Video CONFERINŢA MEDIAFAX - Expert OMS: Nu trebuie să fim vegetarieni, dar trebuie să fim aproape vegetarieni - VIDEO

Expertul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Joao Breda a declarat, miercuri, la conferinţa Mediafax dedicată "Coşului Naţional de Alimentaţie Sănătoasă", că dieta zilnică trebuie să conţină în proporţie de 70 - 80% alimente de origine vegetală şi numai 60 de grame de carne.

880 afișări

"Alimentele de origine vegetală trebuie să aibă partea cea mai mare în dietă. Nu trebuie să fim vegetarieni, dar trebuie să fim aproape vegetarieni", a declarat Breda, precizând că ponderea alimentelor de origine vegetală din dietă trebuie să fie în jur de 70 - 80 la sută.

La rândul său, şeful biroului OMS din România, Victor Olsavszky, a precizat că este recomandat consumul zilnic a 400 de grame de legume, care, pe lângă faptul că au vitamine, au şi fibre, care contribuie la reglarea tranzitului şi prevenirea multor afecţiuni digestive, inclusiv a cancerului de colon.

În schimb, cantitatea de carne şi peşte trebuie să fie relativ mică, a spus Joao Breda, precizând că nu ar trebui consumat mai mult de o bucăţică de 60 de grame de carne pe zi, aceasta având grăsimi saturate, în timp ce peştele, care are probabil grăsimi mai bune, poate fi consumat în cantităţi mai mari.

"Grăsimile în general trebuie reduse", a concluzionat expertul OMS, adăugând că grăsimile vegetale sunt mai bune decât cele animale.

De asemenea, el a atras atenţia că trebuie ţinută şi evidenţa grăsimilor folosite la gătit şi că alimentele procesate conţin grăsimi trans periculoase.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în colaborare cu Centrul Global pentru Nutriţie şi Sănătate de la Copenhaga, au făcut o analiză a posibilităţii de introducere în alimentaţia zilnică a românilor de alimente sănătoase şi care să se încadreze într-un buget minim pe care să şi-l permită fiecare familie. Analiza s-a desfăşurat în lunile februarie-martie 2014, în magazine, pieţe, hypermarketuri din patru regiuni ale ţării.

Specialiştii OMS şi ai Centrului Global pentru Nutriţie şi Sănătate au concluzionat că valoarea coşului minim zilnic şi care să şi asigure tot necesarul de nutrienţi pentru o familie de patru persoane ar putea fi în valoare de minim 19,41 lei. Acest coş zilnic poate include: făină integrală, pâine cu tărâţe, varză, ficat de porc, macrou, telemea, ceapă, morcovi, cartofi, sfeclă, mălai. Componenţa coşului zilnic sănătos este calculată în conformitate cu recomandările privind aportul de nutrienţi şi obiectivele privind alimentaţia formulate de către OMS (OMS 2003; OMS 2004). Coşul zilnic poate fi diversificat la un cost cuprins între 20 şi 26 de lei, în componenţa acestuia mai putând fi introduse merele, orezul, prazul, alte organe animale şi o varietate mai mare de peşte.

Conferinţa în care au fost prezentate rezultatele studiului "Coşul Naţional de Alimentaţie Sănătoasă" a fost organizată de agenţia de presă Mediafax, în parteneriat cu Biroul pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Alfred Rusescu".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici