O statuetă veche de 35.000 de ani, descoperită în Germania

O statuetă datând din urmă cu circa 35.000 de ani, descoperită în Germania, este cea mai veche reprezentare cunoscută a corpului feminin şi redefineşte originile artei figurative, potrivit unui articol publicat în revista Nature.

227 afișări
Imaginea articolului O statuetă veche de 35.000 de ani, descoperită în Germania

O statuetă veche de 35.000 de ani, descoperită în Germania (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şase fragmente din această "Venus", sculptată în fildeşul unui colţ de mamut, au fost dezgropate în perioada 8 - 15 septembrie 2008, la Hohle Fels, în Germania. Împreună, fragmentele formează corpul unei femei, cu sâni şi şolduri proeminente. Fesele şi organele genitale sunt disproporţionat de mari şi realizate în detaliu.

"Claritatea atributelor sexuale ne face să credem că este vorba de o expresie directă sau indirectă a fertilităţii", a afirmat Nicholas Conard, de la Institutul de preistorie, istorie, antichitate şi arheologie din cadrul Universităţii din Tübingen.

"Această figurină de la Hohle Fels schimbă radical viziunea noastră asupra originilor artei paleolitice", a declarat acelaşi arheolog, adăugând că, "înainte de această descoperire, animalele şi imaginile teantropice (reprezentări ale zeilor cu calităţi umane, precum cele din Egiptul antic) dominau" descoperirile arheologice din această zonă.

Această statuetă a fost descoperită în stratul aurignacian - cu 37.000 - 29.000 de ani în urmă - în regiunea Jura din Germania, la o distanţă de 20 de metri de intrarea într-o peşteră şi la o adâncime de trei metri. Statueta are o lungime de 6 centimetri, o lăţime de 3,5 centimetri, o grosime de circa 3 centimetri şi o greutate de 33 de grame.

În urma analizei cu carbon 14, experţii au afirmat că vârsta statuetei este cuprinsă între 31.000 şi 40.000 de ani. Aceasta este singura reprezentare artistică a unei femei datând din aurignacian descoperită de cercetători. De asemenea, cercetătorii spun că reprezentările de acest tip datând din paleoliticul superior sunt foarte rare.

Această statuetă este mai veche cu cel puţin 5.000 de ani faţă de cunoscutele statuete Venus din perioada gravetian (cu 29.000 - 22.000 de ani de ani în urmă), precum Venus din Lespugue, descoperită în 1992, în regiunea Haute-Garonne din Franţa, a cărei vârstă a fost estimată la 25.000 de ani.

Cele mai vechi reprezentări artistice au fost descoperite în Africa australă şi sunt vechi de aproximativ 75.000 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici