SMS-urile contribuie la îmbunătăţirea capacităţilor lingvistice

Conversaţiile purtate prin intermediul SMS-urilor ar putea ajuta copiii să-şi îmbunătăţească abilităţile lingvistice, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii de la Coventry University.

73 afișări
Imaginea articolului SMS-urile contribuie la îmbunătăţirea capacităţilor lingvistice

Comunicarea prin SMS-uri contribuie la îmbunătăţirea capacităţilor lingvistice

Cercetătorii de la Coventry University au studiat 88 de copii cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani pentru a înţelege impactul SMS-urilor asupra capacităţilor lor lingvistice. Ei au stabilit că utilizarea SMS-urilor ar putea avea impact pozitiv asupra dezvoltării capacităţilor de citire, informează BBC News Online.

Studiul a fost publicat în British Journal of Developmental Psychology.

"Utilizarea mesajelor text de către copii nu este numai pozitiv asociată cu abilitatea de a citi, însă ar putea contribui şi la dezvoltarea acestei capacităţi", menţionează autorii studiului.

Copiilor implicaţi în studiu li s-au dat 10 scenarii diferite şi li s-a cerut să scrie despre ele utilizând mesaje text. Formulările utilizate în SMS-uri au fost împărţite în categorii - prescurtări, contractări, acronime, simboluri şi scriere neconvenţională -, ele fiind analizate pentru folosirea în lucrările şcolare tradiţionale.

"Media a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte anumite formulări, însă, după ce am analizat exemplele de mesaje text în eseuri, am descoperit că nu sunt prea frecvente", a spus Beverley Plester, principalul autor al raportului şi lector la Coventry University. Ea consideră că mesajele text sunt o parte importantă în cadrul dezvoltării capacităţilor de a învăţa.

Studiul nu a găsit niciun indiciu care să demonstreze efectele negative ale SMS-urilor asupra modului convenţional de scriere a cuvintelor.

"Ceea ce credem că este scris greşit nu încalcă cu adevărat regulile limbii şi copiii au un mod sofisticat de a înţelege utilizarea adecvată a cuvintelor", a adăugat Plester.

Şi alte studii au avut rezultate similare. Astfel, cercetătorii de la University of Toronto au stabilit că adolescenţii care folosesc servicii de mesagerie instant îşi dezvoltă mai mult capacităţile lingvistice, având un control mai mare asupra modului de utilizare al limbii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici