Instrument cu inteligenţă artificială poate prezice riscul de boli de inimă în mai puţin de un minut

  • Un instrument de inteligenţă artificială care scanează ochii poate prezice cu exactitate riscul de boli de inimă al unei persoane în mai puţin de un minut, susţin cercetătorii.
  • Descoperirea deschide uşa către un test extrem de eficient, neinvaziv, care nu trebuie să fie efectuat într-o clinică.
722 afișări
Imaginea articolului Instrument cu inteligenţă artificială poate prezice riscul de boli de inimă în mai puţin de un minut

Instrument cu inteligenţă artificială poate prezice riscul de boli de inimă în mai puţin de un minut

Descoperirea ar putea permite oftalmologilor şi altor lucrători din domeniul sănătăţii să efectueze un screening cardiovascular pe stradă cu ajutorul unei camere de luat vederi, fără a fi nevoie de analize de sânge sau de verificarea tensiunii arteriale, potrivit celui mai mare studiu de acest tip din lume.

Cercetătorii au descoperit că imagistica cu ajutorul inteligenţei artificiale a venelor şi arterelor de pe retină poate preciza riscul de boli cardiovasculare, de deces cardiovascular şi de accident vascular cerebral, potrivit The Guardian.
 
Aceştia spun că rezultatele ar putea deschide uşa către un test foarte eficient, neinvaziv, care să devină disponibil pentru persoanele cu risc mediu sau ridicat de boli de inimă şi care nu trebuie să fie efectuat într-o clinică.
 
Rezultatele lor au fost publicate în British Journal of Ophthalmology.
 
Acest instrument de inteligenţă artificială ar putea permite cuiva să ştie în 60 de secunde sau mai puţin nivelul de risc", a declarat pentru The Guardian autorul principal al studiului, profesorul Alicja Rudnicka. Dacă cineva află că riscul său este mai mare decât se aştepta, i s-ar putea prescrie statine sau i s-ar putea oferi o altă intervenţie, a spus ea.
 
Vorbind de la o conferinţă pe teme de sănătate din Copenhaga, Rudnicka, profesor de epidemiologie statistică la St George's, Universitatea din Londra, a adăugat: „Ar putea sfârşi prin a îmbunătăţi sănătatea cardiovasculară şi ar putea salva vieţi".
 
Bolile circulatorii, inclusiv bolile cardiovasculare, bolile coronariene, insuficienţa cardiacă şi accidentele vasculare cerebrale, sunt cauze majore de sănătate precară şi de deces la nivel mondial. Numai bolile cardiovasculare reprezintă cea mai frecventă cauză de deces la nivel mondial. Numai în Regatul Unit este responsabilă de unul din patru decese.
 
Deşi există mai multe teste de predicţie a riscului, acestea nu sunt întotdeauna capabile să identifice cu exactitate pe cei care vor dezvolta sau vor muri din cauza bolilor de inimă.
 
Cercetătorii au dezvoltat un instrument complet automatizat cu inteligenţă artificială, Quartz, pentru a evalua potenţialul imagisticii vasculare retiniene, plus factorii de risc cunoscuţi, pentru a prezice sănătatea vasculară şi decesul.
 
Aceştia au folosit instrumentul pentru a scana imagini de la 88.052 de participanţi la UK Biobank cu vârste cuprinse între 40 şi 69 de ani. Cercetătorii au analizat în mod specific lăţimea, suprafaţa vaselor şi gradul de curbură a arterelor şi venelor din retină pentru a dezvolta modele de predicţie pentru accident vascular cerebral, atac de cord şi deces din cauza bolilor circulatorii.
 
Ulterior, ei au aplicat modelele la imaginile retinei a 7.411 participanţi, cu vârste cuprinse între 48 şi 92 de ani, din cadrul studiului European prospective investigation into cancer (Epic)-Norfolk. Performanţa Quartz a fost comparată cu cadrul de scoruri de risc Framingham, utilizat pe scară largă.
 
Starea de sănătate a fiecăruia a fost urmărită în medie timp de şapte până la nouă ani. La bărbaţi, s-a constatat că lăţimea, curbura şi variaţia lăţimii venelor şi arterelor din retină sunt predictori importanţi ai decesului din cauza bolilor circulatorii. La femei, suprafaţa şi lăţimea arterelor şi variaţia curburii şi lăţimii venelor au contribuit la prezicerea riscului.
 
Instrumentul de inteligenţă artificială a exploatat date de la participanţi, inclusiv orice antecedente de fumat, medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale şi atacuri de cord anterioare.
 
Cercetătorii au constatat că datele privind retina calculate de Quartz au fost asociate în mod semnificativ cu bolile cardiovasculare, decesele şi accidentele vasculare cerebrale, cu o performanţă predictivă similară cu scorul de risc clinic Framingham.
 
„Predicţia riscului de vasculometrie activată de AI este complet automatizată, cu costuri reduse, neinvazivă şi are potenţialul de a ajunge la o proporţie mai mare de populaţie în comunitate, datorită disponibilităţii "pe stradă" şi pentru că nu sunt necesare prelevarea de sânge sau [măsurarea tensiunii arteriale]", au scris cercetătorii.
 
Într-un editorial conex, Dr. Ify Mordi şi Prof. Emanuele Trucco, de la Universitatea din Dundee, care nu au fost implicaţi în studiu, au declarat că ideea verificărilor oculare AI pentru sănătatea inimii este "cu siguranţă atractivă şi intuitivă".
 
Aceştia au adăugat: „Rezultatele consolidează dovezile din mai multe studii similare care arată că retina poate fi o sursă utilă şi potenţial perturbatoare de informaţii pentru riscul de boli cardiovasculare în medicina personalizată".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici