Medicii sunt îngrijoraţi de apariţia diabetului de tip II la copii

În România sunt aproape 2.500 de copii cu diabet, anual fiind descoperit un număr relativ mic de noi cazuri, însă medicii sunt îngrijoraţi de faptul că începe să crească şi la copii prevalenţa diabetului de tip II, care apare în general la persoanele adulte.

61 afișări
Imaginea articolului Medicii sunt îngrijoraţi de apariţia diabetului de tip II la copii

Medicii sunt îngrijoraţi de apariţia diabetului de tip II la copii (Imagine: Mediafax Foto)

"La copii sunt aproximativ cinci cazuri noi la 100.000 de copii cu vârste între 0 şi 15 ani, asta face ca în fiecare an să fie descoperit un număr relativ mic, în România există în prezent până în 2.500 de copii cu diabet", a spus directorul Institutului de Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice "Prof. dr. N. Păulescu", profesorul Constantin Ionescu-Târgovişte, de Ziua Mondială a Diabetului.

Însă medicul a precizat că este alarmant faptul că prevalenţa tipului II de diabet, care apare la persoanele adulte, e din ce în ce mai mare şi la copii.

Studiile internaţionale arată că peste 200 de copii dezvoltă diabet de tip I zilnic.

La copii frecvenţa acestui tip de diabet în România e mai mic, din păcate la tipul II de diabet care apare la persoanele adulte prevalenţa e din ce în ce mai mare.

Profesorul consideră că numărul cazurilor de diabet e dublu faţă de cel înregistrat în prezent. În România, în 2007, s-au înregistrat 570.000 de cazuri, adică trei la sută din populaţia ţării, dar se aşteaptă să crească în 2010-2015 la 1.200.000, adică şase la sută din populaţie.

Însă potrivit estimărilor în prezent, în România, sunt mai mult de 1.500.000 de persoane au diabet, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 9,4 la sută din populaţia adultă a ţării.

Dacă în 2006 au fost înregistrate 7.000 de cazuri noi, în 2007 s-au înregistrat 11.000 de noi cazuri în doar şase luni.

"De altfel medicii care lucrează în serviciile de cardiologie sau neurologie care primesc urgenţe de infarc miocardic sau accidentul vascular cerebral spun că 65-70 la sută din aceşti pacienţi au diabet fără ca ei să cunoască acest lucru anterior. Iar pentru a ajunge la această complicaţie, diabetul trebuie să fi evaluat cu 10-15 ani înainte", a precizat Ionescu-Târgovişte.

Acesta a spus că orice persoană peste 50 de ani trebuie să îşi facă o glicemie anual, riscul fiind mai mare în cazul persoanlor supraponderale, care provine dintr-o familie în care mai sunt cazuri de diabet, dacă e o femeie care a născut un copil de peste patru kilograme, dacă e o persoană sedentară, hipertensivă sau dacă are lipidele crescute în sânge.

O glicemie normală e de 100 de miligrame pe decilitru (deşi oficial ea este de 126), iar dacă pacientul depăşeşte această limită, el e predispus să facă mai frecvent complicaţii cronice.


Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici