birtalan – triplu medaliat olimpic la handbal, Elisabeta Lipă – cvintuplă campioană olimpică la canotaj, Georgeta Damian-Andrunache – cvintuplă campioană olimpică la canotaj, Nicu Vlad – campion olimpic la haltere, Gabriela Szabo – campioană olimpică la atletism, Laura Badea – campioană olimpică la scrimă, Violeta Beclea – vicecampioană olimpică la atletism, Andreea Răducan – campioană olimpică la gimnastică, Octavian Bellu – cel mai titrat antrenor din lume (World Records Academy), Bogdan Stelea – cel mai bun portar roman al ultimelor două decenii, Gheorghe Hagi – cel mai bun fotbalist român al tuturor timpurilor, Cristian Ţopescu – jurnalist si comentator sportiv, Angel Santana – cel mai bun jucator român de baschet 3x3 şi Virgil Stănescu – campion al României la baschet şi unul dintre cei mai valoroşi componenţi ai naţionalei din ultimele două decenii, au susţinut această campanie.

Dunkerul de 1,69 metri care a uimit lumea

Porter Maberry, unul dintre invitaţii speciali la Wizz Air Sport Arena Streetball (21-23 iunie, Piaţa Constituţiei, Bucuresti) este acum unul dintre cei mai cunoscuţi dunkeri din lume. A apărut involuntar într-o reclama cu LeBron James, clipurile sale sunt virale pe You Tube si îşi dezvolta încet, încet propriul brand. Acum doi ani însa nimeni nu ştia de Maberry, care la acea vreme era doar un alt puşti care îşi câştiga existenta lucrând într-un depozit din Grand Rapids, Michigan, în apropiere de Detroit.

A avut talent la baschet, era un conducător de joc care ştia sa-si croiască drum către cos, ba chiar a avut câteva oferte de la universităţi din ligile inferioare ale NCAA. Viaţa l-a „condus pe alte drumuri”, iar baschetul a trecut pe planul doi. A ajuns sa muncească într-un depozit si juca rareori baschet.

A fost nevoie de o filmare de 13 secunde, la un concurs de dunkuri organizat lângă oraşul sau natal, pentru ca viaţa lui Maberry sa se schimbe. Detenta impresionantă, uşurinţa cu care la doar 1,69 metri o rupea de sus, a atras atenţia tuturor.

Maberry a trimis acel clip de 13 secunde la Team Flight Brothers. Băieţii care produc ceea ce americanii numesc „dunk-porn” clipuri cu dunkeri minune care fac înconjurul internetului, l-au chemat pe Maberry la o sesiune de dunkuri din care a rezultat un clip de doua minute.

Montajul de mai jos a ajuns pe You Tube la 25 septembrie 2012. În acea noapte telefonul lui Maberry a vibrat încontinuu. Pe la patru dimineaţa n-a mai rezistat şi a aruncat un ochi la telefon. Clipul său de pe You Tube ajunsese la 50.000 de vizualizări şi mesajele de felicitare curgeau unul după altul. Dimineaţa avea deja 100.000 de vizualizări. Doua luni mai târziu ajunsese la 1,6 milioane, iar acum are peste 2 milioane de vizualizări.

Maberry lucrează acum cu dunkeri veterani pentru a învaţă cât mai bine cum sa se antreneze, cum să se concentreze pentru a sări cât mai bine, cum să se coordoneze cu mingea şi toate celelalte secrete pentru a fi un dunker de top.

„Le mulţumesc celor de la Sport Arena ca m-au invitat sa iau parte la concursul lor de dunk. Este prima mea călătorie în Europa si abia aştept să particip”, a fost mesajul lui Maberry a cărui porecla este "What's Gravity" (Ce este gravitaţia).

Îl puteţi vedea între 21-23 iunie în Piaţa Constituţiei, la Wizz Air Sport Arena Streetball  (www.3la3.ro, www.facebook.com/SportArenaStreetball), parte din FIBA Europe 3x3 EuroTour 2013 si FIBA 3x3 World Tour.

Jirge Garbajosa, campion mondial, european şi vicecampion olimpic vine la Wizz Air Sport Arena Streetball

După ce a făcut istorie cu naţionala Spaniei, alături de care a cucerit titlurile mondial (2006) şi european (2008) şi a urcat pe a doua treaptă a podiumului la Jocurile Olimpice de la Beijing (2008), Jorge Garbajosa (2,07 metri) s-a apucat de baschet 3x3.

El a participat alături de naţionala 3x3 a Spaniei la Campionatele Mondiale de la Atena, unde a atins faza optimilor de finală şi participă în prezent la competiţii de baschet pe jumătate de teren.

Garbajosa a jucat timp de două sezoane în NBA, la Toronto Raptors şi are în carieră peste 100 de meciuri în Euroligă, competiţia de top europeană, fiind ales în 2003 în prima echipă a sezonului.

În 2008 a semnat cu Khimki Moscova unul dintre cele mai mari contracte din istoria baschetului european 6 milioane de euro net pe două sezoane (3 mil/sezon). Doar contractele lui Andrei Kirilenko, 4 milioane de euro net/sezon cu TSKA Moscova şi Nenad Krstic, 3 milioane de euro net/sezon tot cu TSKA Moscova, se compara cu cel al lui Garbajosa.

În NBA a avut un contract pe trei sezoane cu Toronto Raptors în valoare de 12 milioane de dolari, a avut o prima jumatate de sezon de excepţie în 2006/2007, dar apoi în martie 2007 s-a accidentat şi nu a mai evoluat la acelaşi nivel.

De-a lungul carierei a jucat la Benneton Treviso, Unicaja Malaga, Toronto Raptors, Khimki Moscova şi Real Madrid.

Sarunas Marciulionis, campion olimpic, european, inclus în lista celor mai buni 50 de jucători din istoria baschetului internaţional

Campion olimpic cu naţionala URSS la Seul, în 1988, a evoluat opt sezoane în NBA, la Golden State Warriors, Denver Nuggets, Seattle Supersonics şi Sacramento Kings. A avut o medie de 12,8 puncte pe meci în cariera sa din NBA, fiind unul dintre primii jucători non-americani care a jucat cu regularitate la o echipa din NBA şi a deschis apoi drumul exodului de jucători străini către liga profesionistă.

Gloria a cunoscut-o însă alături de echipele naţionale. Mai întâi Uniunea Sovietică, cu care a câştigat aurul olimpic în 1988, şi apoi Lituania, alături de care a bifat alte două medalii olimpice, ambele de bronz (Barcelona 1992 şi Atlanta 1996). A fost MVP-ul Campionatului European de Baschet in 2005, când Lituania a cucerit medaliile de argint. 

Numit de FIBA printre cei mai buni 50 de jucători din istorie, lituanianul susţine îndeaproape baschetul 3x3, fiind prezent la prima competiţie oficială de acest gen, organizată de forul internaţional în cadrul Jocurilor Olimpice pentru tineret de la Singapore, în 2010.

În afara terenului a fost de la început extrem de dedicat comunităţii. După cutremurul din San Francisco din 1989, din proprie iniţiativă, a ajutat la scoaterea victimelor de sub dărâmături, îmbrăcat într-un trening al echipei Golden State Warriors, prefaţând viitoarele acţiuni pentru comunitate pe care NBA avea să le dezvolte în anii ‘90 din ce în ce mai mult. În prezent este un om de afaceri de succes, are, printre altele, un hotel în Vilnius care-i poarta numele precum şi o academie de baschet.

Alături de coechipierii săi din naţionala Lituaniei, este eroul documentarului „The other Dream Team” care redă povestea echipei care a cucerit medaliile de bronz la Jocurile Olimpice de la Barcelona, fiind totodată un simbol al independenţei în Lituania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici